Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2027: nejmladší člověk planety právě zemřel ve věku 18 let a lidstvu hrozí naléhavé nebezpečí vlastního vyhynutí. Společnost je zmítána násilím a jednotlivé skupiny obyvatel mezi sebou válčí. V takových podmínkách žije i Theo (Clive Owen), ze kterého se má brzy stát ten nejméně pravděpodobný spasitel lidstva. Poslední nadějí lidí je totiž jediná žijící žena - a když je její bezpečí ohroženo, přichází právě Theo, aby ji ochránil. Zneklidňující akční thriller o budoucnosti, jakou byste nečekali, natočil s Julianne Moore a Michaelem Cainem na Oscara nominovaný režisér Alfonso Cuarón. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (59)

  • Většina natáčení byla netradičně pořízena s přirozeným světlem. Clive Owen (Theodor Faron) komentoval, že "to byl hodně odávžný tah. Je to velký, drahý film a doslova od začátku do konce je natočený ve dlouhých záběrech z ruční kamery, jen s tím světlem, které bylo k dispozici. (...) Často jsme za celý den vůbec nic nenatočili, jen jsme zkoušeli. Třeba velikou akční scénu, přestřelku. Zkoušela se a zkoušela se, dokud nebyla na sto procent dopilovaná, a pak jsme další den přišli na plac a natočili ji v jediném záběru. Celé je to o tom vtáhnout publikum do děje." (NIRO)
  • Theodor Faron je skutečně ústřední postavou, neboť se ve filmu téměř nevyskytují záběry bez něj. Jeho představitel Clive Owen k romu řekl: "Fakt neslezu z plátna... takže jsem musel být na place celý den, každý den. Abych byl upřímný, není to úplně ideální. Když jste na place od rána do večera a pracovní týdny jsou šestidenní, vyždíme vás to. Člověk potřebuje trochu času, aby mu postava uzrála v hlavě. Z takového hlediska bylo ideální natáčení Na dotek, kdy jsem přišel, pracoval jako blázen, spoustu toho odehrál a pak jsem si mohl dát na dva týdny pohov, protože se točily scény s někým jiným. Takový rytmus mám nejradši. Takže tentokrát to bylo opravdu drsné. Ale naštěstí je moje postava během většiny filmu stejně dost v háji, takže vlastně ani nevadilo, že jsem byl troska..." (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 35,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 70,6 mil. (NIRO)
  • Natáčení probíhalo od 18. listopadu 2005 do 17. ledna 2006 a následně ještě od 1. do 2. května 2006 v anglických městech Londýn, Eastbourne, Bushey, Church Crookham a také v jihoamerických městech Montevideo v Uruguayi a Buenos Aires v Argentině. (Trajektt)
  • Příprava a natočení dlouhého, komplikovaného záběru z napadeného auta trvalo 12 dnů. Byl vybrán poslední záběr, který byl málem zmařen zastavením od režiséra v momentě, kdy došlo ke zranění jednoho z herců. Ostatní herci však pokyn ignorovali. (kriplozoik)
  • Jméno hlavního hrdiny Theo Faron (Clive Owen) v řečtině znamená "Bůh majáků". (Aelita)
  • Závěrečná scéna upomíná na slavný obraz "Imprese, východ slunce" od Clauda Moneta, který dal jméno celému uměleckému směru - impresionismu. (JayZak)
  • První scéna s Julian (Julianne Moore) se odehrává ve vyšetřovací místnosti, jež je polepena novinami. Když Julian řekne své jméno, můžeme si všimnout záběru na Thea (Clive Owen), který má vedle sebe novinový výstřižek se slovem „Moore“ (příjmením herečky). (Pavlínka9)
  • Marichka (Oana Pellea) má být Romka a je ztvárněná herečkou rumunského původu. Marichka je přitom ruské jméno a v domě si můžeme všimnout i medaile s podobiznou Lenina. Všechny její dialogy jsou v rumunštině. (Pavlínka9)
  • Jméno Froley, které vymyslela pro své dítě Kee (Clare-Hope Ashitey), nemá žádný historický původ a bylo vytvořeno pouze pro tento film. (Pavlínka9)
  • Pomeranče podobně jako ve snímku Kmotr (1972) představují hrozící nebezpečí nebo tragédii. Těsně předtím, než povstalci napadnou auto, Miriam (Pam Ferris) loupe pomeranč na zadním sedadle. Marichka (Oana Pellea) a Kee (Clare-Hope Ashitey) zase dávají plátky pomeranče dítěti těsně předtím, než nastane v uprchlickém táboře chaos. (Pavlínka9)
  • Ve scéně, kdy Theo (Clive Owen) vstoupí do jídelny svého bratrance, visí na zdi obraz Pabla Picassa "Guernica", který je také nakreslen na zdi v tunelu v závěrečné scéně, kdy Theo (Clive Owen) a Kee (Clare-Hope Ashitey) nastupují do člunu. Obraz byl Picassovou reakcí na vybombardování města Guernica generálem Franciscem Francem během španělské občanské války, při kterém zahynulo odhadem 1 600 civilistů. (Pavlínka9)
  • Ve scéně, kdy je Miriam (Pam Ferris) tažena z autobusu v Bexhill, kamera zabírá několik vězňů u klecí i v kleci. Jeden z nich připomíná takzvaného "muže s kapucí", mučeného vězně z Abu Ghraib, který se v podobné pozici objevil na skutečném snímku, který oblétl svět. (Pavlínka9)
  • Pára vycházející z úst herců byla vytvořena digitálně. (Chrustyn)
  • Mezi knihou a filmem je jeden zásadní rozdíl. V knize jsou neplodní muži. (HellFire)
  • Theo (Clive Owen) nikdy nevykouří celou cigaretu a nikdy nepoužije střelnou zbraň. (HellFire)
  • Počítač, na kterém Jasper (Michael Caine) sleduje vetřelce, je limitovaná edice Apple Macintoshe vydaného k 20. výročí společnosti Apple v roce 1997. Ve filmu je tedy 30 let starý. (HellFire)
  • V novinách rozmístěných po celém filmu se lze například dočíst: Afrika je zdevastována nukleárním spadem. Rusko je v krizi - masivní migrace. Výbuchy bomb v Mnichově. 25% neplodnost (k 21. 12. 2008). Od narození posledního dítěte uběhly dva roky. Vědci přiznávají, že ztrácí naději. Válka a hlad vedou k migracím. (HellFire)
  • Autorka stejnojmenné knižní předlohy P. D. James hraje starší ženu v kavárně na začátku filmu. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

12.11.2015

41. ročník Mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí se poprvé koná v Brně a nabídne i novou ambiciózní dramaturgii. Kromě významných zahraničních a domácích hostů představí i velmi kvalitní… (více)

Alfonso Cuarón ve vesmíru

Alfonso Cuarón ve vesmíru

01.03.2010

Potomky lidí udělal většině sci-fi fanoušků (ale nejen jim) radost, takže je rozhodně fajn, že se vrací k žánru. Se svým synem Jonásem napsal scénář sci-fi thrilleru Gravity, o který už projevilo… (více)

Reklama

Reklama