Reklama

Reklama

Caltiki - il mostro immortale

  • USA Caltiki, the Immortal Monster (více)

Obsahy(1)

Archeológovia skúmajúci mayské ruiny narazia na zvláštne monštrum. Rozhodnú sa zničiť ho ohňom, no predtým chcú vziať "vzorku". V tom istom čase sa k Zemi približuje kométa, ktorá už raz letela okolo našej planéty - presne v čase, keď mayská civilizácia záhadne zanikla... (matriosa)

Recenze (11)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové info: AMOK TERORU! HLADOVÝ PO LIDSKÉM MASE!! TYČÍCÍ SE NAD DŽUNGLÍ A MĚSTEM, PLAZÍ SE, MNOŽÍ SE A POHLCUJE VŠE ŽIVÉ!! ___ Neurážející průměr. Koncem 50.let vypukla módní exploze hororů s rosolovitými monstry, viz. třeba The Blob, X the Unknown, The H-Man. A Italové si taky „přihřáli svoji polívčičku“. ´Caltiki´ je hlavně práce legendárního Maria Bavy, který na rozdíl od Fredy strávil na place drtivou většinu doby (3 natáčecí týdny), obstarával kameru a je autorem triků. Hlavně optická kouzla na začátku proto vypadají pěkně, takže navodí dojem mexických reálií s pyramidou a obřími sochami a ani vám ani nepřijde, že bylo všechno spíchnuté v italských ateliérech, kde vznikla i drtivá většina sandálových filmů. A jak je známo, Bava měl cit pro obraz, takže velká většina stopáže se odehrává v noci a ta hra světel a stínů vypadá na levné béčko nezvykle pěkně. Stejně tak ústřední monstrum, které jsem si sice za začátku familiárně pojmenoval „smradlavá fusekle“, protože tak vypadá a herci s ní zachází v akvárku nenuceně beze strachu, ale ke konci se to zlepší, pěkně pulzuje, množí se na několik částí, které zase srůstají, plazí se a ta herečka u toho tak krásně řve :o) A co rozhodně nechybí, tak lehké gore (okousaná lebka v přímém přenosu, rozežraná ruka až na kost), což bylo pro Italy typické. Ale abych jenom nechválil, na konci se Bava utrhne ze řetězu a na scénu přichází modýlky tanků, které chrlí oheň a všem je zcela zřejmý pocit lehké trapnosti, protože proporce nefungují, model vily se rozpadá jako domek z karet a těm vojákům lítají z „plamenometů“ jiskry. Ale to nevadí, to je prostě daň za dobu vzniku. Co mě ale pobavilo, že Freda s Bavou se tak báli „posměšnému“ přijetí monstra ze strany publika, že ke scenáři ještě připsali postavu psychotického zabijáka Maxe, aby tak zacílili na dospělé publikum. Myslím, že to moc nepomohlo :o) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jak už to mnohdy bývá, tak i zde za celým neštěstím stojí touha po penězích (zlatě). Když archeologové, zajímající se o mayskou civilizaci, najdou obětní místo pro zdejšího boha, zatouží získat předměty, které mu Mayové přinášeli. Jenže zlaté šperky a cennosti leží spolu s ostatky obětí na dně vodní propasti v jeskyni bohu zasvěcené. A v okolních stínech se skrývá bůh, co by se neměl dostat na denní světlo. A protože chamtivost nepatří mezi kladné vlastnosti, tak i přes hrůzné varovné úmrtí potápěče se jeden ze členů expedice touží zmocnit vytažených cenností. Jenže se ho dotkne bůh a nejen že jej neopustí, ale stane se hrozbou i pro ostatní. Bohem je zde monstrum vypadající tak trochu jako sliz, Blob (1958, 1988). Italové bez problémů kopírovali a napodobovali zahraniční, především americké, snímky, a tak je tomu patrně i zde. Tajemné prostředí v džungli, šerosvitná černobílá kamera, hra světel a stínů, na tehdejší dobu kvalitní gore efekty se značkou italské školy a pod snímkem podepsaní dva klasici žánru. A navrch dvě krásky! Ač se mi film líbil, asi na něj brzy zapomenu. Dnes spíše pro žánrové fanoušky. 3,5* ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Začátky velikána Mária Bava byly velice úsměvné a to lepší měl ještě daleko před sebou. I tak stojí tenhle moster biják za shlédnutí. V porovnání s o rok mladšími Upíry jsou, ale krvelačné bestie ve všech směrech vyspělejší film. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Povedený monster horor který mi několikrát připoměl Blob. Aneb uprostřed nějaký řeky či kde to bylo v džungli najdou badatelé divné monstrum které začne každého na potkání zabíjet. To monstrum zabíjí tak že vás pozře a sežere Vám všechno kromě kostry kterou pak vyvhrne. Blob jak blázen a jelikož se mi Blob líbil tak jsem byl spokojený i s tímhle. Nebylo to sice nic extra ale strašně mě to na to jedno kouknutí uspokojilo a hlavně se mi líbilo to že tvůrci se nebáli ukázat krev. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Italská verze The Blob, přičemž aby to nebylo tak okatá vykrádačka, tvůrci ji okořenili starými Mayi, kometou a koncem mayské civilizace. Příběh je tedy dost slabej a v některých scénách se nepříjemně vleče, ale závěrečné akční scény dojem alespoň trochu vylepšují. Za zmínku určitě stojí další drobný filmařský posun v krvi na plátně (oslizlá lebka, rozežraná ruka atd.), i když stále velice decentní, přesto osvěžující. A samozřejmě dvě nesmírně půvabné herečky v hlavních rolích. Škoda jen, že valící se koule slizu vypadala jen jako hlávka zelí a tankový útok měl podobu plastových dětských hraček, které někdo na špagátu tahal sem a tam (v některých záběrech se ani nepohybují pásy tanku, i když válečný stroj míří dopředu). Slušná jednohubka, v některých ohledech možná "nejotevřenější" horor z 50´, přesto jde o film, který mi za pár dní s úspěchem vypadne z hlavy. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Lokácie starého mayského mesta, tajomné prekliate jazero, obývané neforemným monštrom a na 50. roky odvážne gore. Prvá polovica je naozaj atmosferická a je pomerne škoda, že sa v polovici druhej tvorcovia odklonili od fantasy hororu na tradičný monster sci-fi piatej dekády minulého storočia. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Caltiki - il mostro immortale“ je snímek, který si rozhodně zaslouží pozornost milovníků padesátkových béček, ale myslím si, že dokáže zaujmout i jiné. Italové už v té době dokázali, že se nebojí zobrazovat hnus a přece jen je to příjemné oživení doby, v které jsou podobná béčka jinak docela sterilní. Pro mě se jedná o film, který by neměl uniknout nikomu, kdo má o béčkové a monster horory zájem. I když je to trikově místy hodně naivní, právě to gore v několika málo scénách tomu dodává správný náboj. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Byla by to krásná troječka, pro roztomilý padesátkový sci-fi béčko. Ale posledních 25 minut tvůrci pěkně zatlačili na pilu, a rozjeli úsměvně destruktivní finále, plné vojáků s plamenomety, modelů tančíků a nějakých těch nečekaně zábavných scén. Plusové body mají Italové taky za na tu dobu odvážné "skorogore" efekty, a tu tančící voodoo mulatku v kalhotkách. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Trochu zvlastny film, ktory tocil nielen Bava, ale aj akysi Freda. Ako kym ide o mayske /a zrejme sa tam priplietli aj aztecke ruiny/ tak je to napinave, aj ta bytost bola zaujimava. Skoda len umelej vskuvky o komete, dost mi to narusilo film a kostru pribehu. Zaver je utnuty a nedomysleny, herci mne neznami, ale pozeralo sa na to dobre . 70 % ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Italská odpověď na úspěch amerických filmů jako Blob (1958), nebo ještě starší The Thing from Another World (1951). Italové v té době moc sci-fi hororů netočili, tak jsem byl zvědav. Trošku zamrzel nudnější děj a ploché, nezáživné postavy. Naopak potěšily na svou dobu drsné/gore záběry a fajn odpočinkový příběh, okořeněný Mayskou legendou s prvky Lovecrafta a parádní gotickou atmosférou. Dále pak rozhodně zaujala špičková kamera a podomácku dělané speciální efekty, modely a miniatury, za což vděčíme Bavovi, který měl při natáčení tyto věci na starosti. Sám Freda k tomu v jednom rozhovoru říká, že Caltiki je filmem Maria Bavy. Za mě hodnocení: 70% ()

Reklama

Reklama