Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 4
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 112)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když se Harry s Ronem rozkmotří a Hermionu tím štvou, cítíte, že to tak opravdu je, ne že herci pouze hrají něco, co mají ve scénáři. A to je přece skvělé. Navzdory množství akčních scén (a že jich v Ohnivém poháru je a že jsou dobré) se mi na čtvrtém dílu potterovské ságy právě tohle líbilo nejvíce. A když se dospívající kouzelníci pokoušeli pozvat dospívající kouzelnice na ples, když se učili tančit a když nakonec také tančili, bylo v tom tolik citu a jemnosti a snad i romantiky... Žádné Beverly Hills, žádný románek z Bravíčka, opravdu uvěřitelné situace. Inu, Mike Newell. Co se týče mladých herců, velmi mile mě překvapil Robert Pattinson, kterého jsem zatím v žádném filmu neviděl a který je sympaťák. Dospělý herecký ansámbl tradičně vynikající, obzvlášť pohlavkující Snape a Brumbál, který díky Michaelu Gambonovi už rozhodně nepůsobí tím unaveným stařeckým dojmem. Plus obsazení Brendana Gleesona do role Pošuka Moodyho, to byl výborný nápad, a o Ralphu Fienessovi coby Voldemortovi asi ani mluvit nebudu. Vypadá skvěle a jeho zmrtvýchvstání se co do hororové atmosféry rozhodně vyrovnalo nejtemnějším chvilkám z předchozího Cuarónova příspěvku. Závěrem jen: Skvělá hudba Patricka Doyla, John Williams si lepšího nástupce přát nemohl. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Vyhypeovaný až na kost. Takový je čtvrtý Harry Potter. Proč mě vlastně pořád překvapuje, že jen co dozní fanfáry ze slavnostní premiéry, objeví se na CSFD či IMDb zástupy nekritických diváků, které marketing a uměle vyvolané haló kolem díla paní Rowlingové (a jí podobných) zpracovalo na úroveň nesoudných ovcí spásajících trávu přesně dle melodie bačovy píšťalky. Oním - nutno podotknout že selhávajícím - bačou se stal Mike Newell, jenž do puntíku splnil mé obavy. Po bystrém režisérském očku mistra Cuaróna dění v Bradavicích diriguje nezajímavý rutinér, pod jehož velením nejen že nevznikla jediná vypilovaná scéna s emocionálním dopadem silnějším než jedno pošimrání na chodidle (platí to i pro první úmrtí v sérii), ale neobjevila se ani žádná jakkoliv jinak působivá a v kontextu současné tvorby excelentní sekvence. Tam kde se přímo nabízí aranžmá konfliktů v Leoneho přepjatém, ovšem nebesky stylovém a působivém aranžmá (samozřejmě přeháním), kde se sáhodlouze připravuje smršť pro všechny divákovy smysly (drak), tam Newell nakonec zabloudí, narychlo odříká, co mu kniha přikazuje, a s nulovým šmakem zanechaným v ústech zase zmizí v zákulisí. Steven Kloves navíc nezvládl adaptovat víc než kdy předtím (film je tak jen mnohdy zmateným a nesourodým sledem epizodek mizivého významu pro člověka neseznámeného s knihou), mladí herci mají stále rezervy (a to jsem na rozdíl od minula mohl místo dabované IMAX-experience ocenit v kině původní zvukovou stopu) a konec devastují hned tři, ano, čtete správně, TŘI otravné vysvětlující monology pro pomalejší děti v sále, v nichž oba zlosynové činí klasickou chybu každého akčního hrdiny a místo činů žvatlají o tom proč, jak, kudy a s jakými úmysly. :-) S bezvýrazností drtivé většiny scén, rozplizlostí příběhu, ale i příjemnou „taneční“ pasáží, pěknými triky a s impotentním pánem zla, který nedokáže odstranit ani čtrnáctiletého caparta (rozumím důvodům, ale stejně... :-), mi to jednoduše nevychází na víc než na smutné tři hvězdy. Neboli jednou a dost. BTW o víkendu jsem znovu checknul na DVD Vězně z Azkabanu a je to opravdu jiná liga – hudebně (Doyle se alespoň ve filmu ztrácel) a hlavně formálně. Cuarón se svým nebojácným přístupem prostě zaválel na dlouhé roky dopředu. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Neee, proč zprznili Pottera. Po prvních třech dílech (obzvláště třetím) to vypadalo na skvělou fimovou sérii, co nikdy nezklame. Ale tohle je hrůza. Odnikud nikam, zkratkovitě a hrozně zběžně. Chápu, že kniha je velká, ale když už z ní dělám "výtah", měl by mít hlavu a patu. Alespoň že postavy zůstaly stejné a Gleeson jako nová krev nezklamal. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Takhle zprasit tak čtivou knížku, to snad ani není možný. Největším a takřka jediným kladem pro mě stále zůstává jen Cedric. Jinak pohár značně ohnilý. ->> Ach, tak vášnivé byly moje reakce po bezprostředním shlédnutí v kině. Tehdy jsem bohužel ještě nevěděla, že další díly budou horší a horší. Film nastoluje teenagerské období, ve kterém půjde jenom o to, kdo s kým chodí, a ve zbylém čase se vraždí a mučí. Navíc se mi zdá, že Daniel hraje díl od dílu hůř a že jeho nejskvělejším výkonem tedy navždy zůstane hadí zasyčení v druhém díle.Za velmi nepovedenou scénu považuji ples, chvílemi mi ta trapnost opravdu obracela kapsy naruby. V Poháru se také poprvé ve větším objevuje karikování postav, asi za dojmem "vtipnosti", které se mi nelíbí a ani ho nechápu. Rita Holoubková, Filch, celý ten ples - nechápu to. Působí to hloupě a rozhodně ne zábavně. I Brumbál je takový divný, mluví úsečně a jaksi "nedokončeně". Nepřijde mi to jako součást jeho roztržitosti, ale jako důsledek špatného režisérského vedení. A abych nezůstala nic dlužna kladům, tak Brendan Gleeson je zlatíčko a Ralph Fiennes taky ujde. Scéna jeho zhmotnění je velmi působivá. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Ano, já vím, že ve filmu spousta věcí chybí, ale myslím, že se scénárista s nevděčným úkolem vypořádal se ctí, a vyhodil jen to, co bylo opravdu nadbytečné. Chybou je spíš to, že film není dvoudílný, bůhvíproč ani nebude žádná prodloužená verze na DVD. Režisér Mike Newell je nepříliš známý, ale také obstál - ostatně takovéto velkofilmy jsou spíše produktem týmové práce než jedné režisérské osobnosti. Zkrátka jsem se u filmu výborně bavil a těch 150 minut rychle uteklo. Všechny nové postavy (snad až na Vy-víte-koho) byly výborně obsazeny, hlavně Rita a Moody jsou perfektní, a Fleur a Cho vypadají lépe než na fotkách, ale mají málo prostoru (a jsme zase u toho - já chci delší verzi!). ()

Galerie (386)

Zajímavosti (143)

  • V knize se nachází mnoho vedlejších příběhů, a proto se uvažovalo o rozdělení filmu na dvě části. Nakonec k tomu nedošlo a i to je důvodem, proč film nezačíná jako obvykle v Zobí ulici. Scenáristé museli vystřihnout mnoho scén, tudíž se jim poměrně nezajímavý úvod nevešel do plánu. (ricky4)
  • Predrag Bjelac (Igor Karkaroff) spomína: „Podľa anglických zákonov môžu byť detskí herci na pľaci 4 hodiny, čo sa veľmi prísne dodržiavalo. Bez ohľadu na to, že sme boli uprostred obrazu. Ak deťom práve ‚padla‘, všetko sme museli nechať tak.“ Keď detskí herci odišli, kamera sa začala sústreďovať na dospelých a nakrúcanie pokračovalo s detskými dablérmi. (krasomama)
  • Druhý potterovský film, který byl uveden také v IMAXu. (HappySmile)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama