Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 2
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 111)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Neee, proč zprznili Pottera. Po prvních třech dílech (obzvláště třetím) to vypadalo na skvělou fimovou sérii, co nikdy nezklame. Ale tohle je hrůza. Odnikud nikam, zkratkovitě a hrozně zběžně. Chápu, že kniha je velká, ale když už z ní dělám "výtah", měl by mít hlavu a patu. Alespoň že postavy zůstaly stejné a Gleeson jako nová krev nezklamal. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steve Kloves .. Tak jsem se po více než třech letech od premiéry trojky vrátil k filmům Harry Potter and.., fenoménu jednadvacátého století, který mě nechává naprosto chladným, čehož je důkaz, že jsem se na díl s pořadovým číslem čtyři podíval jen kvůli uvedení pátého do kin - to abych neměl mezery.. A nebudu zastírat, že tento díl byl prozatím nejslabším a nejprázdnějším, čímž se můj negativní postoj k sérii ještě zhoršil. Knihy jsem o dovolené četl jen kousky, ovšem s obsáhlostí a podáním předlohy se film nedá vůbec srovnat. Všechno je ploché a plytké a tak se sází na vydatnou trikovou masáž a akci. Jenže když se v tomto Newellově světě od začátku necítíte dobře, jsou tyto dětinská oblbovátka vlastně k ničemu. Kdyby čtvrtý Harry Potter neměl vymazlenou plesovou sekvenci, asi bych se unudil k smrti. Sice je jen dovyprávěná bez nějaké větší invence, ale i tak ty scény potěší. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Newell sice nemá nikterak výrazný režijní rukopis, ale vcelku zajímavá knižní předloha dělá své a tak je výsledná kvalita velice solidní. Ohnivý pohár je technicky rozhodně nejvyspělejší, nejvyrovnanější a nejlepší snímek ze všech dosavadních dílů. Za tento fakt vděčíme nejvíce trikovým kouzelníkům, kteří si skutečně pustili creativitu na špacír. Draci, spousta kouzel, nádherná scenérie Bradavic a další a další bomby, které tvoří spolu s monumentální a pestrou výpravou výtečnou a atmosferickou podívanou. Postavy jsou zde díky bohu prakticky beze změn a navíc tu máme znamenitý herecký výkon jednookého Brendana Gleesona. Bohužel vizuálně fajnšmekerskou podívanou kazí opět vcelku nevýrazný a obyčejný scénář, který nabízí strhujících okamžiků jen velmi málo. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Už teď u 4tého dílu Harryho ságy se rozhoduji mezi 2 a 3*. Zvláštní. Minulý díl Alfonsa Cuaróna jsem považoval za dokonalou výpravu do světa, kterému vládne chlapec s jizvou na čele a modlil se, aby série nezačala upadat. Což se bohužel stalo a nechci za toho vinit nikoho, ale režisér je za výsledek odpovědný. Žánrový mix, který se s Ohnivým pohárem snaží rozpoutat je opravdu až k pěsti do obličeje(a určitě nějakou dostane ;)). Zpackané tempo, které se snaží tvářit jako nejnadupanější vánoční jízda a přesto stále zůstává pohádkou s temným ovzduším. Bradavice začínají být více a více temné, ale na co to je, když vše se v nich odehrávající je jen brutálně střižená nuda. Hlavní postavy nejsou vůbec v tomto díle zajímavé. Hermiona, která se stane zajímavou snad jen plesem(přijde to jen mě nebo je ples prostříhán a ponechán ve verzi ala nebudeme to prodlužovat zbytečnostmi). Pravda o zrzkovi je taková, že jsem si ho pořádně všiml 2x a pokaždé bych raději kdyby tam nebyl. Jediný Harry se snaží, jak může a jako herec začíná dorůstat a snad se vyhne něčemu, co potkává Elijaha Wooda a prokouše se Potterovským stereotypem. Ostatní herci včetně pár nových, kteří se zde ohřejí jen po dobu jedno dílu si nejde stěžovat. Avšak francouzská krasavice je víc krasavice než herečka a nemá snad ani 4 věty v celém filmu a ukrajinský (nebo bůh ví odkud) silák vypadá trochu jako tupý hromotluk, kterému utekl mozek na dlouhou procházku. Ralph Fiennes jako Voldemort. Pamatuji si, jak jsem si tuto zprávu přečetl a řekl si, že ti tupý zbohatlíci z kanceláří v Hollywoodu asi jednou zapli mozek a najali někoho schopného. Ano to jsem si myslel. A jaká je pravda? Bohužel jiná. Ralph je démonický, umí být děsivý a pohledem vám umí vytrhnout srdce z těla, ale jako by tohle režisér nechtěl. Jeho démoničnost raději lehce zakryl a jeho osoba vychází na konci filmu v podobě, která vyleká možná malé 8leté dítě, ale to je vše. Velká škoda. To vše tvoří z Harryho průměrný film, který ještě podporuje průměrná hudba od Patricka Doylea. // Po letech a několika shlédnutí zvyšuji na 4*. Tenhle díl jsem i přes délku a občas slabé triky docenil až po delší době. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, z Harryho se nám stává velký kluk. Aspoň některé části jeho těla jsou o tom přesvědčeny:) S novým režisérem však odešla i ta hrst humoru, která mě tak těšila u Vězně Z Azkabanu, a zůstala z ní jenom maličká špetka. Stejně tak se zde zatím nejvíc projevil čím dál šílenější a rozmáchlejší literární styl paní Rowlingové a nutnost jeho výrazného ořezu. Ke knižnímu Gobletu to mám od filmového zpracování časově nejblíž ze všech dosavadních pokračování, takže mi jisté zákroky přišly opravdu rušivé a přišel jsem si nepěkně ošizen. Ovšem abych jen nehaněl, ples byl naprosto famózní... stejně jako zvedačka Emmy Watsonové, a tím nemyslím tu taneční figuru, kterou tak proflákl Patrick Swayze;) Dalším extrémně příjemným překvapením pro mě byla hudba, která tentokrát měla parametry výraznosti, rozmanitosti a vyrovnané kvality, jako by ani nebyla od Williamse:) Dílem s největší přidanou hodnotou oproti předloze nadále zůstává Vězeň Z Azkabanu a dílem s nejnižším koeficientem vhodnosti pro děti se stává Ohnivý Pohár. Nejde snad o děsivost nebo násilnost nebo tak něco, v tomhle ohledu považuji za neškodného i Pána Prstenů, kde se armády masakrují jedna symfonická báseň za druhou...to víte, hudba Ainur...spíš jde o celkové sychravé a ponuré ladění celého filmu, které má do dětského filmu asi tak daleko jako Iva Kubelková k současným "královnám krásy":P Jsem zvědav jak to celé skončí, nicméně stále trvám na tom, že není nutné dávat za to byť jen jedinou korunu či jiný ekvivalentní mrzký peníz;) 80% ()

Galerie (386)

Zajímavosti (143)

  • Když Harry (Daniel Radcliffe) vstupuje do bludiště při třetím úkolu, Pošuk Moody (Brendan Gleeson) mu značí, ať se dá doleva. Je obecně známo, že pokud se někdo chce dostat z bludiště ven, má se vždy vydat na levou stranu. (cihlenka)
  • Postavy Cedrica Diggoryho (Robert Pattinson) a Cho Changové (Katie Leung) se objevily už v knize „Harry Potter a vězeň z Azkabanu“, a to jako chytači Mrzimoru a Havraspáru. (vojtaruzek)
  • Při druhém úkolu nezaskakuje za Daniela Radcliffea (Harry) žádný dublér. Daniel musel zvládnout všechny náročné požadavky, kterými mj. bylo vydržet až 30 vteřin bez vydechnutí bublinek. Celý druhý úkol se natáčel v uměle vytvořené nádrži o rozměrech 16 x 16 metrů, která byla 6 metrů hluboká a naplněná více než 2 miliony litry vody. Daniel Radcliffe strávil pod vodou během třech natáčecích týdnů celkem 41 hodin a 38 minut. (ricky4)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama