Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film na motivy dávné ruské báje o udatném bohatýru Iljovi Muromcovi, který uchránil ruskou zem před Tatary. Tatarský nátlak v zemi roste. Teprve když je téměř celá země vydána na pospas Tatarům, rozpomene se kníže Vladimír na Ilju Muromce a žádá ho o pomoc. V rozhodující bitvě zachrání Ilja nejen město Kyjev, ale také celou ruskou zem a Tataři jsou poraženi. Nakonec se statečný bohatýr po letech setkává s ženou Vasilisou a synem Sokolíkem, kteří byli celou tu dobu drženi v zajetí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zápis do mojej osobnej TOP 10 vizuálne najúchvatnejších filmov vôbec. Nie kvôli tým dekoráciám, kostýmom a davovým scénam, ktoré by dnes stáli asi miliardu dolárov, ale kvôli vysoko štylizovanému obrazu - prakticky každý záber je komponovaný v duchu ruských maliarov a ilustrátorov, od Vaznecova cez Bilibina až po Repina. V každej sekunde nádhera. A príbeh tiež nie je zlý, celkom zručne kombinuje roztrieštené motívy z bylín do obstojne kompaktného príbehu. Aj tá teatrálnosť a megapátos s neustálym bitím sa do pŕs a ochraňovaním Matičky Rusi patria k veci. Akurát film trpí "syndrómom Jackieho Chana" - hlavného hrdinu vo všetkých životných obdobiach hrá jeden nemotorný dedo. Keď toho šedivého chlapa oslovujú "junák", tak ide čaro filmu mierne pod fialky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

veru junák bohatier a záchranca matičky Rus v podobe 60ročného deda zo silou sťa Hulk, no priestrel ako sviňa, toto fakt nevyšlo, kostýmy, vizuál, výprava, lokácie na úrovni /40%/ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Uvážíme-li, že toto dílo je nutné srovnávat s výplody jako je SUPERMAN či různé velkosériové westerny, jde o veskrz zdařilou filmovou adaptaci ruské hrdinské epiky, která v měčítcích doby svého natočení reprezentuje určitě vysoký nadprůměr. Vedle srovnatelných současných polských filmů (KDYŽ SLUNCE BYLO PÁNEM) i českých storchovských Schmidtových adaptací by toto srovnání sice nevyznělo zdaleka tak pochvalně, ale i tak na tomto filmu pořád ještě něco bude. Sloučení kumánských a tatarských vpádů do doby prvního ruského panovníka-sjednotitele sv. Vladimíra (978-1015), přijetí křesťanství (988) a současně respektování faktu, že Kijev, první velká metropole východního Slovanstva, byla směrem na jih otevřená východoevropskými rovinami k euroasijským stepím, táhnoucím se fakticky od Pacifiku až na již Moravu (podle historika Dušana Třeštíka jednotícím prvkem by měl být výskyt proslué traviny kavylu), jsou v MUROMCOVI odrazem historicky doložených kočovnických vpádů. PRSTEN NIBELUNGŮ, ještě pozdnější zpracování podobné germánské látky ze zhruba 6. století, nasvědčuje, že východoslovanská mytologie není v Evropě osamělou. ŘITKA VIDEO mělo v tomto případě šťastnou ruku. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Velkolepá výpravná pohádka z ruských bylin. Ilja je správný ruský medvěd, bohatýr a hrdina, který se ani draka nelekne. Co na tom, že Ilja je od začátku o generaci starší, než by měl být? Na konci se to srovná a vedle Sokolíka vypadá už tak jak tatík Muromec vypadat má. Hrdina bez bázně a hany, který se nenechá zlomit ani tím, když ho jeho panovník, kníže Vladimír, Jasné slunéčko (tatínek Ludmily, i když to se tu pochopitelně nezmiňuje) nespravedlivě uvrhne do vězení. Proč by se taky lámal, když tam má ubrousek "chleb a solka", při jehož tkaní jsem konečně pochopila, jak vzniká ubrousku, prostři se. Prostě tam zdroje toho jídla musíte vetkat. Ta scéna tkaní ubrousku je moje srdcová záležitost. Veverky, bílý králík (který navíc umí bubnovat), lištička, čáp ..... ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Ztvárněna jen některá dobrodružství tohoto nejznámějšího bohatýra z bylin, zde brání zemi proti nájezdníkům ve službách knížete Vladimira. Tento film byl prvním ruským širokoúhlým a byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů pro počet účastníků - 106000 vojáků (statistů) a 11000 koní, což bylo nejvíce v historri filmu. Bylo opravdu zajímavé vidět tu obrovskou masu lidí ve scéně pochodu na Kijev.V hlavní roli Boris Andrejev. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hleď draku Komarove, hoří ti paznecht ... Šedesátiletý dědek jako udatný junák ... Ilja Murovec je nekomentovatelný. A překvapí i v některých místech práce s kamerou ala B. Zeman. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Vcelku souhlasím s komentářem Cervenaka. Umělecký film, ruská bylina v obrazech, vzhledem k době vzniku jsou některé scény opravdu pozoruhodné (triky, poetické obrazy, množství postav atd.) - ovšem nad tím patosem a "mládencem" Iljou Muromcem se musí přimhouřit oči...Podle tradice byl Ilja až do 33 let chromý, ale pak se uzdravil a vynikal obrovskou silou. Pro zajímavost: v pravoslavné církvi je uctíván jako ctihodný. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá fantasy rozprávka o slávnom ruskom bohatierovi. Vizuálne maximálne prepracované, výprava a kostýmy na úrovni, triky niekedy trošku pokuľhávajú, ale môj celkový dojem je nadpriemerný. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem takřka bezprostřeně po přečtení trilogie Bohatýr, takže moje představa o Iljovi a ostatních knížecích družinících byla celkem jasná (kdo četl ví). O to víc mě rozesmál hlavní představitel, který měl do mladíka z Karačarova hodně daleko. A úsměv vzbuzovali klasický široký ruský patos, který celý film provází, rozmáchlé výkony a některé pro mě nezapomenutelné scény, jimž jednoznačně dominuje Aljošova lest. Ta mě vyřídila. :D Asi jsem se bavil trošku jinak, než tvůrci zamýšleli, ale bavil jsem se a to je to hlavní. 60% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prvé zábery ma na film neskutočne nalákali. No po vizuálne úchvatnom rozjazde to nakoniec začne trochu opadávať. Začne nudiť a záverečný bojový ´´masaker´´ s umelým drakom ( nič v zlom ) už situáciu nemá šancu zachrániť. Ale klobúk dolu za tú celkovú výpravu a aj napriek tomu dávam vyššie hodnotenie aké si možno film zaslúži. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Boj s Tatary, s pohany, kteří si chtějí podmanit Rus - to je tedy téma, které na ČT hned tak neuvidíš! Ačkoliv od natočení filmu uplynulo už více než 60 let, i dnes mne film potěšil! Vlastně PRÁVĚ DNES, kdy je Rusku nasazována psí hlava a násilím je nám vnucována nenávist k této pozoruhodné zemi! Ještě se na něj musím podívat z učebních důvodů v ruštině! Ve své době to musel být skutečný velkofilm! - - - ZEMĚ RUSKÁ SE POKOŘIT NENECHÁ! ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Zlatá mísa plná hrdinství a vlastenectví. Barvité obrazy pohádkové Kyjevské Rusi jen září a doplňují bohatou výpravnost této legendy. Bohužel, v době, kdy je u nás láska k rodné zemi spíše vysmívána, asi nenajde tento film mnoho porozumění. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Krásná ruská klasická pohádka, která je vysoko hodnocecna kritikou, protože nic není opomenuto a celý děj zde ukazuje na lásku ruského člověka ke své vlasti. Závěr se slovy Ilji Muromce : "A přece jsme ruskou zem ubránili " mluví za vše. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 První sovětský Cinemascope film se stereozvukem není ledajakou podívanou – pojednává o největším ruském hrdinovi všech dob Iljovi Muromcovi – o jeho zázračné proměně z nemohoucího kripla na nadpozemského bohatýra a o některých jeho skutcích, co pro blaho své vlasti vykonal: porážka východních nájezdníků na čele s chánem Kalinem, napravení vztahu knížete Vladimíra ke svým poddaným, zatočení se zrádcovskými bojary, lapení zlého skřeta trápícího pocestné, zabití draka ohrožujícího město Kijev,… V první řadě jsem byl šokován výzorem tohoto bohatýra – v mých představách se jednalo vždy o mladého a perspektivního junáka a roli ve filmu dostal 50ti-letý strejda, jehož rodiče při požehnání vypadají jako mladší sourozenci. Režisér zřejmě nechtěl měnit statnou postavu s rychle ubíhajícím věkem jeho syna Sokolíka. Další zklamání: hodně známá masová scéna divokých nájezdníků řítících se na Kijev se ukázala jako 2-3projekce a ne jako reálný dav, šermování a soubojů bylo nemnoho, takže výsledný dojem z filmu zachraňovali aspoň nadpřirozené postavy draka a skřeta. Nicméně teď už je mi v celku jasné, co posloužilo jako inspirace pro pozdější Barbary Conany a podobné Excalibury. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Ilja Muromec (4K, pohádka, r. Alexandr Ptuško, 1956). Restaurování filmu provedl tým profesionálů ze skupiny počítačové grafiky Mosfilmu. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Ilja několikrát nazvaný ve filmu mladík, přitom obyčejný mužik, plný sil, plný slávy ... jedna velká komedie z hlavy klasického Sověta, špatné to není, ale na Oscara jen stěží. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se dostal k výkřiku "Zadrž!"tak jsem zadržel....nedá se je to špatné deklamování místo herectví ,jen si pamatuji že jsem se s tímto jménem setkal v Koljovi když Louka straší novomanželku svatební nocí...:) ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Z vlastencova přadena.¬         Ruské byliny a Jiráskovy Staré pověsti české jsou sice v mnohém odlišnou látkou historickou, leč jedno mají společné: přilnavost vlastencovu k nim, tam ruského, tu českého. Režisér "Ilji Muromce" Alexandr Ptuško byl proslulým tvůrcem filmového zpracování hlavně ruských, ale na příklad i finských bájí národních.¬                 Ač mne "Ilja Muromec" nezklamal, přec nemohu toto dílo označiti za počin mimořádné hodnoty umělecké. Byla odvedena dobrá práce, i nastíněny základní motivy týkající se vztahu k "matičce Rusi", ale celek trpí přílišnou vnějškovostí pohledu, zatímco příslovečná červená nit, která by diváka provázela nitrem ruského vztahu k otčině, chybí; její kousky se objeví na samém začátku a dál už jen útržkovitě. Hlubina tarkovského pohledu a jeho schopnost vybavování mystičnosti je prostě (alespoň v tomto díle) Ptuškovi odepřena.¬                 Na závěr nedá mi nepřipomenouti ke srovnání s "Iljou Muromcem" mimořádný snímek našeho Jiřího Trnky, vytvořený taktéž v letech padesátých 20. stol., "Staré pověsti české" podle A. Jiráska. V tomto díle sešla se mimořádná kvalita scénáristická, režisérská i hudební a ač dnes mnohým bude se tento snímek zdáti po stránce formy zastaralým a těžko přístupným, pravdou je, že jde o počin vrcholných kvalit, a to nejen po stránce vnějškového provedení, ale i po stránce niterné. Ač vlastenec, trochu mne mrzí, že totéž nemohu říci o snímku pana Ptuška… ()

Reklama

Reklama