Reklama

Reklama

Nový Gulliver

  • Sovětský svaz Novyj Gulliver (více)

Vyrobeno roku 1935 moskevským Kinokombinátem podle motivů slavného fantastického románu JOHNATANA SWIFTA. [dobový program] (oficiální text distributora)

Recenze (8)

strougy 

všechny recenze uživatele

Ideologicky samozřejmě silně poplatné době a místu vzniku, ale když oni jsou ty liliputáni tak nehorázně roztomilí, že člověk filmu nějakou tu budovatelskou písničku chtě nechtě nakonec odpustí. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Chlapec v pionýském táboře v Artěku usne na pláži a prožívá ve snu dobrodružství Gullivera z právě čtené knihy Jonathana Swifta. Hlavní roli chlapce Péti hraje Vladimir Konstantinov, je to jeho jediná filmová role, padl ve válce v r. 1944. Jedná se o údajně o první plnometrážní snímek ve světové kinematografii s kombinací hraného filmu s živými herci a loutkového filmu, v němž se objeví v akci 1500 loutek. Film byl znovu ozvučen v r. 1960 ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina, takto vzorný pionýr, obdrží za své zásluhy knihu o Gulliverových cestách. Při odpočinku na výletě usne a jako Gulliver prožívá dobrodružství v Liliputu. Protože je to pionýr uvědomělý, pomůže uskutečnit v Liliputu proletářskou revoluci. --- Škoda toho dobového ideologického nánosu, zvláště dlouhá úvodní pasáž s pochodujícími a jásajícími pionýry je otřesná. Za to ty animované části jsou na svou dobu naprosto skvělé, a ani dnes nenudí. Už jen jaké ty loutky dělají grimasy, k tomu ty působivé masové scény a pěkné kulisy. Až mne mrzí, že ty hrané scény nemohu zkousnout a tudíž nemohu celý film lépe ohodnotit. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Jonathan Swift sa musel v hrobe obracať, keď Sovietsky zväz vložil do príbehu vzorných pionierov... Absolútne zbytočná vsúvka v úvode a závere filmu je len dôkazom, že do všetkého sa musela cpať komunistická propaganda. Škoda... film je po animačnej stránke na úrovni a určite zaujímavou ukážkou filmárčiny. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Napíšem to takto...ak máte vzťah k old schoolovej stop motion animácii a preglgnete tú Sovietsku agitku...tak sa môžte na čo tešiť. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Nový Gulliver je údajně první plnometrážní snímek ve světové kinematografii s kombinací hraného filmu s živými herci a loutkového filmu (stop-motion). Ve filmu se objevilo v akci 1 500 loutek. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama