Reklama

Reklama

Evropa na prodej

Francie / Itálie, 2014, 75 / 52 min

Obsahy(1)

„Aféry" rozprodeje veřejného vlastnictví do soukromých rukou v sedmi evropských zemích. Jak byste se cítili, kdyby stát prodal horu tyčící se nad vaší vesnicí nějaké nadnárodní společnosti? Kdyby prodával ostrovy, které jsou součástí vaší země, nebo pláže na pobřeží moře nebo dokonce významné historické památky? Vlády a veřejné správy zadlužených států v celé Evropě musí snižovat své výdaje a usilují o záchranu státní pokladny rozprodáváním veřejného majetku. Ale komu vlastně patří veřejný majetek? Není to snad naše společné dědictví, naše historie, která se postupně ocitá v rukou soukromých majitelů nebo společností? Obyvatelé Evropy se snaží přinutit své vlády k odpovědnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Vyskytují se tu naprosto úžasné nápady, jak se zbavovat kulturního dědictví o kterém se říkalo, že má nevyčíslitelnou hodnotu. Že nevyčíslitelnou hodnotu? Že se jedná o majetek všech občanů? Taková blbost... Proč by si soukromá firma, či korporace nemohla koupit třeba nějakou horu a přejmenovat si jí podle sebe? Máme jich přece spoustu. Co prodat nejmenované firmě, třeba Říp? Mohla by si ho přejmenovat na ,,UniCredit kopec,,. Kdo vyleze nahoru dostane 7% slevu na kreditku... Co pronajmout Babišovi na 99 let Karlštejn, mohl by z něho mít nové Čapí hnízdo. Co pronajmout lesy a platit do nich vstupné a při odchodu převážit houby, borůvky větve a odkoupit je. Viděl jsi srnku? Zajistili jsme ti kulturní zážitek, zaplať! Ty jsi se koukal na západ slunce? Na těhle 10 let jsem si je všechny pronajal já! Koukej zaplatit! --- Že jsem nadsadil? Moc ne. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

A to jsem si myslel, že problém s prodejem státního majetku a památek mají jen státy východní Evropy jako jsme my, ale ono to má takový komerční konzumní přesah přes hranice ve všech bohatých vyspělých zemích. Celkem na zamyšlenou. ()

Reklama

Reklama