Reklama

Reklama

Zahaleni stínem

(festivalový název)
  • Velká Británie Under the Shadow (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Počas vojny medzi Irakom a Iránom sa mladá matka Shideh (Narges Rashidi) stará sama o svoju dcéru Dorsu (Avin Manshadi). Jej manžel je lekárom a často rodinu necháva osamote. V okolí ich domu padajú každý deň bomby a ich životy sú tak neustále v ohrození. Nebezpečenstvo vojny však nie je jediným problémom. V dome sa totiž začína odohrávať čoraz viac zvláštnych javov, ktoré im znepríjemňujú život. Dorsa trpí nespavosťou, jej stretnutia s neexistujúcimi osobami matka spočiatku považuje za detskú hru. V dome sa kvôli udalostiam neustále stupňuje napätie a je len otázkou času, kedy sa matkina psychika zlomí a bude musieť uznať, že ich byt je miestom paranormálnych javov. (Marceloo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Under The Shadow" je podľa mňa veľmi schopným psychologickým hororom s drámou. Ťažko povedať, čo sa v celom tomto filme deje a ako to celé nakoniec pospájať a možno by som chcel trošku silnejšiu atmosféru a viac strašidelných momentov, no musím povedať, že tých pár na konci čo sa udejú sú podľa mňa skutočne vynikajúce. Vôbec len vidieť kreatúru, ktorá ma namiesto tváre len obrovské zuby je veľmi nepríjemná a funguje to skvele. Priznávam sa, že keď film správne zakusol do kože, tak to skutočne bolo silné a efektívne. Ale na druhú stranu ma to miestami trošku nudilo. Nie moc, ale trošku hej. Dievča je trošku otravné a mama je zase trošku psychicky mimo. Ale ostáva mi aj tak otázka, či náhodou niektoré veci ozaj nespravila ona sama. A plynie mi to iba z jedinej scénky, kde sa jej manžel opýta, či náhodou nie je opäť námesačná. Pretože by to vedelo mnohé možno vysvetliť. Ale čo na filme funguje je aj fakt, že nie vždy presne vieme čo sa deje. Ako aj v záverečnej scénke, kde Mama s dcérou vyjdú von z bytu a chcú ísť preč, no odrazu počuje svoju dcéru z ich bytu ako na ňu kričí. A kde je teraz jej dcéra v skutočnosti? Momenty ako tento robia pre mňa tento film veľmi dobrým thrillerom a aj niektoré strašenia skutočne fungujú. Neviem či by som si tento film pozrel znovu, no minimálne oceňujem tvorivosť, ktorú do toho tvorcovia dali. A v mnohom to funguje. Hodnotenie: B ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bez dcerky neodejdu 2.0, kdy islámské zákony a zvyky vystřídal úzkostí a strachem živený djinn, co se při svátečních příležitostech převléká do prostěradla s lístečkovým motivem. Řídké okamžiky harašení docela fungují a exotické prostředí se sociálním podtextem jsou Anvariho esy v rukávu, nicméně v početné žánrové konkurenci nedisponuje ničím dalším, co by jeho lehce psychologickou duchařinu pozvedlo. Saddámova silvestrovská petarda v bytě o patro výš však byla nestandardním žrádlem, o tom žádná.. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Slabinou Under the Shadow je ojetá zápletka alá matka samoživitelka, která mě dycky nasere hned na začátku, a neuspokojivé zakončení. Když to ale poměřím s chytlavě zvolenou dobou a prostředím, které samo o sobě (alespoň mně) dokázalo zaujmout a nahradit v úvodu absenci hororu, dále s úspěšným vybudováním napětí v celkovém pocitu nejistoty a konečně s několika mrazivě šokantními scénami, věřím, že s výhradami Under the Shadow do červených patří. Potenciál tam vidím velký. 75% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prostředí a doba mají něco do sebe a Narges Rashidi v hlavní roli mě hodně bavila, ale tím ta pozitiva končí. Po stránce psychologické to příliš nefungovalo a jako horor, až na dva tři momenty, také ne. Navíc holčička, která se zprvu jevila jako celkem normální dítě, se proměnila v neskutečně protivného spratka, který si od džina zasloužil mnohem větší sodu. Škoda, že z toho Anvari neudělal plnohodnotné dobové společenské drama, protože k tomu to mělo asi nejblíž. 30% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se to tvářilo jako nějaký rodinný drama. Postupem času ale byt začínají navštěvovat záhadný entity(džinové) a spolu s tím přichází trocha toho napětí a i lehce hororová atmosféra. Není to ale ta pravá hutná hororová atmosféra jakou by si asi hororovej fanoušek přál. Ono je v tom filmu všechno tak trochu jinak. Je to určitě i tím, že horory z Jordánska, Kataru či Íránu nejsou k vidění každej den. Za mě je to ale aspoň určitý zpestření. Jiná kultura, bombardování, džinové. Kdyby šlo o americkej horor tak takhle milosrdnej nebudu ale že jde o koprodukci zemí, který jsou na horory velice chudý přimhouřím oko a ty 3hvězdy dám. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Oficiální vyslanec britské kinematografie na 89th Academy Awards 2017. (Hal_Moore)
  • Timeline: Film se natáčel v hlavním městě Jordánska. Šlo o mezinárodní koprodukci, režie se ujal scénárista filmu a režisérský debutant, Íránec Babak Anvari. Film si odbyl světovou premiéru v lednu 2016 na filmovém festivalu Sundance. Následně byla práva na distribuci zakoupena společností Netflix. Do amerických kin se horor podíval 7. října. (Hal_Moore)
  • Britský filmový kritik Mark Kermode označil v decembri 2016 Under the Shadow za najlepší film roku 2016. (Karamanlis)

Reklama

Reklama