Reklama

Reklama

Švédská teorie lásky

(festivalový název)
  • Švédsko The Swedish Theory of Love
Trailer

Obsahy(1)

Švédsko se vydává za modelový příklad sociálního státu. Za kulisami novodobého ráje na zemi se ovšem odehrává překvapivé drama. V roce 1972 přišli politici s přelomovým programem „Rodina budoucnosti". Měl stvořit moderní společnost, kde bude důraz kladen na nezávislost každého občana, jemuž ve štěstí nesmí bránit ani vztahy k dětem, partnerům či rodičům. Po čtyřiceti letech experimentu sociálního inženýrství je Švédsko zemí zpřetrhaných rodinných vazeb. Lidé často žijí sami a sami umírají, aniž někomu chybí. Přirozenou pospolitost nahrazují uměle tvořené sociální skupiny. Šokující výpověď vyprávěná formou filmové eseje. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

venca163 

všechny recenze uživatele

Za mě palec nahoru, že někdo takový téma vůbec nakousnul. Zejména pro ty, co problém bagatelizujou, bych tady měl nějaký data (screenshot). Každopádně dokument ukazuje pouze ty extrémy, díky čemuž bude pro kohokoliv strašně snadný do něho kopat. To, že jako protiváhu nabízí nějaký crazy lesohipíky, je samozřejmě trochu hloupý =). (60%) ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Dalsi dokaz ze ludska blbost nepozna hranic. Vizualne a vypovedne nabity dokac, i ked si myslim, ze vsetkych tych hadzu do jedneho vreca, co nie je fer. Co sa hodnot tyka, skvele vybudovane a suhlasim. Co je v zivote NAOZAJ potrebne k stastiu a radosti? Do Svedska v tomto zivote ist neplanujem. Nie som infikovany. Afrika velmi potesila, ale ze velmi !!! ()

Reklama

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Dítě: Mami, ta chudá holčička ze Sýrie dnes ve škole říkala, že jí tatínek čte před spaním pohádky ....  A Mami ... co je to tatínek? Matka: Mno, ehm, víš .... to je muž, který má s maminkou děti. Dítě: ... Aha ... A mami mám já nějakého tatínka? Matka:.... Mno, ehm, víš ... já jsem si nechala poslat online domácí inseminační set ze spermabanky, kde je jen ta pro mě důležitá část tatínka, se kterou se nemusím obtěžovat řešit mezilidské vztahy a dělat žádné kompromisy.  Prostě se jen rozmrazí a stříkne stříkačkou přímo do vagíny u nějakého romantického prona. Dítě: .... Aha ...A mami, kde je ten celý tatínek? Matka: .... Mno, ehm, víš ... to já nevím, nevím ani kdo to je, jak vypadá ani jak se jmenuje, ale asi se někde z neštěstí pověsil, a pokud má v bytě dobré větrání, tak tam možná ještě visí, protože byl úplně sám a neměl ani nikoho, kdo by jeho mrtvolu odřízl. Dítě: .... Aha ... A mami proč si chtěla, abych neměla tatínka, který by mi každý večer četl pohádky, my jsme byli sami, a on se sám z neštěstí pověsil ? Matka: .... Mno, ehm, víš ... protože jsem sebestředná, egoistická a jde mi jen o mé vlastní potřeby ... vesměs seru i na tebe, že vyrůstáš bez táty a mužské výchovy. Prostě jsem chtěla dítě asi tak, jako jsem si minule koupila ledničku. Dítě: ... Aha... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Přijde mi fér, pokud dokument, který rezignuje na objektivitu (a tedy nedá prostřednictvím názorových výpovědí zaznít všem důležitým stranám problému), otevřeně svůj úmysl deklaruje. Gandini dle mého přesně takový film vytvořil a nijak se netají tím, že názor už má dávno zformulovaný. Rozumím, proč by to někomu mohlo vadit, mě to ale přijde ok, vytváří-li tvůrce dostatečně přesvědčivou výpověď. Dost možná kritizovaná situace mnoha Švédům naopak vyhovuje, ale z vnějšího pohledu jde skutečně o alarmující zprávu o rozpadu lidského společenství na celostátní úrovni. Co mi vadilo překvapivě nejvíc, je jaksi přilepený komentář Zykmunda Baumana. Jakkoli tohohle filozofa respektuju a v podstatě souhlasím s tím, co říká, přijde mi to trochu jako podpásovka - je totiž jedinou mluvící hlavou / odborníkem, který má jen stvrdit vše, co bylo již sesumírováno daleko pregnatněji (ponorem do skutečného života místních lidí). Přesto jsem spokojený a chtěl bych takové odvážné dokumenty i tady v Česku - rozhodně by to bylo daleko přínosnější (odvážným a "velkým" tématům se tuzemští dokumentaristé spíše vyhýbají) a zajímavější než např. Klusákovy exhibice sebe sama. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Rezignuje to na objektivitu a snahu nějaký problém pochopit, na úkor vtípků a přehnaných kontrastů (šťastný lékař v Africe kontra deprimovaní chirurgové ze Stockholmu). Při sledování jsem se bavil a smál, ale jakmile o tom začnu přemýšlet, míň a míň to pro mě funguje jako dokument a víc jako agitka. Chápu, každý dokument je subjektivní, tak co čekám, že...? Já nevím, třeba aby v dokumentu o osamělých Švédech mluvil nějaký osamělý Švéd. Fuck me, right? ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama