Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Znovu se vrátíme k maskotovi našeho festivalu. Promítneme proslulý celovečerní film El Santo bojuje proti upířím ženám, v němž vystoupí v hlavní roli mezinárodně nejznámější zápasník El Santo. Tentokrát jsme vybrali možná jeho nejslavnější dobrodružství, kde se střetává mužský a ženský princip, aby ve finále došlo k úsměvnému platonickému propojení. I tentokrát je děj spíše doprovodem k tzv. „lucha libre“, což je populární druh zápasu, který se velmi podobá americkému wrestlingu, ale Mexičané by se do krve pohádali, že s ním nemá nic společného. Jeho odlišnost od wrestlingu pozná jen odborník a fanoušek. Jde o fenomén, jenž svým významem zasáhl i do politiky a dostal se i mimo sféru mexické popkultury. Příběh ukrutného boje hrdinného siláka proti armádě krvežíznivých žen vznikl v zlatém období mexického hororu. K životu je probuzena temná královna upírek. K divákovu překvapení potřebuje obětovat panenskou krev, aby získala vládu nad světem. Roztomilé neumětelství dnes už příjemně pobaví a rozesměje. Nicméně pořád jsme svědky neobvyklého úkazu. Popularita zápasníků (El Santo nebo Blue Demon), kteří se ve filmech objevili pod stejnými přezdívkami, pod kterými zápasili, byla tak obrovská, že někteří z nich stanuli v čele politických demonstrací. Jde sice o béčkovou produkci z Latinské Ameriky, ale nenechme se mýlit. Se změnou pohledu na historii filmu se dočkaly revize i menšinové žánry. Film El Santo proti upířím ženám ocenil i prestižní francouzský filmový měsíčník Cahiers du cinéma jako významný pro žánr hororu. Kdysi tento snímek doslova obletěl svět a dnes je téměř nemožné ho vidět. A určitě uznáte, že Ed Wood se svým neumětelstvím je jen slabý odvar. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (14)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

To je tak strašně špatný, až je to dobrý. Jedno z mnoha dobrodružství El Santa, slavného a úspěšného bojovníka proti veškerému zlu na Zemi. Tentokrát dá přes držku skupině upírských bábovek a jejím nohsledům, ač sám tu, k mému překvapení, nehraje hlavní úlohu. Náš zápasník se ve filmu objeví až po nějakých 25 minutách, párkrát se porve a hurá zničit hnízdo vampýrských krasavic. To vše v neuvěřitelně naivním, "edwoodském" duchu. Samozřejmě nechybí klasické přehrávání všech aktérů, jeden vypelichanej vlkodlak a spousta gumových netopýrů na provázcích. Doporučenka se tak vztahuje hlavně pro ty, co vědí, do čeho jdou, ostatní ruce pryč. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Za doprovodu temné hudby se na obzoru objeví hrad. Kamera se vnoří do gotických interiérů. Sova, záclony pavučin, blesky, netopýři a otevírající se rakev. A další a další. Zrůdné tváře upírek se pomalu otáčejí ke své kněžce Tundře. Za nedlouho bude přivolána královna upírek Zorina a hned poté dojde na její nástupkyni - Dianu. Nu a pak vtrhne na scénu Stříbrná maska, aby naplnila své poslání - zúčtovat s upíry a zachránit Dianu. Zábavný kousek z rozsáhlé série se známým wrestlerem. Samozřejmě tenhle horor má jisté slabiny - veselí gumoví netopýři na saturnách; jenže živé by asi v jejich rychlém letu divák sotva postřehl. Upíří ochranka pobíhající po trávníku a mávající rukama držícíma dlouhé pláště byla k popukání. Naivita postav k smíchu. Ženy ovšem krásné, Zorina (Lorena Velázquezová) měla v sobě cosi z E.Taylorové. Hvězdu strhávám za zbytečně dlouhé wrestligové zápasy. Chápu, že je Mexičané milují, mně ale rozbíjely příběh a ničily onu skvělou gotickou atmosféru. Nejlepší tak byly scény z krypty. A hořící upíři. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Santo (v anglickom dabingu Samson) – v profesionálnom živote postava wrestlingového šampióna Mexika charakteristická svojou striebornou maskou, chvatmi a špeciálnymi kombami v ringu, sa musí počas svojich voľných chvíľ, kedy má už hrané predstavenie zápasníka za sebou, postarať o blaho spoločnosti ako maskovaný superhrdina. Keďže jeho život a poslanie sa nekríži s ničím iným, iba s prácou a službou spoločnosti, masku z hlavy vôbec neskladá. Santo ako mexická verzia BATMAN-a nikdy neváha naprávať krivdy a pomôcť tam, kde ho treba. Šou pred divákmi mu nestačí. Santo potrebuje skutočnú mlátičku. Našťastie na rok 1962 pripadlo po dlhých 200 rokoch spánku prebudenie ženských upírok a ich posluhovačov, tým pádom sa Santov denník plní povinnosťami. Po krvi bažiace nočné tvory si robia zálusk na mladú Dianu, vyvolenú mladicu, ktorej krv má poslúžiť na zavŕšenie povstania kráľovnej upírok v bielom. Santovi sa to ale nepáči. Opäť sa mu tak naskytá príležitosť spraviť zo seba hrdinu a nakopať pár parchantov do zadku. Santo zasahuje! ### Na to, že sa jedná o nízkorozpočtový horor (dnes čítaj čiernohumornú komédiu) pochybných “edwoodovských“ kvalít “PLÁN-u 9“, výsledok nie je ani z ďaleka zavrhnutia hodný. Okrem zábavy vychádzajúcej z celkovej nekvality a jednoduchého spracovania bez “zbytočného“ premýšľania nad stavbou jednotlivých scénok, postavy dobráka Santa, dvoch blokov wrestlingových zápasov a špeciálnych efektov, je možné sa vo filme Alfonsa Coronu Blaka stretnúť aj s akou takou vyššou kvalitou v rámci možností, a to s vyzývavými upírskymi slečnami, starou zatuchlou kryptou plnou pavučiny, rakiev a všadeprítomnej tmy, príležitostnou atmosférou, či dokonca s klasickým hudobným motívom od Johanna Straussa, valčíkom "Blue Danube". ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo fakt hustý! Perla mezi nejbrakovějším brakem, měl jsem pocit, že si prohlížím sešitový komiks. Silák se stříbrnou maskou El Santo, vždy na straně dobra, je jakýmsi mexickým Batmanem. Zápasnická akce namíchaná s prvky gotického hororu, velmi hezké ženy (jak jinak v mexickém filmu) a spousta nesmyslů činí z tohoto černobílého díla stěžejní dílo žánru, které by si možná zasloužilo barevný remake...(údajně byl natočeno podobných blbin s postavou Santa na 60, ale tento díl patřil k nejoblíbenějším). ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[Festival otrlého diváka 2009] Krypta upířích žen je v březovém háji. :-D Ve své době strašně známý film s ještě známějším bojovníkem. Pro dnešní diváky to je po formální stránce příšerný ale neuvěřitelně vtipný béčko. El Santo několikrát přijede na poslední chvíli ve svém luxusním kabrioletu, dá na hubu přisluhovačům královny upírek a prohodí pár hlášek. Záběry zápasů v celé své délce byly zajímavé a divácky atraktivní, i když nejlepší bylo sejmutí masky bojovníka s chlupatým obličejem připomínajícím vlkodlaka. Taky mě naprosto odrovnal videopřenos do El Santova auta. El Santo bojuje proti upířím ženám byl skvěle simultánně a genderově vyváženě dabovaný. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Do značnej miery zábavný a na svoju dobu aj čo sa masiek týka súci kúsok, kombinácia tradičného zápasu lucha libre, mexického folklóru a hororových prvkov mi však nesadla úplne na 100%. Trochu mi vadila istá naivita príbehu ako aj laxnosť s akou sa El Santo zakaždým objavuje na scéne a bez zbytočných rečí (za celý film vlastne prehovorí len tri či štyri vety) či okolkov sa s vervou púšťa do svojich protivníkov, proste preto, lebo on je dobrý a oni sú zlí. Samozrejme tu nechýbajú atrapy netopierov, lietajúce za pomoci povrázkov, ktoré považujem za akýsi trademark mexických gotických hororov. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Fakt sorry ale tohle ne, naco v té době mysleli, když to točily. Nudná a nezaživna blbost bíleho slypouše. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tak takéto niečo môžem.Santo vsadený do Gotiky a proti sebe má nadprirodzené bytosti.Aj tu bol najmenej 10 minútový zápas v aréne.Tento snímok už nevystraší ale aj po rokoch sa na to dobre pozerá.Čím viac pozerám tieto diel,tým viac chcem vidieť aj iné časti. Ja tieto časti beriem z nadsádzkou a tak skoro vždy troška nadhodnotím a to bol aj tento prípad. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

El Santo je akýsi superman z Mexika.Mexický superhrdina.Aspoň mne to tak pripadá.Ale auto má veru parádne.A tie upírky,skadiaľ ich preboha vzali?Však to boli obyčajné staré strigy.Ale vraj v Mexiku to bol niekedy veľký hit.Pavučiny tam boli ale naozaj veľmi pekné a veľké,také nevidieť.Upíria kráľovná ktorá sa volá Thorin,prebudí upírov,lebo potrebuje svoju nástupcu,ona sa totiž už musí vrátiť do pekla.Je to neskutočná hlúposť,ale aj tak je to za tri,o zábavu je naozaj postarané.Takéto niečo sa len tak nevidí. ()

cuchillo 

všechny recenze uživatele

Za mě nejlepší "El Santo" film. Viděno v nočních hodinách na LFŚ se skvělým simultánním překladem Davida Čeňka. Náramně jsem se bavila. ()

Pavew 

všechny recenze uživatele

Další klasika s El Santem. Dosud mě žádný film s tímto superhrdinou nezklamal a nejinak tomu bylo i tentokrát. Film je opět nadupaný El Santovými souboji ve stylu wrestlingu (tentokrát na můj vkus až moc) a neuvěřitelnými hláškami všech postav, které ve filmu promluví. Toporné herecké výkony ještě dokonale zvýraznil čtený rychlodabing, který přispěl k tomu, že se jednalo o opravdu nevšední podívanou. Ač se jedná o údajně nejznámější film z El Santem, tak si myslím, že "kvalit" např. El Santa hledajícího Drákulův poklad to nedosahuje. (Festival otrlého diváka 2009) ()

Reklama

Reklama