Reklama

Reklama

Skandál v OSN

  • USA Backstabbing for Beginners (více)
Trailer 1

VOD (1)

Je rok 2002. Michael Sullivan nastupuje jako diplomat u OSN. Stává se asistentem zástupce genrálního tajemníka Costy Pashi Passarise, se kterým naváže jakýsi otcovsko-synovský vztah. Pasha znal Michaelova otce, rovněž diplomata, který zahynul při bombovém atentátu v Bejrútu, když byl Michael ještě malý, a velmi si ho cenil. Sám syna nemá, Michael zase postrádá ve svém životě otcovskou figuru. Hned v úvodním pohovoru Pasha Michaela poučí, že první pravidlem diplomacie je, že pravda není fakt, ale to, na čem se jednající strany shodnou. Pasha vede program Ropa za potraviny, určený na pomoc lidem v Iráku. Už při první návštěvě v Bagdádu, kam Michael Pashu doprovází, obviní místní pracovnice OSN Christina Dupre Pashu, že pomoc je ve velkém rozkrádána a úplatky ve výši miliard dolarů směřují do kapes firem, bank, úředníků různých vlád i pracovníků samotného OSN. Pasha obvinění odmítá, Michael se ale postupně přesvědčuje, že mu nemůže věřit.  Christina na nejasných okolností umírá, pravdu Michaelovi pomáhá rozkrýt tlumočnice OSN Nashim. Michael se do ní zamiluje.  Když se dostane k videonahrávce, která je důkazem, že úplatky přijímá i sám Pasha, konfrontuje ho. Pasha poukazuje na složitost situace, v níž se vyjednává stylem "něco za něco", a prozradí mu, že USA se chystají v řádu dnů vstoupit do Iráku, což zcela změní situaci... (TV Nova)

(více)

Recenze (23)

verbal 

všechny recenze uživatele

Že je Organizace Svinských Nenažranců podobně jako Evropská Prasofarma jen nekontrolovatelnou bezzubou bezednou dírou na prachy daňových poplatníků členských států a důchodovým Karibikem zkrachovalých impotentních politických mrtvol, potřebnou a užitečnou asi jako tretry kvadruplegikům, to je historicky všeobecně prokázaný fuckt. A je moc milé, když někdo to světospásné a tolik nezbytné pomáhání si zkorumpovaných zmrdů k bezstarostným penzijním fondům pod záštitou humanitární pomoci hezky naprudko proflákne a někdo další zdatně zvizualizuje. Ghándí po dlouhé době dostal opět šanci přesvědčivě hladovět a i ten prkenný slizák z Impotence nebyl v roli prkenného slizáka a v podstatě spolukorupčníka, který později radši alibisticky cuknul a žvanil, Míši Soussana, až tolik rakovinotvorný. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Je to hrozně bezzubé a roztahané, nudné konverzační drama. Na jedno shlédnutí a pak už nikdy více. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušné téma, slabší zpracování, které ničím nepřekvapí a vlažné tempo, výsledné kvalitě, také moc nepřidá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Náš dnes už 80-ročný exprezident raz trefne zakoktal a OSN nazval Organizáciou spojených nádorov, čo je tiež rovnako ako tento film podľa skutočnej udalosti. Obávam sa však, že tento politický thriller si nenájde mnoho fanúšikov, väčšine ľudí je vysoká politika ukradnutá a to posolstvo filmu, že korupcia je prítomná aj na najvyšších miestach, to je fakt známy aj najprostejšiemu roľníkovi. Ale dramaturgicky bol natočený veľmi dobre, mňa vcelku bavil a Kingsley vo svojej postave korupciu vystihol veľmi dobre: "Ste blázni, ak si myslíte, že to môžete zastaviť." V programe Ropa za potraviny zmizlo 20 miliárd dolárov a chudobní sa veru nenajedli. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapuje, že se filmaři chopili tématu až teď a trochu zamrzí, že to nevzala do ruky první liga. Tohle téma by si zasloužilo plné sály. Ale i tak se jedná o intelgentně natočený politický thriller, který sice celou kauzu lehce zjednodušuje, ale to je ku prospěchu věci, protože kdyby se tvůrci drželi všech faktů, měl by v tom divák bordel. Našel jsem tu vlastně všechno, co člověk od tématu čeká. Vraždy, intriky, hrátky tajných služeb a došlo i na nějakou tu lásku. Děj sice nefrčí nějakým závratným tempem, ale film je nacpaný událostmi a špatné nejsou ani dialogy, které se především snaží zjednodušit orientaci. Herecům vládl jako vždy výborný Kingsley, jemuž mu to občas kazil ne moc charismatický Theo James, který se do podobné role moc nehodil a místy působil dost prkenně. Ale dalo se to přežít. Slušná práce. 80% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Žánrově čistý politický thriller má švih a spád. 1) Naskýtá se otázka, jak moc je snímek věrným zobrazením skutečnosti. Obávám se, že hodně._____ 2) Po neúspěšné invazi do Kuvajtu vyhlásila v srpnu 1990 OSN sankce na obchodování s Írákem platné pro všechny členské státy do doby, než dojde k odzbrojení režimu. K tomu nedošlo a tak sankce pokračovaly._____ Vzhledem k utrpení, které embargo přinášelo obyvatelstvu, vznikl návrh dovolit Íráku prodávat ropu v omezeném množství, ovšem jedině proto, aby mohl nakoupit materiální pomoc a tu pak rozdělit obyvatelstvu._____ V rámci programu Ropa za potraviny (1996 - 2003) prodal Írák ropu za 65 miliard dolarů. Jen malá část z této částky šla na materiální pomoc. Mnoho miliard bylo zpronevěřeno. Šéf programu arménský Kypřan Benon Sevan (ve filmu ho pod jménem Costa Pasha Passaris hraje Ben Kingsley) prý přijal úplatek 147 000 dolarů, pracovník oddělení OSN pro zakázky Alexandr Jakovlev 950 000 dolarů._____ 3) Další zajímavé info k věci._____ 4) Americký happyend filmu ubírá na přesvědčivosti._____ 5) 34letému herecky nevýraznému Theovi Jamesovi (nový asistent Michael Sullivan) jeho role slušela._____ 6) Morálku celé věci výstižně pojmenovává komentátor mac000****. ()

radomiil 

všechny recenze uživatele

Korupce=nemoc růstu demokracie)trefné přirovnání Bruselistánu i spol. k jejich"charakterům", jež náramně ve zvýrazněném množství nechutenství platí dodnes!!!!!!!!! ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Ty a já, chlapče, můžeme zachránit svět. I tu tvou holku. Věř mi." ----- Přejaté z reálu - ovšem celá ta záležitost je zmapovaná i zdramatizovaná velice solidně, takže si přímo říká o 4* P.S.: 1) ----- "To, čemu říkáte korupce, jsou nemoci růstu demokracie." ----- ; 2) ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- To máte tak ... získáte vysněnou práci a berete ji jako POSLÁNÍ - tudíž chcete když ne přímo zachránit, tak alespoň změnit svět ... abyste ve finále zjistili, že jste plnili úlohu užitečného idiota. Jenom mám vážné obavy, že na odvěkém principu "ty mně, já tobě" funguje celý náš svět ... po všechna staletí, která jsou spjata s lidskou civilizací - a jen málokdy se najde někdo TAK zásadový a TAK statečný, aby vynesl některou z kauz na světlo boží. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Měl jsem dopředu takové lechtivé tušení, že půjde o Pistolnické dežo ví a kupodivu jsem měl i pravdu. Výskyt takto kvalitně a inteligentně zpracovaných politických thrillerů je dnes žel nižší, než počet Kurdů v Halabdže koncem prvního čtvrtletí roku vosumavosumdesát, přičemž toto povedené zpracování asi nejgigantičtějšího a současně nejproláklejšího tunelu přelomu milénia bylo navíc osazeno jako vždy vynikajícím Benem Kingsleyem a nadto... no, ono tohle by vlastně úplně stačilo, ale rád bych ještě věren svému zvyku zmínil, že Ben Kingsley byl jako vždy skvělý. Nemohu tedy nyní než se spokojeným úsměvem přiklepnout čtyřhvězdu a doufat, že na rozdíl od výše zmíněného páně Morelova snímku se tahle dranžíráková deflorace ledvin co nejdříve vyhrabe do zasloužených červených. Jo, zmínil jsem se už, že Ben Kingsley byl opět výborný? ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Film působí jako sériový vrah Andrew Cunanan, který mimo jiné odpravil Gianni Versaceho v jeho domě v Miami. Andrew Cunanan byl chlubil, který lhal, o čem mohl a kde mohl, aby si udělal vizitku někoho, koho si chcete vzít na gay večírek do Azucar NightClub. Ve skutečnosti to byl lhář, který neměl PhD., nedělal kulisy pro Titanic v Mexiku a jeho otec neměl ananasové plantáže kam, až oko dohlédne v Manile. A přesně takový je Backstabbing for Beginners. 38 % Celosvětový příjem k 10. 4. 2019: $343,773, což je 0,04 násobek rozpočtu ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Celé je to skazené a prehnité. Natočené ale veľmi dobre. Dobrý pomer kecačky a "akcie". Drísty nie sú náročné, zmätočné, dáva to zmysel a nemá to pol dňa. Obsadenie skvelé. 3 z 5 ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Ilúzie o OSN som stratila už dávno, o programe "Ropa za potraviny" sa veľa písalo, preto som bola dosť zvedavá na tento film. Už námet aj obsadenie: Theo James, Ben Kingsley, Belcim Bilgin, boli zárukou kvality. Prostredie spojené s autentickými zábermi z Iraku, filmu tiež pomohli. Šokujúca korupcia, ktorej bolo ťažké uveriť. 20 miliárd USD, ktoré sa v programe stratili a milióny ľudí tak nedostali potrebnú potravinovú pomoc a lieky, to všetko bolo zametené pod koberec. Takže 70%. ()

tom.nosek 

všechny recenze uživatele

Solidní námět, fajn herecké výkony (hlavně Kingsley a Markinson), ale ultra těžkopádné a klišoidní zpracování. Na to, že má film jenom 108 minut, působí, že má minimálně 2,5 hodiny. Navíc, pokud je tam nějaká akce, je zpracována přesně tak, jako ve stovce filmů předtím. Spíš než thriller bych to nazval pomalé politické drama. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Dávam tri a pol (len tak tak), ale len preto, že je to skutočná a dôležitá udalosť. A tak len dúfam, že ma nikto neodrbáva a že je tento škandál natočený verne podľa skutočnosti (trebárs, že ten atentát pred koncom sa skutočne stal). Škandál takýchto rozmerov by si fakt zaslúžil lepšie spracovanie a možno od niekoho známejšieho (aby všetci videli), na druhej strane, môžem byť rád, že je na svete aspoň to. ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

Američka to je proste moja krajina ale robia kde jake ojeby po scete to je fakt ale robia aj dobre veci vzdy sa najdu ludia ktory to zneuzivaju pre svoje obohatenie ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který naprosto jasně ukazuje strach a hnus ne v Las Vegas, ale v OSN. Prostě politika a hlavně ta humanitární, vždycky byla, je a bude o moci a tím pádem o penězích. Je to odporné, je to nehumánní, ale hlavně je to všudypřítomné a z toho je mi na blití. Otázka zní: "Můžeme s tím něco dělat"?! Za mě 90% ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Solidně zpracovaný politický thriller s pozoruhodným Benem Kingsleyem. Až do samotného konce není zcela zřetelná dělící čára mezi "hodnými" a "zlými" a ani v závěru jaksi nezáleží na tom, kdo kam patří. V politice prosáklé vlivem velkých koncernů se zjevně na "dobré" a "zlé" nehraje... ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Vůbec to není špatný, škoda že to skoro celý stojí na Benovi, ostatní nehrají nic moc. Chtělo by to trochu víc šťávy do toho umírání, ale jinak celkem dobrý. ()

Reklama

Reklama