Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2027: nejmladší člověk planety právě zemřel ve věku 18 let a lidstvu hrozí naléhavé nebezpečí vlastního vyhynutí. Společnost je zmítána násilím a jednotlivé skupiny obyvatel mezi sebou válčí. V takových podmínkách žije i Theo (Clive Owen), ze kterého se má brzy stát ten nejméně pravděpodobný spasitel lidstva. Poslední nadějí lidí je totiž jediná žijící žena - a když je její bezpečí ohroženo, přichází právě Theo, aby ji ochránil. Zneklidňující akční thriller o budoucnosti, jakou byste nečekali, natočil s Julianne Moore a Michaelem Cainem na Oscara nominovaný režisér Alfonso Cuarón. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 544)

Fr 

všechny recenze uživatele

Proč jsou ženy neplodné? Proč nerodí děti? Že by snědli čápy? Rozhněvali Boha? Theo by mohl řešit i jednodušší otázky. Třeba co je horší než Jasperova muzika. Jenomže pak spatří ZÁZRAK!.... Atmosféra - výborná! Filmové smysly dostávají zabrat. Obraz i zvuk - to je nářez. Na druhé straně je tu nevyrovnaná úroveň vyprávění. Někdy se děj prostě jen tak vleče. Ovšem i tento neduh zmizí zhruba po hodince a vyšší obrátky vydrží až do konce. Teda skoro. Já bych totiž chtěl ten konec zajímavější. Jsem v rozpacích. Tak nějak si myslím, že 4 hvězdy jsou moc, ale dávám je. Pořád na ten film totiž musím myslet. A chci ho vidět znovu! ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený sci-fi thriller. Má veľmi dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch blízkej budúcnosti, keď sa už devätnásť rokov nenarodilo žiadne dieťa a tak je spoločnosť rozvrátená a plná násilia a zločinu, jedine Veľká Británia sa za pomoci veľmi prísnych opatrení ešte dokáže celkom držať nad vodou. Ale keď sa muž s kontaktmi na vyšších miestach dozvie od svojej bývalej priateľky, že jedna tehotná žena predsa len je, musí urobiť všetko preto, aby jej pomohol dostať sa až k pobrežiu, kde sa jej môže venovať schopná vedecká skupina. Spracovanie je celkom slušné, ešte spočiatku sa dej pomalšie rozbieha, ale keď sa už hlavný hrdina dozvie o tehotnej, tak sa je už po príbehovej stránke stále na čo pozerať. Síce sa tu nájde niekoľko slabších miest, ale vynahradzuje to celková atmosféra tejto rozpadajúcej sa spoločnosti s pocitom nebezpečenstva, keďže problémy čakajú na každom kroku. Spokojný som aj po akčnej stránke, toto samozrejme nie je akčný film a tak sa tu nejaká klasická akcia čakať nedá, ale aj tak sa tu nájde viacero napínavých naháňačiek, obzvlášť výborná s motorkárom natočená na jeden záber, skvelá záverečná vojnová časť a viacero slušných momentov. Herecké obsadenie je na tom dobre, Clive Owen v hlavnej úlohe, potešia aj Michael Caine a Julianne Moore vo vedľajších, ale nesklame ani zvyšok. Réžia a technická stránka sú veľmi dobré, film má pôsobivú atmosféru, výborné kulisy a zaujme plno dlhých scén bez strihov. Potomkovia ľudí nie je práve film, z ktorého by som cítil potrebu ho vidieť znovu, k tomu by potreboval trochu dynamickejší dej, ale aj napriek tomu som s ním nadmieru spokojný, príbeh, obsadenie, vizuál, atmosféra, všetko funguje tak ako má. Objektívna kvalita filmu- 82%, film sa páči mne na 75%. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

V podstatě katastrofický film, pojatý ale naprosto jinak, než co si kdokoliv pod tímto žánrem představí. Žádní hrdinové předem předurčeni zemřít, žádné televizní reportáže, žádné vysvětlování... Film nás vrhne do neuvěřitelně realisticky zobrazeného světa blízké budoucnosti, která ale není nijak přehnaně futuristická (mají v kancelářích lepší monitory, to je asi tak vše), prostě vypadá jako náš svět po pár letech anarchie. Ruiny, smog, posprejované zdi, vzpoury, žádné viditelné digitální efekty. Dokonalá forma postavená na příběhu, který v podstatě nemá prolog a konec je víc než otevřený, ale nedělá z diváků blbce, poměrně zdatně se vyhýbá spoustě klišé a z postav nedělá nadlidi. 90% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době vynikající sci-fi s ekologicko-apokalyptickým nádechem, které mě vtáhlo do děje jako málokterý thriller speciálně k tomu určený. Úžasně depresivní atmosféra bez zbytečně levných atributů, které se k jejímu vytvoření obvykle v jiných podobně laděných filmech používají a hlavně dynamika filmu s doslova úžasnými záběry - zvláště předlouhá scéna (bez jediného střihu!) přepadení auta a následné honičky a střelby je tak úchvatná, že jsem jen němě koukal a přemýšlel, jak se tohle vlastně točí. Stejně tak válečná scéna z tábora imigrantů s ulpělou krví na čočce ručně snímané kamery je srovnatelná s expozicí ve Vojínu Ryanovi... Ale tenhle film netvoří jen takovéto jednotlivosti (geniální střih, geniální kamera, skvělá hudba, skvělé herecké výkony, skvěle tvořená scéna, úžasně cíleně a přesně volené lokace...), ale právě jejich dokonalé složení v celek, který navodí na dvě hodiny pocit, že postuláty tohoto filmu jsou mou nynější realitou a zbývá jen přemýšlet o tom, jaké je to žít ve světě bez dětí, který si svou funkčnost zachovává už jen díky civilizační kinetice... Zřejmá je i hyperbola k dnešku. Je to ten svět, do něhož spějeme? ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Alfonso Cuarón předvedl svoji vizi blízké budoucnosti takovým stylem, že Vás do ní totálně vtáhnul. Nesedíte v kině, ale chodíte po ulicích, absolvujete honičky v autech i přestřelky mezi armádou a anarchisty - protože Cuarónovým majstrštykem je v tomto případě kamera. A zdejší kamera napsala novou kapitolu filmového umu... nadprůměrné dlouhé záběry vrcholí snad desetiminutovou šokující kamerovou kreací, kdy se hlavní hrdina potácí mezi salvami kulek a dělových koulí. Scéna je natolik reálná, že s lehkostí smete jakoukoliv konkurenci do odpadkového koše. A tak je to vlastně se vším v Cuarónově díle. Svět roku 2027 je vykreslen jako temná díra, na jejímž páchnoucím dně je lidská společnost. Teroristické útoky tu jsou na denním pořádku, města jsou špinavá a studená, podél silnic trčí do vzduchu místo patníků kopyta upálených zvířat...Cuarón stvořil budoucnost s neuvěřitelnou precizností a neskutečně reálně, že to snad musí být varování, do jakého stavu bychom se mohli jednoho dne dostat. Nesnaží se vyskládat na hromadu futuristické vymoženosti techniky (i když se jich pár najde a jsou ok), ale chce ukázat společnost, když se proti ní postaví sama Matka příroda (nerodící se děti). O bezvadnou autentičnost filmu se starají také výborní herci, především Clive Owen, věčně zachmuřený alkoholik a Michael Caine, coby staromódní hipík. Julianne Moore musela kvůli scénáři snad už po dvaceti minutách zaklepat na nebeskou bránu, ale scéna, ve které se tak stane, je jedním z vrcholů filmu. Každý má svojí představu o budoucnosti. Já doufám, že nebude tak syrová a zásadní jako ve výtečných Potomcích lidí...76 miliónů dolarů(rozpočet)/69 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (153)

Zajímavosti (59)

  • Theo (Clive Owen) má na sobě během scény ve věži Bexhill mikinu s logem Olympiády v Londýně z roku 2012. (don corleone)
  • Cuarónova dystopie stála přibližně 80 milionů amerických dolarů. Po prvních třech dnech (22. – 24. 9. 2006) od anglické premiéry vydělala 2,43 milionů na prvním místě tamějšího žebříčku návštěvnosti. Celkový obrat v britských kinech se vyšplhal na 9,1 milionů dolarů. (imro)
  • Porod v polních podmínkách vznikal v počítači složením hned několika záběrů. Reálně působící novorozenec je produktem počítačové animace. (Siriuss)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

12.11.2015

41. ročník Mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí se poprvé koná v Brně a nabídne i novou ambiciózní dramaturgii. Kromě významných zahraničních a domácích hostů představí i velmi kvalitní… (více)

Alfonso Cuarón ve vesmíru

Alfonso Cuarón ve vesmíru

01.03.2010

Potomky lidí udělal většině sci-fi fanoušků (ale nejen jim) radost, takže je rozhodně fajn, že se vrací k žánru. Se svým synem Jonásem napsal scénář sci-fi thrilleru Gravity, o který už projevilo… (více)

Reklama

Reklama