Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2027: nejmladší člověk planety právě zemřel ve věku 18 let a lidstvu hrozí naléhavé nebezpečí vlastního vyhynutí. Společnost je zmítána násilím a jednotlivé skupiny obyvatel mezi sebou válčí. V takových podmínkách žije i Theo (Clive Owen), ze kterého se má brzy stát ten nejméně pravděpodobný spasitel lidstva. Poslední nadějí lidí je totiž jediná žijící žena - a když je její bezpečí ohroženo, přichází právě Theo, aby ji ochránil. Zneklidňující akční thriller o budoucnosti, jakou byste nečekali, natočil s Julianne Moore a Michaelem Cainem na Oscara nominovaný režisér Alfonso Cuarón. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 544)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Children of men patří mezi filmy, které se opravdu těžko hodnotí. Svět je plný lidí, kteří se jdou do kina bavit a očekávají akci nebo naopak hromadu humoru. U takových pravděpodobně Cuarón se svým potomkem neuspěje. Existuje však skupina lidí, kteří chtějí vidět něco promyšleného, účelného, špinavého, avšak krásného. Pro takové lidi, kteří hledají ve filmu metafory nebo dokonce alegorie, jsou potomci filmem roku. Má to hodně důvodů. Prvním je obsazení, kde dominuje charismatický Clive Owen , Julianne Moore a Michael Caine. Druhý důvod je Alfonso Cuarón. Člověk, co dokáže vytvořit nejtemnější vizi přítomnosti (Harry Potter 3) i budoucnosti (Potomci). Jeho styl se dá přirovnat k malíři, který si vymyslí schéma a neustále ho zdokonaluje až docílí svého. Ve filmu Alfonso vymyslel dvě scény, které položí každého, kdo miluje kinematografii. Svět temné budoucnosti bez dětí je na plátně dokonale předvedena v celé své kráse a nenašel jsem v něm nic s čím bych nesouhlasil nebo to nechápal. Neřekl bych, že jsou potomci průlom v kinematografii nebo nějaký velký zlom. Rozhodně jde o kvalitní snímek, který by možná chvílemi mohl být příběhově hustší a hudebně vyváženější (ano hudba jediná věc z filmu která mě vůbec nenadchla). Doporučuji shlédnout min. dvakrát, sám se na to připravuji a poté uvidím, jestli film patří do kategorie 5* nebo jsem ho přecenil. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený sci-fi thriller. Má veľmi dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch blízkej budúcnosti, keď sa už devätnásť rokov nenarodilo žiadne dieťa a tak je spoločnosť rozvrátená a plná násilia a zločinu, jedine Veľká Británia sa za pomoci veľmi prísnych opatrení ešte dokáže celkom držať nad vodou. Ale keď sa muž s kontaktmi na vyšších miestach dozvie od svojej bývalej priateľky, že jedna tehotná žena predsa len je, musí urobiť všetko preto, aby jej pomohol dostať sa až k pobrežiu, kde sa jej môže venovať schopná vedecká skupina. Spracovanie je celkom slušné, ešte spočiatku sa dej pomalšie rozbieha, ale keď sa už hlavný hrdina dozvie o tehotnej, tak sa je už po príbehovej stránke stále na čo pozerať. Síce sa tu nájde niekoľko slabších miest, ale vynahradzuje to celková atmosféra tejto rozpadajúcej sa spoločnosti s pocitom nebezpečenstva, keďže problémy čakajú na každom kroku. Spokojný som aj po akčnej stránke, toto samozrejme nie je akčný film a tak sa tu nejaká klasická akcia čakať nedá, ale aj tak sa tu nájde viacero napínavých naháňačiek, obzvlášť výborná s motorkárom natočená na jeden záber, skvelá záverečná vojnová časť a viacero slušných momentov. Herecké obsadenie je na tom dobre, Clive Owen v hlavnej úlohe, potešia aj Michael Caine a Julianne Moore vo vedľajších, ale nesklame ani zvyšok. Réžia a technická stránka sú veľmi dobré, film má pôsobivú atmosféru, výborné kulisy a zaujme plno dlhých scén bez strihov. Potomkovia ľudí nie je práve film, z ktorého by som cítil potrebu ho vidieť znovu, k tomu by potreboval trochu dynamickejší dej, ale aj napriek tomu som s ním nadmieru spokojný, príbeh, obsadenie, vizuál, atmosféra, všetko funguje tak ako má. Objektívna kvalita filmu- 82%, film sa páči mne na 75%. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem unikátní sci-fi, kde sice nehraje moc velkou roli technický pokrok, přesto je svět budoucnosti velmi detailně propracován. Cuarón se navíc potvrzuje jako mistr v navozování potřebné nálady a jeho nekompromisní vedení ne-hrdiny z lidu směrem k nejistému konci má všechno, co potřebuje. Jediné, co mi chybí, je trocha gradace - bezútěšnost je nasazena od začátku na takové úrovni, že už moc nemá kam stoupat. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Cuaronův bezmezně dokonalý make-up bohužel nezastřel všechny vrásky na Potomcích lidí, i když se snažil seč mu síly stačily. Samotná idea filmu a jeho politické pozadí je sice dokonale atraktivní, ale chybí mu poněkud sofistikovanější příběh, který sice v této podobě dovoluje plně si vychutnat stylistické cvičení černokněžníka Alfonsa, ale na druhé zhlédnutí působí příliš plytce a povrchně. Mě jako diváka již dávno omrzel postup vyprávění, kdy jsme my diváci vláčeni od bodu A do bodu B bez nějaké nutnosti zapojit mozkové buňky k dokreslení sdělovaného obsahu. Ale jinak je to jednoduše dech beroucí jízda, která mě posadila na zadek v momentě, kdy Clive Owen sestupoval po schodech a najednou se rozhostilo hrobové ticho...filmová paráda! ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má bezpochyby velmi zajímavý příběh, který výborně doplňují herci jako Clive Owen či Micheal Caine. Musím se ale přiznat, že první polovina filmu v níž je nám převážně servírována atmosféra roku 2027 mě pěkně nudil. Rabování, rozpadlé domy, bombové útoky. Po hodině sledování mě to zkrátka přestalo bavit. Vše až zachraňuje druhá polovina, kdy se Clive dozví o ženě, která jako jediná na světě je těhotná. Film začíná mít konečně spád a postupně graduje až do konce. 4 hvězdičky mu tedy dávám díky pronuděné polovině filmu. A ačkoliv bych se už na film podruhé nepodíval, ještě dlouho mi zůstane v paměti. 75%. ()

Galerie (153)

Zajímavosti (59)

  • Ve scéně, kdy je Miriam (Pam Ferris) odvlečena z autobusu do uprchlického tábora, hraje v pozadí skladba od skupiny The Libertines s výmluvným názvem "Arbeit Macht Frei". (don corleone)
  • V jednu chvíli se Theo (Clive Owen) ocitne v místnosti vytapetované novinami. Kvůli titulkům bylo třeba vymyslet řadu „historických“ událostí, o nichž jinak ve filmu nepadne ani slovo. (Siriuss)
  • Na začátku filmu zemře nejmladší člověk na světě ve věku 19 let a poté se ze zpráv dozvídáme, že nejmladším člověkem se stává žena, které je 18. Ta je ale mladší než zemřelý. (Vitasex)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

12.11.2015

41. ročník Mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí se poprvé koná v Brně a nabídne i novou ambiciózní dramaturgii. Kromě významných zahraničních a domácích hostů představí i velmi kvalitní… (více)

Alfonso Cuarón ve vesmíru

Alfonso Cuarón ve vesmíru

01.03.2010

Potomky lidí udělal většině sci-fi fanoušků (ale nejen jim) radost, takže je rozhodně fajn, že se vrací k žánru. Se svým synem Jonásem napsal scénář sci-fi thrilleru Gravity, o který už projevilo… (více)

Reklama

Reklama