Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edward Bloom (Albert Finney) byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí (Ewan McGregor), kdy jej jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho mýtických dobrodružstvích nechybí obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata ani čarodějnice se skleněným okem, která dokáže nahlédnout do budoucnosti. Se svými fantastickými historkami se Bloomovi daří okouzlit každého kromě jeho syna Willa (Billy Crudup). Když pak Edward onemocní, jeho žena Sandra (Jessica Lange) se pokusí Willa přimět, aby ke svému otci znovu našel cestu. Will se musí pokusit oddělit pravdu od fikce a naučit se s heroickými činy i velkými prohrami svého otce žít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 354)

H34D 

všechny recenze uživatele

Velká Ryba opojně komparuje reálný a fantaskní svět nejen tak, že jejich silné stránky ještě zvýrazní (pohádkovost působí více mile a něžně, v realitě se prohlubuje "pravda" a emoce), ale dokonce kráčí dál až k samotnému filmovému vyprávění. Nejde pak ani o to, jestli tyto světy od sebe rozeznáme, ale o to, že na konci ani nebudeme chtít, a v tom tkví ta nejsladší pointa. Zdatný filmař může vyprávět o čemkoliv a pokud bude mít um a prostředky Tima Burtona, své diváky si vždycky získá... Velká ryba je krásný film, jehož klišé ani naivní rozmary nemohou zkazit líbezné pocity, jež v člověku vyvolává. 9/10 ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tim Burton tak trochu jinak... U jeho filmů vnímám očima. Zaměřuji se na kostými, prostředí a až na posledním místě na příběh,.. u Velké ryby tomu bylo naopak.. A přesto že to není ten Burton jak ho znám, stejně vidím jeho rukopis, ten který mám tak ráda :o) Kdopak je pro mě tou velkou rybou?.. A tak jak on nám prostřednictvím Edwarda Blooma vypráví příběh o nejkrásnějším životě, tak já jednou budu vyprávět příběhy prostřednictvím jeho filmů :o) ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Opäť jeden malý-veľký príbeh, ktorý chytí za srdce a príjemne zahreje. V niečom pripomína ozaj Forresta, no samotný film je o niečom inom. Je krásny, milý, neuveriteľný, čo ho robí takým super. Presný burtonovský štýl. Je to taký malý poklad, ktorý treba objaviť a prepadnúť jeho kúzlu. Fantasy prvky na totálne vyšľchtenej úrovni. 85%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dosť poeovský a málo burtonovský film, ktorý mal pôvodne režírovať Steven Spielberg (tým pádom by po rokoch znova spolupracoval s Richardom D. Zannuckom, ktorý s Davidom Brownom produkoval jeho začiatky - kultové Čeľuste napríklad). Film plný smrti a života zároveň. Smutná čarodejnica z močiarov, v ktorej oku nešťastník vidí vlastnú smrť, dobrácky obor Carl, cirkusant Danny De Vito a jeho tajomstvo, ale i nenaplnená láska opustenej Heleny Bonham Carter a ulica plná žltých narcisov a finále na rieke a v nej. Zvláštne poetická snímka, zanechávajúca jemné rozpaky i u najvýraznejších fanúšikov temného mága Burtona, keďže kombinuje zdanlivo (?) neskombinovateľné žánre. Kniha je prekvapivo oveľa slabšia, ako film. Chýba jej, nuž, burtonovská poetická divnosť. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Na Tima Burtona (toto sousloví 3x zdůrazňuji!) poměrně normální film, a jinak také moc krásný a příjemný. Nebudu se moc rozepisovat - jak se tak koukám po ostatních komentářích, téměř vše už bylo řečeno. Takže jen stručně - příběh a jeho hloubka, výtvarná stylizace, atmosféra, herci, hudba, kamera, a vůbec vše se v tomhle díle spojuje do jednoho celistvého proudu, na kterém se můžete nechat únášet celým filmem, který je tak milý a hravý, že ani nevyhnutelná smrt na konci nepůsobí vlastně vůbec smutně. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (35)

  • Název knihy Daniela Wallace o Bloomových dobrodružstvích má původ v jednom z oblíbených výrazů jeho otce. „Můj otec mluvil po celý život o tom, že opustí své rodné městečko a vydá se do velkého města, protože nechce být ‚velkou rybou v malém rybníku‘.“ (Taninaca)
  • Dveře k sejfu, které se objeví při bankovní loupeži, jsou ty samé, které jsme mohli spatřit ve filmu Batman (1989). (Kulmon)

Související novinky

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

14.03.2015

V pražském Era ART klubu právě probíhá pravidelná úterní „jízda" Na ohnivé kometě! Od 3. března do 28. dubna zde můžete zhlédnout výjimečné sci-fi a fantasy snímky doprovázené následnou diskuzí se… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama