Reklama

Reklama

Namibijci v Evropě aneb V zemi duchů

  • Německo Ghostland - Eine Reise ins Land der Geister
Trailer
Německo, 2016, 85 min (Alternativní 55 min)

Obsahy(1)

Skupina namibijských domorodců se vydává do Evropy, aby se zde po šoku z tak odlišného světa na čas zapojila do školního vzdělávacího projektu. Několika Namibijcům z kmene Juhoansi (dříve Křováků) bylo nabídnuto se vydat na dalekou cestu za poznáním jiného způsobu života. Zemi bílých lidí nazývají zemí duchů, protože bílou barvu kůže mohou mít jen duchové. Zároveň vědí, že jsou v jejich vesnicích na bílých turistech závislí. Jejich starý způsob života, kdy mohli lovit dnes chráněné žirafy, antilopy aj. zvěř, je pryč. Dnes chodí pro maso do obchodu. Cestovat budou autobusem (mnohdy poprvé) a letadlem(vůbec poprvé). Něco pro ně dosud nepředstavitelného. Cíl cesty Hamburg a etnografické centrum vzdělávání. Těší se, že poznají jiný svět, že jejich umění přežít v buši také někdo uvidí a ocení. Ale brzy se rozčarováni budou těšit zase domů. Ty dva světy jsou tak odlišné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument o krásných lidech. Problém je, že je určený jen evropskému publiku, jenže ten kdo by se měl stydět za rozvrat chudáků Křováků jsou africké státy. Zakazují jim jejich pohodový styl života, berou je za méněcenné a nutí je trápit se na dně společnosti, která o ně nestojí. Nemít ty vysmívané bílé turisty a pomocníky, kterým prodávají suvenýry a dělají jim divadlo, jsou na tom ještě mnohem hůř a z jejich původního života nezbude nic. Paradoxně totiž jediný, koho jejich záchrana zajímá, jsou právě ti zlí běloši. Zajímavý poznatek. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zábavný formát, který mi vděčně pobavil. Jen pro některé Němce , kteří se ještě nevyrovnali se skupinovou historickou vinou svých prarodičů týkající se nacismu a nyní ovládnutých myšlenkou multikulturalismu se může tato komedie proměnit v traumatický horor. Protože jak pravý jedna filosofická esej o hostu na návštěvě, když se host ve vašem bytě rozhodne usadit trvale, měl by dodržovat vaše kulturní zvyky. Jako extrém v antropologii se před mnoha lety dokonce vyskytly kacířské úvahy, jestli křováci se svými 130 centimetry a nafouklými břichy mají být považováni za homo sapiens sapiens, takže víra Němců, že německý čistokrevný "Ovčák" po zkřížení s "Jezevčíkem" bude zase "Ovčák" je mylná. A to nejsem ani xenofob, ani rasista, ani fašista, komunista, feminista, sexista či jiný "ista". ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mi dostala do rukou roztomilá knížečka s názvem PAPALANGI, kde domorodý náčelník popisuje pro lidi svého kmene svět bílých lidí. Tohle byl dokument víc z pohledu bělochů, líbilo by se mi to naopak. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem zajimavy projekt, nektere situace jsou i vtipne, i kdyz netusim do jake miry je to jen divadlo pro kameru. Kazdopadne si myslim, ze z tech krovaku slo v dokumentu vytezit vice. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama