Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edward Bloom (Albert Finney) byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí (Ewan McGregor), kdy jej jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho mýtických dobrodružstvích nechybí obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata ani čarodějnice se skleněným okem, která dokáže nahlédnout do budoucnosti. Se svými fantastickými historkami se Bloomovi daří okouzlit každého kromě jeho syna Willa (Billy Crudup). Když pak Edward onemocní, jeho žena Sandra (Jessica Lange) se pokusí Willa přimět, aby ke svému otci znovu našel cestu. Will se musí pokusit oddělit pravdu od fikce a naučit se s heroickými činy i velkými prohrami svého otce žít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 354)

golfista 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. Fakt ! .... Takový Burtonovský "Forrest Gump". Tady to je ale úplně "jiný život" a především jiná ruka režiséra. Retrospektivní pohled na život hlavního hrdiny z různých úhlů a všechny v nádherném vizuálním zpracování s příslušnou atmosférou a skvělou hudbou... Také za šťastnou ruku při castingu lze rejžovi jenom poblahopřát, protože taková plejáda výborných hereckých výkonů se jen tak nevidí (záměrně nechci vyzvihnout ani Jessicu, abych ostatním neukřivdil :)... Burton mě tím celým vyprávěním tak krásně rozložil, že poslední čtvrthodina ze mě dostala nevídané množství emocí ( hobiti mohli jenom závidět ).... Po druhé projekci bych si dovolil jen parafrázovat "významné recenzenty" - tenhle film má nezapomenutelný tvar, úžasnou chuť a fantasticky silný motor :) Do mých TOP 10 vplula velká a krásná ryba. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Big Fish nemá tvar, chuť a hlavne motor. Má iba útlu kostru, ovešanú zaujímavými, krehkými myšlienkami, ktoré ale šumia príliš potichu a do prázdna. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Sympatický úkrok Tima Burtona. S kouzelnou atmosférou, dojemnými momenty a hromadou životních pravd, kterým budete ochotni naslouchat díky jejich pohádkovému zpracování. Jen moc nechápu poznámky o neBurtonovské vizáži. Pořád je to ten typicky bizarní pohled na běžné lidské strasti a problémy, tou stejnou barvitou optikou, akorát trochu umírněnější a méně temný. Tim nám sice trochu stárne, ale pořád byste tenhle film bez váhání přiřadili k němu. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Zatím nebudu film hodnotit, musím jej asi vidět podruhé, abych si ujasnil své závěry. Nicméně mi to přijde, jako kdyby se Steven Spielberg chtěl vyzkoušet motivy Tima Burtona a vzpomínal na svého žáka Roberta Zemeckise. No, je to asi trošku jinak, už kvůli tomu, že pod filmem není podepsán Steven Spielberg, ale Tim Burton. A to mi přijde podezřelé a celou dobu jsem přemýšlel, čím se mi nakonec vysměje do obličeje, jenže ono nic.___ Myslel jsem, že patologické rozebírání vztahu otce a syna na pozadí lehce retro filmu s fantaskními motivy a příjemnou nadsázkou je "patent" Stevena Spielberga a nikdo jiný se do něho pouštět nebude. Nicméně Burton se do něj pustil a natočil film, který je víc "spielbergovský" než Spielbergovy poslední filmy. Spielberg by ale nejspíš nevyprávěl o výjimečnosti "zrůd" a nepřevracel je naruby (siamská dvojčata, obr, vlkodlak, lilipután, čarodějnice), nevyprávěl by příběh s tak absurdní nadsázkou (celá sekvence práce v cirkuse) a neodkazoval by na Felliniho a Browninga. Burtonův hrdina je hybatelem událostí, kdežto Spielbergův by jimi byl vláčen a rozdílů by se našla celá další řada, ale pokaždé jde jen o Burtonovu příchuť v oceánu "spielbergovského" příběhu.___ Burton z nepochopitelných důvodů natočil příběh, který s jeho předchozími filmy vlastně nemá moc společného, nekončí (ani nedisponuje) hořkými zklámáními a deziluzí, ani se nikomu nevysmívá. Velká ryba je především vyprávění o vyprávění o vyprávění, přičemž jednotlivé příběhy a světy jsou nakonec natolik propojeny, že je člověk zmaten tím, který svět řídí který a jestli to nakonec není Will, který se snaží utéct před "tím skutečným" světem. A k tomu všemu se Burton na téma rodičovské téma dívá obráceně, protože většinou to bývá syn, který se snaží, aby jej otec pochopil... ___ Už jsem to podruhé viděl. ;) ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Jen málo tvůrců si dokáže uchovat svůj režijní styl a nepodlehnout tlakům okolí a Burton je rozhodně jedním z nich. Svoje bizarní postavičky staví do ještě bizarnějších situací, hraje si s kouzlem romantiky, tady přidá špetku strachu, tady fantazie a výsledný mix na vás vychrlí v nezaměnitelném vizuálním balení s mohutnou vypravěčskou podporou, která je hlubší, než se na první pohled může zdát. Film stojí především na kontrastu, ve kterém s velkou dávkou samozřejmosti odhaluje všechno zvláštní a neuvěřitelné a z toho „normálního“ si dělá starosti a cítí k němu mnohem větší zodpovědnost. Je skvělým vypravěčem, dokáže se perfektně orientovat v jednotlivých příběhových rovinách, aby je na konci melancholicky poslepoval a nechal diváka umřít v záplavě slz. Velká ryba stojí z velké části i na zvučné podpoře hollywoodských hvězd v čele s Ewanem McGregorem, kterému se v poslední době zatraceně daří. Ze své role vyhmátl to nejlepší, co mohl nabídnout a prodal to tak skvěle, že tomu stejně jako jeho filmový syn budete chvílemi věřit. O to horší je pak návrat do všední reality, kde nefigurují ani obři, ani vlkodlaci a největším zážitkem dne je hádka s prodavačkou v supermarketu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Na Tima Burtona (toto sousloví 3x zdůrazňuji!) poměrně normální film, a jinak také moc krásný a příjemný. Nebudu se moc rozepisovat - jak se tak koukám po ostatních komentářích, téměř vše už bylo řečeno. Takže jen stručně - příběh a jeho hloubka, výtvarná stylizace, atmosféra, herci, hudba, kamera, a vůbec vše se v tomhle díle spojuje do jednoho celistvého proudu, na kterém se můžete nechat únášet celým filmem, který je tak milý a hravý, že ani nevyhnutelná smrt na konci nepůsobí vlastně vůbec smutně. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump, Amarcord a Život je krásný dohromady. Když jsem po projekci slyšel dvě novinářky středního věku říkat "Věřila bys, že ten blázen Burton mohl natočit něco tak krásnýho?", bylo mi jasné, že je něco špatně.:) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tim Burton, pohádkář a vypravěč, natočil film o tom, jak to má člověk obdařený imaginací v tom našem hloupém šedivém světě občas těžké. Přizval k tomu skvělé herce, jako obvykle nechal Dannyho Elfmana vyblbnout u skládání hudby a...a pravda je, že nebýt Ewana McGregora a jeho fantazijní reality, pěkně by mě naštval, protože obě hlavní postavy (otec a syn) mi byly asi do poloviny filmu těžce nesympatické:P S postupem děje ale začnete ledacos chápat a s příchodem Heleny Bonham Carter je už všechno tak jak by u vašeho oblíbeného režiséra mělo být. A velké finále filmu vás pak vezme palicí a odvleče do jeskyně, kde sídlí obr a na jejíž druhé straně se chytají ryby na snubní prsteny a...je to nádhera. 80% PS: Vážně by mě zajímalo, co by vzešlo ze spolupráce Burton-Gaiman.... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Magickorealistický Forrest Gump. Óda na vyprávění a vypravěče, jejíž jednotlivé příběhy se sice neskládají do stejně konzistentního a emocionálně působivého portrétu člověka nebo doby jako například v Malém velkém muži, ale pořád je dostatečně chytrá a nápaditá, aby zaměstnala vaši pozornost na dvě hodiny svého trvání a přiměla vás vážit si vlastní imaginace po mnoho hodin následujících. 85% Zajímavé komentáře: Douglas, tron, Eddard, MIMIC, Fr, Frankie, hudy78 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nene, pro Tima Burtona slabost nemám a nikdy nejspíš mít nebudu. Ty jeho světy plné bizarních postaviček mi přijdou víc než cokoli jiného prostě otravné a dětinské. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tim Burton trochu jinak - ale skvěle jinak! Ryzí racionalita vs. fantazie s křídly jako od Red Bullu = výsledek je jasný, fantazie vítězí na body! Člověk nemusí být zrovna Timův fanoušek, aby si v tomhle filmu našel to svoje, protože ruku na srdce, snad každý z nás si v životě párkrát zafantazíroval. Někdo více, někdo méně, jiný fantazíruje pořád - někdo to nazývá báchorkami, jiný výmysly, další zase třeba lhaním - vše je ale výplodem lidské mysli, která dokáže stvořit občas neuvěřitelné příběhy. Leč i ty nejneuvěřitelnější příběhy mohou stát na pravdivých základech, byť jinak vyhlížejí jako výplody choré mysli. A ostatně - nebýt lidské fantazie, nevznikl by ani tento skvostný film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, přemýšlím, ale nakonec vycházím z toho, že Velká ryba je možná dost dobře tím nejlepším, co kdy Tim Burton natočil, a že konkurence v jeho filmografii je více než veliká dokazuje to, jak moc ho mám rád, a kolik pětihvězdiček jsem jeho filmům nasázel. Čím mě ale Velká ryba dokázala uhranout? Hlavně příběhem. Jeho nápadem. Tím jak vlastně vypráví o rodině vyprávěčů, kteří vypráví. Tou skvadrou herců. Tím jak jakákoliv smutná scéna dolehne a šťastná scéna potěší. Je toho hodně co by se dalo o tak velkém filmu jako je Velká ryba povídat. Každý svůj názor zde řekl. Já jen dodám jedno. Velké věci dělají velké ryby. Tak jak to nakonec tvrdí v tomto filmu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $66,809,693Tržby Celosvetovo $122,919,055║ Najlepší Burton, tak toto teda chytilo za srdce úžasný dojemný, dobrodružný, roztomilý a zábavný príbeh. /95%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ovšem, tohle se Burtonovi náramně povedlo. Ačkoli mohla Velká ryba snadno skončit jako snůška sentimentálních a barevně opulentních historek, stalo se z tohoto snímku nádherně vypointované a myšlenkově soudržné dílo. Edward Bloom není po stránce psychologické velká postava, je to překrásný symbol lidské imaginace a toho, kterak se skrze fantazii můžeme stavět ke světu. A celá Velká ryba je vlastně jednou velkou hrou, ve které Burton staví diváka do pozice toho, kterému není přisouzeno jen uvěřit, ale musí především pochopit, proč Edward svůj život přetváří do neskutečných historek. Proč je Edward velkou rybou a proč je "pravda" vyprávění irelevantní. Tim Burton líčí příběh svým typicky pitoreskním způsobem, nezapře horrorovou manýru, ale především nezapře svou lásku k zobrazenému fantasknu. Prolínání imaginativních sekvencí se sekvencemi ze "skutečného" světa je provedeno velice citlivě, byť mi v některých místech film připadal trochu nešťastně zrytmizovaný a tím pádem pozbývající na tempu. Jenže konec vše napraví – konec, který je definitvním stvrzením toho, jak citlivě vystavěný je film a jeho myšlenka. Vlastně máte dvě možnosti: buď přijmete sucharský pohled Edwardova syna, nebo přijmete Edwardovu fantazii. Rozhodnete-li se pro druhé, čeká vás nádherný filmový zážitek, který po formální stránce nezapře inspiraci starými mistry evropského "narativního" filmu. Vzhledem k několika slabším místům bych se klonil ke čtyřem hvězdám, ale za ty upřímné slzy v nádherném finále vlastně nemůžu jinak než... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tim Burton je pro mě někdo kvůli komu budu chodit dokonce života do kina a budu vědět, že za svých 100kc vždycky dostanu něco krásného a neuvěřitelného. Jestli někdo dokáže vyprávět příběhy lépe než sám Edward Bloom je to právě Tim Burton. Tenhel film není komiksoví jako byli Batmani, není tak smutný jako Stříhoruký Edward, ale je nádherný jako nikdy. Film se točí okolo muže na smrtelné postely a jeho syna, který nevěří jeho vyprávění. V každém příběhu je vždycky trochu pravdy. V tomhle filmu možná neni ani kapka pravdy, ale je nádherný a dohnal mě nakonci málem k slzám. Roztáhnout vyprávění o životě vypravěče na 110 minut je těžké, musím uznat, že takových 95 by asi stačilo a film by byl bezchybný, ale proč hledat chyby? Někdy člověk musí dát na to co cítí a já cítím jen krásu tohoto filmu. Burton potvrzuje po milionté, že je to pan režisér. Jen on dokáže najít krásu v pohledu na záda ženy v řece, jen on dokáže najít v Ewanu McGregorovi duši vypravěče. Jen on dokáže natočit konec, který vás dostane, rozpláče a ještě vlastně budete děkovat a budete štastní, protože to není špatný konec... Už dlouho na mě žádný film nezapůsobil tak silně(naposledy Město Bohů minulý měsíc, ale předtím tak půl roku pauza). Pokud nevíte jestli je to film pro vás, zkuste ho, protože je to film pro všechny kdo chtějí sledovat a umějí milovat. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John August .. Retrospektivní, sentimentální a místy často nudný film. Vše obalené typickou Burton stylizací. Chybělo mi zde více humoru.. Mé očekávání, co Tim Burton zase předvede, bylo asi moc přehnané a při sledování došlo na zklamání; hlavně co se toho slibovaného "velkého" konce týče.. 70%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film má dvě hlavní roviny: V realitě a současnosti se odehrává klasický vztahový příběh otce a syna a ve vyprávění se odehrávají příběhy ze života starého pana Blooma. Divácky vděčnější je pochopitelně otcovo vyprávění, protože to je přímo nabušené fantazií a s šedivou realitou toho nemá (?) moc společného. A hledali bychom někoho skutečně povolaného k vyprávění příběhů plných fantazie, pak na Tima Burtona by si člověk po filmech jako Střihoruký Edward vzpomněl mezi prvními.Chvíle, kdy sledujeme Ewana McGregora coby mladého Eda při jeho neuvěřitelných zážitcích patří k tomu nejzajímavějšímu, co film nabízí. Scéna s čarodějnicí a jejím okem („tak takhle teda umřu“) patří k mým nejoblíbenějším. Postupně ale graduje i linie ze současnosti, která vrcholí skutečně nádhernou závěrečnou scénou – dalo by se skoro říct katarzní. K nádhernému zážitku kromě hravé režie Tima Burtona přispívá krásná hudba Dannyho Elfmana a přesné herecké výkony zvláště McGregora a Finneyho. ()

Související novinky

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

14.03.2015

V pražském Era ART klubu právě probíhá pravidelná úterní „jízda" Na ohnivé kometě! Od 3. března do 28. dubna zde můžete zhlédnout výjimečné sci-fi a fantasy snímky doprovázené následnou diskuzí se… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama