Reklama

Reklama

Jak básníci čekají na zázrak

  • angličtina How Poets Wait for a Miracle (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Štěpán, Kendy a Karas zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní. Dospívají, ale svým typicky básnickým stylem. Je jim padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. A jak je známo, zázrakům je třeba pomáhat! Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Více ho zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou. Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka! Štěpánovou největší starostí je však jeho třináctiletý syn Junior, kterého po smrti Aničky-Zrzečky vychovává sám. Tedy samozřejmě za vydatné pomoci strejdů Karase a Kendyho. Na lásku a psaní básniček už Štěpán rozhodně nemá čas ani věk. Nebo ano? (Bioscop)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (375)

VaHo 

všechny recenze uživatele

Dvouapůlhodinová reklama na lékárny Dr. Max, Mazdu a jedno protonové centrum. Docela jsem se bál, aby to nebyly další Babovřesky, ale tak zlé to naštěstí nebylo. Jenže, to je asi jedna z mála pochval, jinak je to totiž nuda. V porovnání s prvními „básníky“ je to utahaná a nezábavná záležitost. Motto filmu by mohlo být „Je nám padesát, ale ještě na to máme!“. Nic proti, ale z povahy věci, tohle není zrovna něco, co by mi mělo co říct. Postavy dětských herců jsou otravně přemoudřelé, Pavel Kříž jede na neutrál a do toho se objevují vedlejší postavy a postavičky, u kterých můžu hádat, koho ze známých (a polozapomenutých) herců a zpěváků poznám. Scény s Josefem Somrem byly nejvtipnější z celého filmu. Nejzajímavější zase byla úvodní a závěrečná animační vložka Adolfa Borna. Ano, párkrát jsem pousmál, a dokonce i zasmál. Ne, není to zlé a k nepřežití. Jen je to prostě k uspání. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Ach jo, takové to bylo celkem smutné a nostalgické. Jakoby platilo, že čím je člověk starší, tím méně žije. :( Na druhou stranu v poslední době celkem výjimečný film, kde se objevuje láska, vtip a pravda. Pro mě docela milé překvapení. Na to, že je to již šestka, tak to mělo aktuální děj a dobré i vtipné hlášky. Konečně taky hezká, mladá, šikovná herečka, která nepůsobí, když to řeknu slušně, lascivně! ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hezky nostalgické, vlastně celkem dospělé, místy docela pěkné, ale nemůžu si pomoct, jako kdyby už básníci neměli co říct, jen trochu nostalgicky si zavzpomínají na lepší časy. Ale jo, tohle rozhodně není takový průšvih, jak jsem se bál, že z toho bude. Vlastně to bylo... no takové milé. Nijak mě to neurazilo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tenhle kouzelný svět básníků měl mít tři zastavení a mohli jsme na ně nostalgicky vzpomínat. Jenže duo scenárista Ladislav Pecháček a režisér Dušan Klein nechce nechat recitátora-lékaře Štěpána Šafránka odpočívat, přichystali jednoduchý a jasně čitelný děj, který neurazí, ale ani se nedokáže nějak hlouběji zapsat do divákovy mysli. Poskládali ho z několika mikro příběhů, kdy některé lze postrádat, jiné by si zasloužili nějakou scénu navíc. Skalní fandové si užijí mnohé narážky a odkazy na předchozí pentalogii. Kouzlo je dávno pryč, ale ve výsledku je to lepší, než poslední dvě zastavení (1993, 2004). Kromě ústředního dua přátel vítězí znovu Jaroslav Uhlíř. A Linda Rybová, na kterou je radost se dívat. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Příjemný oddychový film s hlavní mužskou trojicí herců, které mám prostě ráda. To, že jsou to básníci a mám je ráda dělá hodně, protože jinak musím uznat některé kritické poznámky, že se ve filmu objevuje skutečně zbytečně mnoho - občas více, občas méně - vtipných postaviček a scének. Už jsem si říkala, kdo se tam na minutu, dvě ještě neobjevil a to podle mého názoru trošku narušuje spád filmu a občas to byly takové nuceně vtipné hospodské scénky. Přesto to byla příjemná návštěva kina a mezi současnými českými filmy se jedná o příjemnou podívanou se sympatickými herci a v tomto dílu i s větší dávkou optimismu, která chyběla zejména čtvrtému dílu série. A pozitivní filmy s dobrými konci vždy alespoň potěší. Rybová je víla a Křížovi to filmové balení pořád jde :) ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu zazněla básnička na základní rým „Kočka-čočka“. Básnička s variací na stejný rým byla i ve filmu V podstatě jsme normální (1981). (HonzaR.)
  • Film se natáčel v Praze, Mělníku, Litoměřicích a na Kladně. (M.B)
  • Hlavní ženská postava Zuzana Rybářová má podobné příjmení se svojí představitelkou, herečkou Lindou Rybovou. Nejednalo se však o záměr, neboť tato postava byla ve scénáři pojmenována dříve, než byla obsazená její představitelka. [Zdroj: Metro.cz] (P. J. D.)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama