Vault of Horror, The

Horor / Mysteriózní

Velká Británie / USA, 1973, 86 min

Roy Ward Baker

Tohle jsem viděl ještě jako capart na RTL pod názvem Sklepení hrůzy. Amicus se zde znovu předvádí s povídkovým hororem, čerpající inspiraci v komiksech jako Tales from the crypt. No a o čem že to je? Pětice mužů se výtahem dostane do sklepní místnosti, kde si začnou vyprávět své hrůzné příběhy. První je o chlápkovi, co po vraždě své vlastní sestry navštíví podivnou restauraci. Druhá vypráví o ženě, která už nedokáže snášet manželovo nesnesitelné puntičkářství. V následujícím příběhu se dozvíme, že zabít orientální kouzelnici kvůli odhalení jejího triku k bohatství rozhodně nevede. Čtvrtý je o muži, který se rozhodne přežít svůj vlastní pohřeb. No a v poslední povídce sledujeme umělce, jehož obrazy dokážou zabít... Kvalita jednotlivých segmentů není tentokrát rozkolísaná, každá je svým způsobem originální a zábavná. Snímek tak jde doporučit nejen "povídkářům", ale i fandům žánru obecně.(15.5.2012)

Od THE VAULT OF HORROR jsem očekával standartně odvedený povídkový horror a ten jsem taky koneckonců dostal. S průměru film ale vytahuje dobrá pointa, kterou jsem vůbec nečekal. Nejvíc se mi líbila povídka č. 2 o chlápkovi, který tak dlouho buzeroval svou manželku, ať mu udržuje v domě pořádek, až nakonec uklidila i jeho. Filmové studio AMICUS mě opět nezklamalo.(22.6.2007)

Každá z piatich poviedok je výborne napísaná a každá graduje do skvelého záveru. Občas sa dočkáme nejakej tej nelogičnosti, ale kvôli dramatičnosti to až tak nevadí. Nápadité a naozaj vydarené.(13.1.2011)