Reklama

Reklama

Jimmy Markum a Sean Devine se jako kluci stali svědky únosu kamaráda Davea Boylea, kterého za bílého dne unesla dvojice pedofilů, vydávající se za policisty. Chlapci se tehdy podařilo po čtyřech dnech útrap a znásilňování uprchnout, prožité trauma ho však poznamenalo na celý život. Dnes žije s manželkou Celeste a synkem Michaelem, o něhož se láskyplně stará. Stále se přátelí se Seanem, detektivem v oddělení vražd, i Jimmym, který si odseděl dva roky za loupež a nyní vede malý obchod. Jedné noci se Dave vrátí domů rozrušený a zakrvácený a tvrdí, že byl přepaden. Další den upozorní chlapecký hlas policii na podezřelé auto, v jehož blízkosti je nalezena zavražděná Katie, Jimmyho devatenáctiletá dcera z prvního manželství. Přísahá, že vraha najde dřív než policie a pomstí se. Zatímco Sean a jeho parťák Whitey Powers zahájí vyšetřování, Jimmy pátrá s pomocí přátel z podsvětí. Zjistí, že se dívka chystala utéci s přítelem Brendanem a že mezi rodinami vládla nevraživost. Jedním z hlavních podezřelých se překvapivě stává také Dave. Zdá se, že podivínský muž skutečně něco tají, policisté však nemají dostatek důkazů. Nemá je ani Jimmy. I když je nalezena vražedná zbraň a pátrání nabere jasný směr, tragédii, která osudově zasáhne do přátelství Seana, Jimmyho a Davea, už zřejmě nic nezabrání. (TV Nova)

(více)

Recenze (858)

golfista 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem zkompletoval letošní "oscarovou" filmovou nabídku (teď už můžu zodpovědně tvrdit, že "Ztraceno v překladu" bylo fakticky nejlepší :).... Možná jsem od Tajemné řeky čekal lepší příběh, možná to bylo tím, že mě "tajemný vrah" napadl hned jak se poprvé objevil na plátně - fakt ! Proto jsem se už jen utvrzoval v tom, že mám pravdu a co se týká příběhu už mě téměř nic nepřekvapilo.... Nicméně jsem se ujistil v tom, že Eastwood je výborný režisér a co se týká hereckých výkonů, tak snad jen to, že Penn si Oscara zasloužil spíš za "21 gramů", ale jinak výkony vynikající. Celkově tak 70%. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Mystic River je temné detektívne krimi, previazané komornou štúdiou charakterov. Pomalý, tichý, minimom hudby podfarbený film, ktorý rozhodne nie je žiadnou adrenalínovkou, ale je vážnou ľudskou drámou, v závere snáď myšlienkovito ešte silnejšou než Dokonalý svet. Obrazovo jednoduchý film, stojaci hlavne na hercoch a strihu. Nožničky síce mohli byť aktívnejšie, ale herci ho zachraňujú. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Clint Eastwood trochu míň snažil (a to neplatí jen pro tento film), výsledku by to spíš prospělo. Na prostou detektivku příliš exaltované a na psychologické drama zase nestačil scénář, zkrátka mi k vyššímu hodnocení něco chybí. Pravdou ale zůstává, že Sean Penn je Pan herec a v čem se objeví, stojí za ztrátu času. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Mohla to být psychologicky příjemně propracovaná detektivka, ale to by nesměl scénář tak nejistě přeskakovat z dráma na krimi a Eastwood tolik tlačit na herce. Tklivý a veklolepý orchestr se do temně atmosférického filmu moc nehodí, ještě víc ruší doslovná a velmi literární psychologizace (upíři a vlci). ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočená kriminálka, která sice nepřináší nic nového, ale je příjemnou stylovou záležitostí. Hlavní devizou jsou výtečné herecké výkony, především Seana Penna. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 2 : Herec HR - Sean Penn, Herec VR - Tim Robbins + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herečka VR - Marcia Gay Harden, Scénář - A. . . . . . Zlatá Palma - výběr ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jako klasická kriminálka neuspokojí, jako psychologické drama ano. Film plyne pomalým tempem líně plynoucí řeky, žádné kamerové exhibice se nekonají, Clint uměřeně režíruje, dává veliký prostor hercům, kteří můžou předvést mnohé za svého hereckého rejstříku a tak to mám rád. Herecky dominuje zejména Tim Robbins, tady je Oscar ve správných rukou. Naopak bych pochyboval o druhém oceněném aktérovi, protože Sean Penn po pravdě řečeno místama přehrává. Inteligentně napsaný příběh dokáže vtáhnout do děje a nepustit, ačkoliv pár rušivých elementů by se našlo. Těmi jsou divné mlčící manželčiny telefonáty detektivovi Devinovi(ve zdařilém podání Kevina Bacona), které nemají žádnou souvislost s dějem a nikam ho neposouvají a také chabá symbolika v úvahách Robbinsovy postavy. Ty jeho "upíry" (= pedofilové?) jsem nějak nepobral. Přesto veliká spokojenost, i díky nestandartně uzavřenému příběhu. Takových filmů se v dnešním hollywoodu moc netočí. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Thriller, který je slušně natočený, bohužel s místy předvídatelným dějem (těžko říct, jestli je chyba na straně scénáristy, režiséra nebo zčásti obou), který drží v nadprůměru skvělé herecké obsazení, slušná atmosféra a pár opravdu napínavých míst (kdy ale šlo spíš než o to, CO se stane, KDY se to přihodí). ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Podobně málo chápaný film jako Ples příšer. Narozdíl od něj je ještě o něco literárnější a navíc i klasičtější co do filmového stylu. ______ Velmi komplexní (románový) pohled na Ameriku a její způsoby chápání viny, odplaty, vztahu k rodině, komunitě, "mystiky osudu a náhody" atd. pomocí více žánrů - v narativní rovině jde o detektivku a thriller, v alegorické rovině o fantomatický horor. Právě tato rovina je nejvíce literární, přestože odkazuje na filmy, a způsobuje hodně lidem problém ji přijmout. _____ Jistá vláčnost vyprávění a ponurost obrazu skvěle koresponduje s líným tokem tmavé vody, která je jakýmsi symbolem života města, uplývá nenávratně pryč, smývá a pod hladinou ukrývá lidské hříchy. _______ Někdy je těžké naladit se divácky na podobnou vlnu vážnosti jako autor. Nicméně Clint si to zaslouží. Takhle zmoudřet se na stáří povede málokomu. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Díky zcela průměrnému scénáři je Tajemná řeka dějově dost nevyvážená a nebýt perfektních hereckých výkonů, byla by i značně nudná. V závěru však přijde moment, který z průměrné detektivní báchorky udělá film hodný respektu a zapamatování. 3 a 1/2*... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velké herecké drama. V dobrém i zlém. Film temný, semknutý, ale melodramaticky povrchní a příliš urputně se snažící seriózně pojednat o závažném tématu. 70% Zajímavé komentáře: Tetsuo, Fanucci, milicjant, Jordan ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy a seriály z (amerického) (malo)města, kde pod klidnou slupkou vřou utajené vášně. Musí se to umět napsat, natočit a zahrát. Tady se mi všeho dostalo vrchovatě. Věci zkrátka nejsou takové, jak se na první pohled jeví. A detektivní pátrání jen upravilo celou tu mozaiku směrem k dokonalosti. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Průměrný thriller, jakých už byly natočeny desítky. Pravda, snaží se diváka "oblafnout" líbivou hudbou, zakomponováním traumatu z dětství, a také tím, že mu neustále podsouvá potenciálního pachatele, ale na druhou stranu je opravdu děj často předvídatelný a mnohá tušení se nakonec vyplní. A co se týče dialogů a replik (které tak kritizuje zputnik), k tomu snad jen jedno: Opravdu musí v KAŽDÉM krimithrilleru při nalezení mrtvoly někdo z policistů konstatovat "Tak tohle jsem ještě v životě neviděl"? A to i v případě, že najdou třeba jen babičku, která sešla stářím??? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $90,135,191Tržby Celosvetovo $156,822,020║ Herecký koncert v silnom príbehu v bravúrnej réžii Clinta Eastwooda. /90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velice působivé dílo, které dovedně zkombinovalo přednosti psychologického dramatu a detektivky, přičemž prolnutí těchto dvou žánrů v hodně drsném finále patří mezi největší klady Eastwoodova filmu. První část působí poněkud neobratně a nabírá jakés takés obrátky více než pracně, ale nakonec především díky Seanu Pennovi narativní motor zdárně naskočí a s postupem minut se z Tajemné řeky stává skutečně magnetizující podívaná, která sice neudivuje až tak velkou hloubkou příběhu ani extrémně mistrovskou režií, pouze poctivým a zajímavým vyprávěním, skvělými hereckými výkony a emotivními momenty. Síla příběhu tkví především v ústředním trojlístku, ve vnitřních dilematech a jizvách, které si hrdinové nesou sebou od dětství a které ovlivňují jejich jednání... Nevyrovnané, ale výborné. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tajemná řeka je hon na čarodějnice, které jsou za každým rohem tohoto světa. Oscara? Sean Penn byl navštíven zlatou soškou? Nevím nevím, ale podle mě kvality tohoto filmu nejsou nijak extra vysoké a pouze finální rozuzlení mě kapku překvapilo, avšak v tom je možná i chyba. Filmová pointa je taková, že na ni napoprvé nepřijdete, ale vy ani nemůžete. Tajemná řeka totiž není snímkem, které by divákovi cokoliv dovolilo. Prostě jen odehraje svých dlouhých 137 minut a pak skončí a divák zůstane sedět a může jen přemýšlet. Nemá šanci sám zjistit, kdo byl vrah, bez toho, aby mu to řežisér řekl a to v takovém filmu podle mě opravdu není dobré. Závěr působí useknutě a jednoduše vzhledem k tomu, že možnost vrahy naleznout samotným sledujícím prakticky neexistuje. Film působí jako sledování večerníčku s Rumcajsem a Mankou a v závěru přijde krteček a zjistí se , že je vrah. Tento postup mě příliš neoslovil i přes zajímavé a hvězdné herce. SPOILER: Film ke konci i říká, co udělám ve jménu pomsty je dovoleno a projde mi. To se mi zrovna jako poučení nelíbí. Přes tohle není moc cítit snaha říct, že američané by neměli mít možnost rozhodovat bez soudu a důkazů o jakémkoliv rozsudku. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Brian Helgeland .. Na surovou detektivku má Mystic River moc jednoduchý a poměrně obnažený příběh, takže zůstává jen pestré herecké portfolio v pečlivém technickém zázemí. Penn pláče ostošest, Eastwood se rýpe v pocitech postav, ale emoce na diváka přenáší jen stěží a v nepatrných dávkách. Vyústění sice přidává další rozměr, ale už nepřekryje předešlý utahaný průběh. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci film, ku ktoremu ani niet co dodat. Tu sa zislo vsetko to naj, co vyborny film potrebuje. Silny pribeh, plynuly dej, skveli herci, fantasticka rezia a pocit na konci filmu, ktoremu sa nic nevyrovna. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Legendární temná detektivka se skvěle propracovanou psychologií postav a vynikajícím hereckým obsazením i hereckými výkony v mistrovské režii Clinta Eastwooda. Antická tragédie v moderním filmovém hávu. Silný příběh, který plyne volně jako ona řeka... ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Hlavně geniální psychologie postav (a to i manželek, které jsou sice v pozadí, ale o to silnější) a pěkný, i když předpokládaný konec jsou přednostmi filmu, jenž by ale nebyl ničím (resp. tříhvězdičkovým) bez Penna a Eastwooda. Ti zde podávají famózní výkony, jedem před kamerou, druhý za, a vytváří tak nádherné a silné pokoukání... A to ani nezmiňuji svého oblíbence Robbinse:). Zlomové to není, ale nedat těch pět si nedovolím... ()

Související novinky

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Affleck vytasí prohibici a samopaly

Affleck vytasí prohibici a samopaly

13.01.2013

Sice nebyl nominován na Oscara za režii, ale nemusí smutnit, my stejně víme, že za kamerou je na svém místě. Jaký bude jeho další projekt? Po nedávném odstoupení z hlavní role v krimi-romanci Focus … (více)

Leo a Marty si obstarali ostrov

Leo a Marty si obstarali ostrov

25.10.2007

Předevčírem jsme psali o honbě Hollywoodu za dalšími komiksy Stevea Nilese, odpovědného za předlohu pro víkendovou americkou jedničku 30 dní dlouhá noc. Něco podobného se strhlo i kolem kriminálky… (více)

Reklama

Reklama