Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edward Bloom (Albert Finney) byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí (Ewan McGregor), kdy jej jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho mýtických dobrodružstvích nechybí obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata ani čarodějnice se skleněným okem, která dokáže nahlédnout do budoucnosti. Se svými fantastickými historkami se Bloomovi daří okouzlit každého kromě jeho syna Willa (Billy Crudup). Když pak Edward onemocní, jeho žena Sandra (Jessica Lange) se pokusí Willa přimět, aby ke svému otci znovu našel cestu. Will se musí pokusit oddělit pravdu od fikce a naučit se s heroickými činy i velkými prohrami svého otce žít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 355)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, přemýšlím, ale nakonec vycházím z toho, že Velká ryba je možná dost dobře tím nejlepším, co kdy Tim Burton natočil, a že konkurence v jeho filmografii je více než veliká dokazuje to, jak moc ho mám rád, a kolik pětihvězdiček jsem jeho filmům nasázel. Čím mě ale Velká ryba dokázala uhranout? Hlavně příběhem. Jeho nápadem. Tím jak vlastně vypráví o rodině vyprávěčů, kteří vypráví. Tou skvadrou herců. Tím jak jakákoliv smutná scéna dolehne a šťastná scéna potěší. Je toho hodně co by se dalo o tak velkém filmu jako je Velká ryba povídat. Každý svůj názor zde řekl. Já jen dodám jedno. Velké věci dělají velké ryby. Tak jak to nakonec tvrdí v tomto filmu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Holý fakta nemají šťávu." A Edward Bloom uměl šťávičku servírovat tak dokonale, že i šeherezádiny pohádky vedle jeho historek vypadaly jako suché oznámení ze společenské rubriky. Přiznám se, že už jsem se v minulosti nejednou v Burtonových fantaziích spolehlivě ztratil, často jsme se nerozcházeli v dobrém, ale tentokrát jsem ke své spokojenosti chytil tááákhle velkou rybu. ()

Reklama

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Jen málo tvůrců si dokáže uchovat svůj režijní styl a nepodlehnout tlakům okolí a Burton je rozhodně jedním z nich. Svoje bizarní postavičky staví do ještě bizarnějších situací, hraje si s kouzlem romantiky, tady přidá špetku strachu, tady fantazie a výsledný mix na vás vychrlí v nezaměnitelném vizuálním balení s mohutnou vypravěčskou podporou, která je hlubší, než se na první pohled může zdát. Film stojí především na kontrastu, ve kterém s velkou dávkou samozřejmosti odhaluje všechno zvláštní a neuvěřitelné a z toho „normálního“ si dělá starosti a cítí k němu mnohem větší zodpovědnost. Je skvělým vypravěčem, dokáže se perfektně orientovat v jednotlivých příběhových rovinách, aby je na konci melancholicky poslepoval a nechal diváka umřít v záplavě slz. Velká ryba stojí z velké části i na zvučné podpoře hollywoodských hvězd v čele s Ewanem McGregorem, kterému se v poslední době zatraceně daří. Ze své role vyhmátl to nejlepší, co mohl nabídnout a prodal to tak skvěle, že tomu stejně jako jeho filmový syn budete chvílemi věřit. O to horší je pak návrat do všední reality, kde nefigurují ani obři, ani vlkodlaci a největším zážitkem dne je hádka s prodavačkou v supermarketu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Kdo z nás někdy nevyprávěl nějakou ,,svoji“ historku? A kdo ji nevyprávěl vícekrát? A ruku na srdce, byla pokaždé úplně stejná? A naprosto pravdivá? Možná, kdo ví, ale určitě jste ji nevyprávěli přímočaře. Protože potom by to sice nebylo dlouhý, ale ani zajímavý. A kdyby vám asistovala výborná kamera P.Rousselota , předváděli ji samí sympatičtí herci (snad kromě těch vietnamskejch vojáků), vyhrávala k ní perfektní nevtíravá hudba D.Elfmana a předvádění fantasie se chopil T.Burton, určitě by dostala pohádkovej nádech, ať už by se jednalo o cokoliv. Možná by se rázem celej váš život změnil v pohádku. Stejně jako život E.Blooma, pro kterého ani smrt nemohla být obyčejně šedá, ale burtonovsky barevná. A kdo by nechtěl žít život jako Edward Bloom? Ruku na srdce, já ano........ . P.S. přes všechny klady, mám ale raději toho druhýho Tima Burtona!! ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Big Fish rozhodně není záležitost pro ty, kteří neumí povolit uzdu fantazii. Je to film, který je typicky burtonovský a přitom není. Netlačí tolik na pilu jako Karlík nebo Alenka a o to je tento film pohádkovější. Pro Burtona nejtypičtější mi připadal asi Edwardův porod, kdy se mimino vesele klouzalo po chodbě. Jinak celá podivínská atmosféra, kdy si můžete připadat zmateně je pro Burtona charakteristická, na druhou stranu propojení pohádkových příběhů s realitou a ten "netemný" vzhled už tolik ne. Přesto kouzelné, jak vizuálně tak obsahově a přestože mám po druhém shlédnutí pocity trochu horší než po prvním, nechám plný počet..PS: A nezapomeňte, co je pro jiného šílenství, může být pro někoho dalšího realitou..:) ()

Galerie (99)

Zajímavosti (35)

  • Název knihy Daniela Wallace o Bloomových dobrodružstvích má původ v jednom z oblíbených výrazů jeho otce. „Můj otec mluvil po celý život o tom, že opustí své rodné městečko a vydá se do velkého města, protože nechce být ‚velkou rybou v malém rybníku‘.“ (Taninaca)
  • Červené auto, kterým jezdí mladý Edward Bloom (Ewan McGregor), je Dodge Charger rok výroby 1966. (funmaker)

Související novinky

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

14.03.2015

V pražském Era ART klubu právě probíhá pravidelná úterní „jízda" Na ohnivé kometě! Od 3. března do 28. dubna zde můžete zhlédnout výjimečné sci-fi a fantasy snímky doprovázené následnou diskuzí se… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama