Milý snímek o tom, kterak si pracující třída hravě poradí i s tou nejnečekanější událostí a obtíží a bez zaváhání nasadí své životy pro socialistickou vlast. Tarkovského Dnes se nikam nejede na stejné téma je přece jenom o kapánek lepší, ale i tenhle film má svoje kouzlo. Především věčně opilý, neschopný a extrémně zbabělý Zajíc Vlastimila Brodského je postava k pohledání.(8.12.2006)

Pokus o psychologickou studii lidských charakterů měnících se při hrozícím nebezpečí plynoucí z nevybuchlé bomby přiliš nevyšel. Právě ty charaktery lidí byly ve filmu vykresleny příliš povrchně. Námět měl do rukou dostat rozhodně jiný režisér.(2.3.2007)

Snímek, který se poměrně pěkně vyhýbá dobovým osnovám, kázajícím bojovat za lepší zítřky a socialistickou... Na pozadí obyčejných lidských osudů a strastí malého městečka v poválečných letech je líčen protiválečný příběh o tenké hranici mezi životem a smrtí... nejde o film, který byste museli vidět, ale pokud na něj někdy narazíte, klidně mu dejte šanci... 50%(17.12.2006)

• ripo

Hlavní myšlenka filmu není nikterak nová, ale přesto je stále působivá svou pravdivostí. Říká, že ve chvíli nejvyššího nebezpečí se projeví skutečné povahy lidí, a že situace, které by jinak zrály měsíce nebo i léta, se vyhrotí a vyřeší v několika málo hodinách. Autoři filmu si vybrali pro vyjádření této myšlenky několik zajímavých lidských typů a životních osudů. Řeší zde problém lehkomyslného buldozeristy Sejka. Ukazují nepěkné životní podmínky rodiny zedníka Prokopa. Vytvářejí pěknou postavu obětavého políra Vokáče, proti kterému stavějí některé záporné zjevy našeho dnešního života: bývalého hostinského a trojici špatných dělníků, kteří mají od alkoholismu jen krok ke krádeži a téměř vraždě. Mnoho dalších osudů a situací ukazuje film zkratkovitě nebo náznakově. Je však třeba říci, že mnohé z toho, co autoři zamýšleli, nevyšlo na plných sto procent ani ve scénaři, ani v práci režiséra a herců. Ze zajímavého námětu, založeného na novinářské zprávičce, by se jistě dalo vytěžit více. Filmový přehled 50/1957(20.11.2007)

Je to na škodu, že z toho napokon nevznikla ani dráma o medziľudských vzťahoch, ku ktorej bolo pekne rozbehnuté, bohužiaľ ani napínavá dráma o nevybuchnutej bombe z druhej vojny. Debutant Jaroslav balík síce ukázal talent, ale zakopol práve o zmienenú dvojtvárnosť. Vedľajšiu úlohu si zahrala aj princezná so zlatou hviezdou Marie Kyselková ( natočila len 3 filmy ).(5.1.2012)

Super Lackovic hraje udernika na pasaku, ktery pomaha Stepankovi postavit nove socialisticke sidliste u nemocnice. Kazi mu to nejen parta fachmana Ruzka, ale taky zapomenuta imperialisticka bomba nalezena pri vykopu. Ale vyhrnme si rukvay a dilo se povede. Zivly se to ve filmu jenom hemzi a Stepankova vypada jako moje mamka za mlada ;]] Takze bodik navic...(19.12.2005)

3 hvezdy, Skvely pan Ruzek, na serveru vsak neuveden mezi herci, skvely V.Brodsky.Uplne fantasticka byla scena kdy p.Stepanek prvne spatri bobmu a vzapeti mizi za bagrem, z poza ktereho se okamzite po jeho odchodu vynoruji hlavy dovu chlapcu.To bylo na me gusto moc pekne udelano, v tom je sila for.(21.3.2006)

• Big Bear

I já jsem čekal od měnících se charakterů tváří v tvář na staveništi nalezené pumě z druhé světové války více. I zde máme hrdiny a zloducha, ale tvůrci nás kupodivu neobtěžují s připomínáním vůdčí role KSČ či bratrstvím se SSSR. Budovatelské nadšení se zde ale přesto objeví u některých jedinců při odvozu pumy, kdy riskují své životy.... Tenkrát to v kinech musel být nervák, dnes jen pohodička na nedělní odpoledne v TV.(28.7.2011)

Velmi pěkný napínák či thriller z budovatelského prostředí. Zatímco Štěpánek hrdinně odčasovává načasovanou pumu, Růžek s Brodským se ožírají v kůlně a na socialistickou výstavbu serou. Chramostová je pěkná semetrika a Deyla drtí v pařátech. Hezké na tomto filmu je to, že bombu nedeaktivuje strana (tedy Štěpánek je asi zavilý komunista a kurevník Lackovič beztak svazák-jinak by nedělal na pásáku). Že to všechno vyřešila strana tu ale řečeno není. No a mladá Jana Štěpánková je sexy a nemá charakter! No bodejť, táta živnostník, takže je to vlastně děvka. Milý film.(19.12.2010)