Reklama

Reklama

Fårödokument 1969

(TV film)
  • angličtina Fårö Document

Obsahy(1)

Bergmanův první dokumentární film vznikl jako pokus zachytit každodenní život obyvatel tohoto malého ostrůvku v Baltském moři, kde si pořídil domek. Místní obyvatelé si natolik získali jeho srdce, že zatoužil malebnost krajiny a laskavost obyčejných lidí zaznamenat. Když film uvedla švédská televize, byl velice kladně přijat. Dokumentu se dostalo - po deseti letech - pokračování. (alpeew)

(více)

Recenze (2)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Izolovaný švédský ostrov, na kterém doznívají pravidelné rytmy tradičního života. Bergman evokuje jakousi starosvětskou idylu nejen pohodovými a vtipnými rozhovory s místními samorosty, ale i výrazně vizuálně stylizovanými (často barevnými) momentkami ze života ostrova. Drsná krajina, rodící ovce, ovce porážené... Je znát, jak moc byl švédský solitér fascinovaný pohanským rytmem existence. Jeho protest proti kapitalismu je jaksi krotký, naivní, ale v jádru neobyčejně upřímný a pro našince velmi pochopitelný. Do jisté míry se totiž Bergmanovi podařilo na obrazu malého ostrova zobecnit příchod tržního kapitalismu do života prostých lidí. Možná režisérovy závěry budí náznak pobavení, mně se však jeho první dokument o Fårö velice zamlouval po stránce technické i obsahové. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak trochu Obrazy starého světa v Bergmanově verzi. Vůbec to není špatné, má to co říct, je to perfektně natočené, o ostrově Fårö se něco dozvíme a zajímavé jsou i některé rozhovory (s občasnými moudrými větami), ale nemůžu si pomoct, působí to na mě dojmem průměrného dokumentu - i když takový není. Navíc mi přišel ne zrovna chytře sestříhaný a i na to, že má jen hodinu, jsem se u něj docela nudil. Možná až se mi to rozleží v hlavě tak dám víc, ale prozatím to nevidím na víc než lepší 3* ()

Reklama

Reklama