Reklama

Reklama

Jak básníci čekají na zázrak

  • angličtina How Poets Wait for a Miracle (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Štěpán, Kendy a Karas zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní. Dospívají, ale svým typicky básnickým stylem. Je jim padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. A jak je známo, zázrakům je třeba pomáhat! Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Více ho zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou. Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka! Štěpánovou největší starostí je však jeho třináctiletý syn Junior, kterého po smrti Aničky-Zrzečky vychovává sám. Tedy samozřejmě za vydatné pomoci strejdů Karase a Kendyho. Na lásku a psaní básniček už Štěpán rozhodně nemá čas ani věk. Nebo ano? (Bioscop)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (375)

topi 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že už Dušan Klein nechá básníky pod drnem a on ne a ne a ne! Zcela náhodou jsem další pokračování shlédl v televizi a z minulé odpadní žumpy Štěpán Šafránek vylézá jen s posranými kalhotami. I když je další pokračování opravdu zbytečné, pár světlých momentů se oproti minulému průseru přece jen najde, má i sympatický Křížův protějšek v Lindě Rybové, jako jeho další potencionální partnerce. Vrací se spousta dalších postav z dřívějších dílů, ale strašně zestárlých, že bych si radši uchoval vzpomínku, když byli mladí, Zejména tedy Eva Jeníčková jako Vendulka utěšitelka, ta vypadá jako oživlá mrtvola. Kříž alias Štěpán kouká spíš pohledem uchyláka. Jeho třináctiletý syn je samozřejmě chytrolín jako tata. Nejlíp snad hraje Josef Somr v roli profesora Ječmena, který je upoután na lůžko v LDNce. Jinak je to slabota. Navíc film působí jako nějaký díl Ordinace v růžové zahradě a ne jako film, který se pouští v kinech. Vtípky a situace jsou víceméně trapné, parta dědků, co se pořád hádají v hospodě v sestavě Abrhám, Hrušínský a Lábus je zbytečná a ta strašlivá tlama Holubová se nakvasí všude. Nesympatickej Vaculík taky není žádná výhra. Hudba Uhlíře a Brzobohatého vyznívá jak nějaké infantilní odrhovačky pro děcka. Já už bych další pokračování určitě vidět nechtěl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hezky nostalgické, vlastně celkem dospělé, místy docela pěkné, ale nemůžu si pomoct, jako kdyby už básníci neměli co říct, jen trochu nostalgicky si zavzpomínají na lepší časy. Ale jo, tohle rozhodně není takový průšvih, jak jsem se bál, že z toho bude. Vlastně to bylo... no takové milé. Nijak mě to neurazilo. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Tak tohle docela bolelo. Na původní trilogii se můžu podívat v podstatě kdykoli a nepohrdnu ani zatracovanou pětkou, ale tenhle "zázrak" Kleinovi odpustím jen těžko. Jedna nevtipná scéna bez pointy střídá druhou, divný střih a tak vůbec. Neštěstí zachraňuje Rybová, která je přesně ten správný typ Štěpánovy múzy (žádná Ute), a pánové Matásek s Vaculíkem. Závěrečná titulková píseň ale moje hodnocení málem srazila na 1*. ()

montana_cz 

všechny recenze uživatele

Je to trochu smutný pohled. V každé scéně je patrné, co chtěl pan režisér natočit a sdělit, stále se tam ta atmosféra původních básníků někde schovává a přidala se k ní příjemná nostalgie. Producentský a sponzorský diktát však celý film úspěšně pohřbil do typické české břečky posledních let. Přesto ale rozhodně nejlepší porevoluční básníci. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak básníci a možná i někteří diváci čekali na zázrak, kterého se sice nedočkali, ale původní pentalogii to nijak nepodkopává. Příběhově sice už úplně o ničem, ale aspoň ta nostalgie tu funguje, když člověk sleduje, jak ty postavy stárnou a on stárne spolu s nimi a nakonec i pár dobrých hlášek se tu najde. Nicméně poslední už by tenhle díl asi být měl. Po sedmé už bych tak shovívavý být nemusel.50% ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Film se natáčel v Praze, Mělníku, Litoměřicích a na Kladně. (M.B)
  • Hlavní ženská postava Zuzana Rybářová má podobné příjmení se svojí představitelkou, herečkou Lindou Rybovou. Nejednalo se však o záměr, neboť tato postava byla ve scénáři pojmenována dříve, než byla obsazená její představitelka. [Zdroj: Metro.cz] (P. J. D.)
  • Pan profesor Ječmen (Josef Somr) v Domově na konci cesty vyzve cimbálovku k zahrání písně slovy: „A teď tu moji.“ Kapela následně hraje skladbu „Chvála bohu, že jsem se narodil“ a profesor Ječmen ji doprovodí zpěvem. Stejná píseň zazněla v podání Jiřího Pavlici z Hradišťanu i na posledním rozloučení s mistrem Josefem Somrem v obřadní síni ve Strašnicích 26. 10. 2022. (B01D)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama