• Sovětský svaz

Dobrodružný / Fantasy

Sovětský svaz, 1952, 85 min

Zlatý Lev - výběr(28.12.2005)

Film „Sadko" režiséra Alexandra Ptuška, známého autora loutkového filmu „Nový Gulliver" i barevné pohádky „Kamenný kvítek", je zajímavým pokusem o filmový přepis národní pohádky-byliny. Zajímavý v tom, že používá pouze základních motivů předlohy a rozvinutím všech možností moderní barevné techniky a nenásilné tendence dává pohádce bohatý filmový spád, zachovávaje přitom její národní charakter. Autoři filmu se však dali zlákat právě těmito filmovými možnostmi k tomu, že věnovali málo pozornosti překreslení především hlavního hrdiny filmu a jednotlivých postav a věnovali se spíše barvitému vylíčení prostředí. Tento nedostatek však vyplývá již z předlohy samé, neboť v pohádkách jsou vždy hrdinové poněkud schematisování. Přesto si však film právě pro dobrodružnost příběhů a barvitost prostředí získá úspěch u našich diváků. Filmový přehled 34/1953(24.4.2003)

Opět, skvělé po výtvarné stránce. Jako dětského diváka mne ohromil zejména pták Fénix s tváří Lidye Vertinské, kterou známe i z Rouovy pohádky Království křivých zrcadel.(26.12.2009)

Réžia českého znenia (ÚPF) = A. KLIMEŠ (8.2.2009)(8.2.2009)

Zo vsetkych ruskych rozpravok sa mi tato paci najviac. Je neskutocne naivna, no takym velmi roztomilym sposobom.(13.2.2010)

Roztomilá ruská pohádka s hudbou. Bohatýr jde hledat do světa štěstí, ale zjistí, že jediné štěstí pro člověka je láska k vlasti. (No pokud takhle Rusové vychovávají od nepaměti své děti, pak se není co divit, že slovo VLAST pro ně tolik znamená. Viz 2.světová válka).(3.3.2010)

• nascendi

Sadko predstavuje hranicu mojich spomienok na návštevy kina. Mal by som teda k nemu pristupovať s maximálnou nostalgiou. Nepodarilo sa. Ptuško nakrútil ideológmi schválenú rozprávku, ktorá je ako bežné poštové známky Rakúsko-Uhorska. Je stará, ale nie cenná. Jediné, čo ma zaujalo boli realisticky stvárnení mužíci.(22.1.2011)

Klasická sovietska rozprávka , až neuveritelne naivná. Na tento film sme boli zo školou. Je to už strašne dávno. Hodnotím 50%.(5.4.2010)

• corpsy

Veľké a zdĺhavé NIČ, oblečené v celkom slušnom výtvarnom kabátiku. Neskrývaná červená propaganda, ale taká bola doba. Nič proti tomu. Ale film mohol dopadnúť lepšie.(25.12.2010)

Sadko chce najít štěstí pro všechny a vydá se na cesty. Několikrát mu nezištně pomůže dcera mořského cara, získá ptáka Fénixe, který je v téhle pohádce pěkná bestie a nakonec zjistí, že štěstí je být doma, s milovanou věrnou ženou nejlépe a pracovat pro dobro celku. Mohlo by se to jevit moralistické a poučné, ale je to velmi milé a malebné. Jen by mě zajímalo, jestli mořský koník opravdu zrychlí, když ho plácneme po zadku, který nemá. A ano abych nezapomněla, gusle nejsou housle. ale to je na adresu FILMagu.(24.8.2010)

ked som bol maly pozeral som to s muti ale tedka ked som si to pozrel som zasol nad tou vypravou ... Avsak iba zato 3* inac co sa tyka zvysku ...(6.1.2012)

* rozprávka o hľadaní šťastia * dobrodružstvo * cestovanie po svete *(9.5.2010)

Sadko je asi najznámejšia ruská rozprávková postava. A tak som aj k tomuto filmu pristupoval, a nebol som sklamaný. Rozprávka sa nesie v únosnej miere (žiadne prezdobenosti, prílišné krikľavé farby a hlúpy humor). Kostýmy sú oku lahodiace, interiéry slušné, charaktery typicky ruské, rozprávka má slušnú pointu, len tá ruská deva mohla byť trochu iná. A to som toto prvýkrát videl len asi rok-dva dozadu. Zaujalo ma to, ako rozprávka veľmi dobré.(14.1.2012)