Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyřčlenná francouzská rodina vyráží do Itálie za svým dědem. Cestou otec dětem vypráví rodinou pověst o prokletí, které na ni padlo skrz uloupené zlato - florény. Vše začalo, když jejich praprastrýc uloupil peníze určené na žold pro Napoleonovy vojáky. Důstojník – milenec jeho sestry Elisy, který měl peníze hlídat, byl popraven. Elisa za to rodinu prokleje. A tak jde zhrzená láska a násilná smrt ruku v ruce rodinnou historií. (Jezinka)

(více)

Recenze (5)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Výborný film - ale co to zde figuruje za prapodivný (či spíš debilní) český překlad názvu? Snímek se jmenuje Floreal podle označení, jež měl ve francouzském revolučním kalendáři Měsíc květů (stejně jako například Měsíc rašení se jmenuje Germinal). Ostatně pod názvem Floreal jej vysílala i ČT. V ději samostném to má své opodstatnění, narozdíl od pofidérního Florénu. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Na pozadí italských dějin od Napoleonova tažení, přes vznik samostatného státu, fašismus až do současnosti se vine nit příběhu rodiny Benedettiů (Požehnaných). Ovšem truhla plná zlata, uloupená kdysi francouzským vojákům, přinese mnoha budoucím členům rodiny neštěstí a přezdívku Maledettiové (Zlořečení, nebo Prokletí). Po více než sto let přináší draze vykoupené krvavé zlato celému rodu pouze zkázu. Nad všemi zlověstně visí stín nevinného poručíka Jeana, který byl krátce poté, co nalezl štěstí a lásku Elisabetty Benedettiové, chamtivostí a hloupostí její rodiny odsouzen k smrti. Žádná z generací nenajde lásku, která by záhy neskončila tragicky. Jejich potomci jsou počati za vypjatých dějinných událostí, nikdo z nich nepozná vlastního otce a všichni umírají mladí a nevinní. Tragická sága, jejíž příběh je ale snad až příliš románový. Tavianům se moc hezky daří přechody z reality do vzpomínek. Taky zdánlivě nudnou italskou vnitrozemskou krajinu a přírodu využívají takovým způsobem, že z ní na nás dýchá neopakovatelné kouzlo. Povedené obsazení herců, kteří ztvárnili členy rodiny v různých generacích. Snad jen konec vyšumí tak nějak do ztracena. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film zasadeny do talianskeho obdobia zvaneho Risorgimento 1815 - 1871. Risorgimento bol proces, hodne dlhy, trval vyse 50 rokov, pocas neho zil znamy Talian Dzuzepe Garibaldi /jul 1807 - 6/1882/. Proces zacal rokom 1815 po porazne napoleonovskych armad a po skonceni Napoleonskych vojen : 94 % ()

Reklama

Reklama