Reklama

Reklama

Přihrávka

(festivalový název)
  • Velká Británie The Pass
Trailer 2

Obsahy(1)

Noc před zápasem, jenž rozhodne o jejich budoucnosti, se pro Jasona (Russell Tovey) a Adeho změní z macho hrátek ve spodním prádle do něčeho více. O pět let později je Jason fotbalová superstar s odcizenou ženou, dětmi a bulvárem, který je mu pořád v patách. Za dalších pět let, v dalším hotelovém pokoji, má intenzivní drama o vnitřní homofobii ve vrcholovém sportu poslední šanci na branku. (Febiofest)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (11)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na The Pass jsem se těšila dlouhou dobu, už jen kvůli tématu a Russellu Toveymu. Tři různé pokoje, které dělí deset let. Vše začíná v hotelovém pokoji v Bukurešti. Jason a Ade jsou fotbalisté a kamarádi, kteří mají noc před důležitým zápasem. Nezávazná konverzace, macho pošťuchování a drsné řečičky se během jedné chvíle přehoupnou do rozhodujícího momentu, který bude pro oba zásadní a ovlivní celý jejich budoucí život. TA scéna je geniální, krásná. Paradox, ten, který to všechno začal, nakonec bude tím, kdo se s tím nedokáže vyrovnat. Po letech sledujeme jiný pokoj, v němž si Jason, coby již slavný fotbalista, dovede na pokoj sexy blondýnku, jejíž skutečný důvod přítomnosti je nám objasněn až po chvíli. V rozhovoru mezi nimi se dozvídáme, jaký život Jason vlastně vede, jaké jsou jeho postoje k tomu, aby zůstal "na výsluní", a přitom aby se nedostala na světlo jeho, očividně ne moc dobře ukrývaná homosexualita. Po deseti letech od onoho momentu v hotelu, se Jase a Ade opět setkávají. Ade je vyrovnaný se svou sexualitou, neskrývá se. Z Jasona se začíná stávat sebedestruktivní troska. A tady nastává místo pro Russelovu strhující hereckou kreaci. Myslím, že tak emotivní, heartbreaking výkon jsem dlouho v gay filmu neviděla. Dialogy mezi nimi jsou až bolestně pravdivé a realistické. A šílená desetiminutová vsuvka s Nicem Mirallegro vyzní jako katalyzátor pro nadcházející scénu. To už mi bylo jasné, že tohle se bez slz neobejde. Why the fuck, did HE let him go? How the fuck could HE just let him stay there? Jasonova osobnost byla už tak rozcupovaná, že už ani snad nevnímal tu zlatou klec, která ho obklopuje. Měl peníze a (falešný a pomíjivý) lesk slávy. Přišel však o vlastní identitu, a o svobodu. Jediný člověk, který pro něj něco znamenal tu teď stojí před ním... Scéna ve sprše. Postel. Objetí. 😭 Russell hrál gaye ve spoustě filmech, nyní i v nové divadelní verzi Andělé v Americe. Coby Kevin v Looking byl "sexy, eary beast", ale svým výkonem v Přihrávce mě odrovnal. "To, co já dělám nebo nedělám se svým životem, je ksakru moje věc, jasný? Nikdo jiný o tom nerozhoduje. Takže když řeknu, že nejsem gay, tak prostě nejsem. Když potřebuju ženu a děti, když potřebuju šukat ženskou, nebo chlapa… třeba i podělanou meruňku, když na to přijde. Tak to prostě udělám.", "Tak cos chtěl říct tím, jestli se vrátím?" - "Prostě jestli se vrátíš…" - "Ale k čemu?" - "Ke mně.", "Nemáš nervy na to, abys žil jako já, Ade. Zesral by ses z toho." ()

dhejbal 

všechny recenze uživatele

Hrozně bych chtěl být u toho, když na tenhle film přijdou fotbaloví fanoušci z tvrdého jádra v domnění, že děj bude opravdu o fotbale… Mě samotného otrávilo, že problematika, kterou jsem očekával, byla nastíněna opravdu v hodně hrubých obrysech. Jinak to byla hlavně přehlídka spoře oblečených hlavních hrdinů… ()

Reklama

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Film s unylým zpracováním, které nevím, zda bylo záměrem či jen východiskem z nouze (mohlo by se hned přenést na divadelní prkna), mě zaujal především netradičním tématem z vrcholového fotbalu a dále zjevem obou herců, který tu celkovou mírnou nudu ovane čerstvým přitažlivým vánkem a dobrým hereckým výkonem Rusella Tovey, který v pětatřiceti ztvárnil hlavní postavu Jasona v letech 19,24 a 29ti let ... Na film jsem se díval podruhé a musím rozhodně zvýšit hodnocení za herecký výkon (výborný) a o jeden bod za zpracování. Tato "divadelní hra" ve třech hermeticky uzavřených pokojích (jako obraz i toho, co se děje uvnitř mužů a jejich životů navenek pod drobnohledem sdělovacích prostředků a fanoušků) se mi začíná čím dál více líbit ... 51066 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tři noci v hotelu, v rozmezí 10 let, pokaždé dramatická situace, která výrazným způsobem posune život jednoho nejprve nadějného, pak slavného, nakonec upadajícího fotbalisty. Hrají celkem jen 4 herci, všichni ale skvostně, na dřeň. Řekla bych, že hrají velmi „neherecky“, spíše opravdu reálně. Co se načne na začátku, se po 10 letech dokončí a opět je film spíš opisem života než jeho uměleckou podobou. Vzhledem ke stísněnému a vyumělkovanému prostředí hotelového pokoje se nedá očekávat žádná velká akce, napětí je více v dialozích, které jsou hodně otevřené, a přitom zároveň i dost skrývají. Pro tuhle „ukecanost“ není film pro každého, mně ale sednul. SHRNUTÍ: Ne každý si troufne otevřít všechny dveře. ()

thommas 

všechny recenze uživatele

Ztělesnit stísněnost potlačované sexuality do klaustrofobického světa hotelových pokojů není příliš objevným způsobem, jak se parabolicky popasovat s homosexualitou ve vyšších sférách společnosti. Uvězněný Jason tu fňuká v kontrastu k Ademu, který se ze zlaté klece dostal ven, za těžké záclony a neprodyšně uzavíratelná francouzská okna, která v The Pass těžce divadelně hrají hlavní metaforickou roli. Nic víc než zfilmovaná divadelní hra otrocky následující tři akty, která nedokáže myslet mimo zajeté koleje a funguje jen jako nosič na bezkonkurenční výkon Russela Toveyho, do detailu nacvičený už na prknech, a skvělou jednoaktovku Lisy McGrillis. Záznam originálu by posloužil stejně dostatečně. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama