Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové trhají Verdiho na cucky. Noc v opeře je dodnes považován za vrcholné dílo jejich tvorby (v roce 1993 byl zařazen do amerického Národního filmového registru). Bratři Marxové v něm devastují svět opery, obzvláště pak představení Verdiho Trubadúra. Scénář napsali zkušení autoři George S. Kaufman a Morrie Ryskind, kteří s Marxovými spolupracovali už dřív. Jeho části byly otestovány před živým publikem a dále vypilovány. Režie se ujal zkušený řemeslník Sam Wood (1883–1949), který je dnes víc připomínán pro své zuřivě antikomunistické postoje, než kvůli své tvorbě, ačkoliv má na svém kontě řadu nadprůměrných děl, z nichž (kromě dvou veseloher bratří Marxů) stojí za to připomenout např. filmovou verzi románu Jamese Hiltona Sbohem, pane profesore (1939), pozoruhodný přepis divadelní hry Thorntona Wildera Naše městečko (1940) či adaptaci Hemingwayova románu Komu zvoní hrana (1943). (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

Matty 

všechny recenze uživatele

-Máte dvě pětidolarovky? -Ano, pane! -Tak to mých deset centů nepotřebujete 75% Zajímavé komentáře: woody, antober ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Trapného mi tam nepřipadlo nic, zvláště pak, že němou grotesku nzbožňuju a její gagy (zeptejte se Atkinsona Beana) se dají s úspěchem použít i v dnešních časech. Na snímku mi snad vadil jen měnící se rytmus vyprávění. Ten vzal ovšem za své v opeře, kde se vše vyřešilo tempem bleskovým... KDO VEDE? ()

woody 

všechny recenze uživatele

Představte si kolik zvratků, moči a nevím čeho ještě by museli dat dnešní tvůrci do zničení Trubadúra(ne člověka ale Verdiho opery).30. léta- to byl film umění.Dnes je to jen kasa na peníze s hlubokým poselstvím( viz. Matrix 1,2,3).Marxové by měli dostat za tolik tun anarchistického a slovního humoru alespoň nobelovku.A na Grouche s jeho hláškami nemá ani "poslední skaut" Bruce Willis.Komedie století.Bravo, bravisimo. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nečekaně náročná komedie - to je ale jenom dobře a po úvodní čtvrthodince si už člověk neumí představit jiný průběh než to, co je mu zde podáváno stále v koncentrovanějších dávkách. Možná bych poněkud více vyzdvihnul neuvěřitelně vytříbený a inteligentní slovní humor, ale i ten situační (a tak chytře s tím slovním kombinovaný) - přeplněná lodní kabina - nemá chybu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Ještě to není vrchol, ale některé výstupy jsou geniální. Kromě Groucha bych vyzdvihl jeho stálou partnerku Margaret Dumontovou, to je americká Růžena Šlemrová. :-) Škoda jen těch hudebních čísel se zamilovaným párem, která jsou želbohu myšlena krvavě vážně. 80% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Bratři Marxové tentokrát vsadili více na příběh a udělali dobře. I když v jejich podání znamená příběh spíše nitku, co drží jejich bláznivé gagy trochu více pohromadě. A té opery se nebojte, film jí pouze začíná a končí. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa mi to píše ale bohužiaľ na rozdiel od Duck Soup , Noc v opere prišla rokmi o veľkú časť svojho kúzla. Grouchove hlášky síce stále fungujú parádne a napr, scéna spisovania zmluvy je stále geniálna ale fyzický humor je až na pár výnimiek (kajuta) príliš poplatný dobe svojho vzniku. Nepôsobí to síce trápne ale gagov pri ktorých by som sa zasmial bolo málo. Chápem, kde mali byť fóry aj to, že pred 80. rokmi si diváci museli pri väčšine momentov chytať bránicu ale bohužiaľ. A možno mi to iba nesadlo do nálady. 7/10 ale aj tak je to lepšie než 90% súčasných komédií. Čakal som asi priveľa. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Záver v opere je parádny, ale zbytok filmu mi už tak vtipný neprišiel(teda, až na Grouchove hlášky, tie sú skvelé). Bohužial, viac ako 3* dať nemôžem ale aj napriek tomu sa pokúsim zohnať viac filmov s Marx Brothers. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Moji první Marxové. A zážitek to byl parádní. Nezbývá mi, než souhlasit s názorem, že Groucho Marx byl jedním z největších komiků všech dob - ty jeho slovní hříčky, hlášky a průpovídky prostě nemají chybu a dozajista by se uchytili v současných komediích. Nadčasová veselohra. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Možná nejlepší situační komediální muzikál z 30. let minulého století. Přeplněná kabina se mi líbila asi nejvíc ale opera na konci jí zdatně konkuruje. [7,5/10] (MGM) (Čb. /// Produkce: Irving Thalberg /// Scénář: George S. Kaufman, Morrie Ryskind podle námětu Jamese Kevina McGuinnesse /// Kamera: Merritt B. Gerstad /// Hudba: Nacio Herb Brown, Walter Jurmann, Bronislau Kaper, Herbert Stothart) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Moji první Marxové. Příběh plný skečů, které někdy byly moc vtipné, jindy slabší. Někde vdáli na pozadí se odehrával romantický příbeh, o který moc nešlo. Zbytek, včetně operních zpěvů byly zbytečnosti navíc. Závěr byla fraška. Tahounem filmu, který stojí 99 % humoru je Groucho Marx, skvělý komik. Na jeho gagy a vtipy bych se rád ještě podíval, jinak není o co stát. # příběh 5 | hudba 6 | humor 4 | akce 1 | napětí 0 | pustil bych si znovu 5 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi svižná komédia, kde sa doplňuje kanonáda hlášok s komickými situačnými epizódkami. U mňa vedie až oná záverečná Noc v opere, lodná kajuta, bradatí letci a štyri postele mi ráčia odpustiť. Marxovci síce točia v podstate stále ten istý film dokola, ale vždy v inom prostredí, takže vám to začne liezť mierne na nervy až keď ich uvidíte skoro všetky. Noc v opere je jednou z ich najlepších a treba ju vďaka kadencii hlášok vidieť viackrát. Ja by som si odpustil muzikálové číslo na lodi, ale to si vyžadovala doba. Prečo je komédia z roku 1935 vtipnejšia, ako 95% tých súčasných? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film som videl pred desiatkami rokov, nemám šancu ho vidieť opakovane, tak pridám zopár spomienok, ktoré pretrvali. Bratia Marxovci mali svoje úlohy pomerne presne rozdelené, čo im vôbec neprekážalo, aby pôsobili ako zohratá trojica. V ich filmoch nie je dôležitý dej, pretože ten tvorí iba nástupište pre gejzíry gagov a brilantných dialógov. V Noci v opere sa v plnej miere prezentuje aj hudobný talent Marxovcov. Noc v opere považujem za ich najvydarenejšie dielo a o to viac ma mrzí, že debilná obchodná politika neumožňuje divákom, aby si pozreli to, čo ich zaujíma, ale sú tlačení k tomu, aby donekonečna pozerali reprízy filmov, ktoré nemali byť nikdy nakrútené. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Komedie, na které si čas vylámal zuby. Humorné scény vygradované do absurdních rozměrů, pošahané dialogy, muzikálová čísla, cirkusová akrobacie - prostě nepřetržitá zábava. V Americe jsou bratři Marxové populární asi jako u nás Vlasta Burian, a já už chápu, že plným právem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Klasická komedie plná skvělých scén, ve které se pořád něco děje. Nezapomenu na scénu s přeplňenou kajutou a hlášky Groucha Marxe. Kdyby ve filmu nebylo těch pár hluchých míst a některých zbytečných muzikálových čísel bylo by to za plný počet. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Můj první film s bratry Marxovými a musím se přiznat, že mi chvíli trvalo přivyknout jejich stylu. Konečný rezultát: Pokud akceptujete, že se nedíváte na "film" nýbrž na grotesku, že se děj velmi přímočaře posouvá z bodu A do bodu B, okořeněn různými scénkami a v mnoha místech absolutně uletěným a stejně přímočarým humorem, není možné dát nic jiného, než plné hodnocení. ■ Z bratrů je mi nejsympatičtější Groucho - za nejkreativnější humor (aktuálně mě nenapadá jiný herec, který by ze sebe v jednom filmu vychrlil tolik jedinečné slovní komiky) a úsměvné "pomrkávání" do kamery. Harpa nemusím - na druhou stranu jeho postavu akceptuji, protože bez ní by celý film neměl takové kouzlo. ■ P.S. Píseň Dream of You, kterou hraje Chico na lodi na klavír, se objeví i ve filmu Zpívání v dešti. ()

Reklama

Reklama