Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 2
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 111)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Prvý film (Harry Potter a Kameň mudrcov) zo série o mladom čarodejníkovi Harry Potterovi a jeho priateľoch bol natočený v roku 2001. Druhá časť (Harry Potter a Tajomná komnata) prišla do kín o rok neskôr. Obe ich režíroval Chris Columbus. Oba snímky som ohodnotil štyrmi hviezdičkami. V roku 2004 pod režisérskou taktovkou Alfonsa Cuaróna bol natočený tretí diel (Harry Potter a väzeň z Azkabanu). Je to môj najobľúbenejší. Dal som mu plný počet, päť hviezdičiek. Štvrtú časť (Harry Potter a Ohnivá čaša) režíroval v roku 2005 Mike Newell. Po perfektnej trojke ma to dosť sklamalo. Už ma to celé potterovské čarovanie prestávalo pomaly baviť. Po filmovej a technickej stránke je to stále na vysoko profesionálnej úrovni, ale príbeh mi už moc nesadol a hlavné postavy s pribúdajúcim vekom sú stále viac a viac nesympatické. *** ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Při čtení Ohnivého poháru u mě vrcholila potterovská mánie, a proto nenesu zrovna dobře fakt, že film má tolik odpůrců. Důvodů je hned několik. Newellovi se bohužel příliš nepodařilo přenést velkolepost Turnaje tří kouzelnických škol na diváky/nečtenáře. Dále se v knize slušně rozjíždí vztahová linie ságy, v níž zdaleka nefiguruje pouze hlavní trio, a která tady místy působí dost zmateně, protože toho na malém prostoru chce sdělit hrozně moc. Pro mnoho diváků/čtenářů je jistě velkým problémem samotné finále s Voldemortem, které má byt poprvé skutečně drtivé a plné emocí, což také moc nevyšlo. Stejně jako předchozí díl si i Ohnivý Pohár zasloužil dva filmy. Když jsem teď viděl, kolik toho Newell narval do úvodních dvaceti minut, byl jsem docela v šoku. MS ve famfrpálu je tady nepochopitelně za jednohubku a příliš prostoru nedostaly ani další knižní trademarky jako smrtijedi, znamení zla nebo myslánka. V rámci knih řadím na vrchol společně s Vězněm z Azkabanu. V rámci filmů hodně ztrácí, ale aura dalšího geniálního příběhu to lehce vyvažuje. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Smím-li vyslovit názor obyčejného mudly, jakým jsem já, tak Newell nic nepokazil, ale ani nenadchl. Především tu není jediná scéna či jediná postava, která by mně ohromila, zaujala či vyděsila. Se slzou v oku vzpomínám na stylové Cuarónovy mozkomory, kteří tak dokonale brnkali na temnou strunu příběhu, v Newellově filmu zde temnotu zastupuje Voldemort, který by nevyděsil ani mého křečka (a to mám Ralpha tak rád) a jehož přehrávající teatrální finále patří k nejslabším okamžikům filmu. Hlavní problém filmu je ale v absenci hlubších emocí (aspoň na mně to tak působilo) a až příliš útržkovitém vyprávění,spousta scén je dějově nedotažených, Newell zbrkle, zřejmě i díky scenáři, skáče od scény ke scéně, člověk netknutý knižní předlohou tápe a holým faktem zůstává, že plně docenit Newellův film mohou snad pouze čtenáři, kteří mohou porovnávat své čtenářské vizuální představy s děním na plátně. Věřím, že by pomohlo film "natáhnout", či rozdělit na dvě části a učinit tak děj plnějším dojmem. Jo a jen tak mimochodem, touha po hypogryfovi, model Klofan, mě už přešla. Teď prahnu po "žaberníkovi", s ním by se dalo při mé plavecké mizérii dobře machrovat před ženskými v bázéně :o) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Takhle zprasit tak čtivou knížku, to snad ani není možný. Největším a takřka jediným kladem pro mě stále zůstává jen Cedric. Jinak pohár značně ohnilý. ->> Ach, tak vášnivé byly moje reakce po bezprostředním shlédnutí v kině. Tehdy jsem bohužel ještě nevěděla, že další díly budou horší a horší. Film nastoluje teenagerské období, ve kterém půjde jenom o to, kdo s kým chodí, a ve zbylém čase se vraždí a mučí. Navíc se mi zdá, že Daniel hraje díl od dílu hůř a že jeho nejskvělejším výkonem tedy navždy zůstane hadí zasyčení v druhém díle.Za velmi nepovedenou scénu považuji ples, chvílemi mi ta trapnost opravdu obracela kapsy naruby. V Poháru se také poprvé ve větším objevuje karikování postav, asi za dojmem "vtipnosti", které se mi nelíbí a ani ho nechápu. Rita Holoubková, Filch, celý ten ples - nechápu to. Působí to hloupě a rozhodně ne zábavně. I Brumbál je takový divný, mluví úsečně a jaksi "nedokončeně". Nepřijde mi to jako součást jeho roztržitosti, ale jako důsledek špatného režisérského vedení. A abych nezůstala nic dlužna kladům, tak Brendan Gleeson je zlatíčko a Ralph Fiennes taky ujde. Scéna jeho zhmotnění je velmi působivá. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Harry Potter a ohnivý pohár rozhodně neni špatným filmem, ale na to jak je tenhle film populární a houfně navštěvovný to neni žádnej zázrak. Sice se Mike Newell konečně vyvaroval toho, aby ve filmu poukazoval na to jak je Harry Potter nejlepší a vždycky všehno vyhraje(i když tam náznaky byly, ale ty se naštěstí nakonec vysvětlily a vyznělo to dobře), to mě potěšilo, ale některý scény přece jenom vyzněly dosti trapně a to třeba scény jako ta ve který soupeř Harryho o ohnivý pohár upadne a chytí ho nějaký kořeny a Harry se slavně vrátí nehledě na to, že má nadosah Ohnivý pohár a radši mu pomůže( Fakt nevim proč mu pomáhal, asi aby víc vyznělo jak je harry hrozně hodnej) a druhá scéna ve který "bitkaří" s Voldemortem(která je na muj vkus pěkně krátká a neni vůbec vygradovaná, takže spíš nuda než vrchol filmu na kterej všichni fanoušci Harryho Pottera čekali a těšili se, až se objeví Voldemort) a dokáže vzdorovat nejmocnějšímu kruťákovi, kterej by ho měl v pohodě rozšvihat, ale teď mu to nějak nejde, jaká náhoda a nakonec potter breči nad mrtovolou svýho soupeře z turnaje, kterýho zas tak moc neznal, ale na to co bylo v minulých dílech, předevšim v prvních dvou, tak je tohle z pohledu trapných scén na tom zdaleka nejlíp. Newell taky do filmu vložil trochu vtipnosti, která se od něj, jako od režiséra různých komedií čekala a pěkně jí rozložil do celýho filmu, takže vůbec nerušila děj. Co se týče efektů, tak byly lepší něž jsem čekal, ale úžasný rozhodně ne, například scéna s drakem vypadá vcelku dobře, ale to jen díky rozkouskovanosti, při který se drak na obrazovce neobjeví na moc dlouhou dobu a i tak je docela hodně poznat, že to je počítačově vytvořený, jinak ale příjemný překvapení na to že Newll s ničim takovým neměl zkušenosti. Ale to co mě nepřekvapilo byl fakt, že to nebylo rozhodně tak akční jak bylo slibovaný, akce je tam tak málo, že kdybych si jí chtěl pustit, tak bych musel ve filmu dlouho hledat a stejně by to bylo asi marný, ale takovouhle akci bych radši ani nehledal bylo hodně znát, že to neni zrovna filmová parketa Mikea Newella a taktéž slibovaná temná atmosféra tam taky neni moc zastoupená, ale když se tam objeví, tak je dobrá. ()

Galerie (386)

Zajímavosti (143)

  • Za první 4 díly ságy obdržela jejich autorka J. K. Rowlingová 2 miliony amerických dolarů. S prodejem však váhala, protože se obávala, že když se postavy stanou majetkem studia, bude si Warner Bros. moci vymýšlet vlastní příběhy. (JARDAHONDA)
  • Postavy Cedrica Diggoryho (Robert Pattinson) a Cho Changové (Katie Leung) se objevily už v knize „Harry Potter a vězeň z Azkabanu“, a to jako chytači Mrzimoru a Havraspáru. (vojtaruzek)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama