Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou hranice světa, v němž Filip žije, totožné se zadrátovanými hranicemi normalizačního Československa? Ale co je za nimi? Jakou cenu musí Filip Marvan zaplatit za svou zradu? (Česká televize)

Recenze (58)

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

60% — Tak na nějaké velké „wow“, jak jsem ho očekával, sice nedošlo, ale nijak zvlášť mi to kupodivu nevadilo. Příběh byl solidně uzavřen a klíčové otázky zodpovězeny, i když logika přece jenom trošku pokulhávala, především v dohrávce příběhu v současnosti — Marvan se probudí z kómatu (navíc po automobilové nehodě) a hned skáče z oken a přeskakuje ploty jako čamrda. A ten úplný závěr — to ho fakt nechali jen tak jít? To stačilo vrátit ukradený zápisník a všechno dobrý? Jinak mě tento poslední díl naplnil jakousi nečekanou melancholií, která ve mě přetrvává ještě teď, když píšu komentář. Přece jenom se mi Martin Plachý dostal pod kůži víc, než bych si byl pomyslel. V posledních asi dvou, třech dílech jsem si začal pohrávat s myšlenkou, že je to utajený příslušník StB, který nakonec Marvana zradí. Nechápal jsem sice, jak by to mohlo souviset s příběhem, ale měl jsem určité indicie. Nakonec se ukázalo, že tomu tak není a že jeho role v seriálu byla úplně jiná. Jeho příběh ve mě ještě pomalu doznívá... ()

MiniMinion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důstojné zakončení jednoho z nejlepších českých krimi seriálů posledních let. Jak část v osmdesátym třetím, tak ta v současnosti nezklamala. Neužil je fakt skvělej (taky vám občas připomíná Pavla Kříže?). Celkově se to všechno hezky vyřešilo, ikdyž vlastně ne. Byl tam? Nebyl? No, zkrátka a dobře doufám, že podobně kvalitní seriály budou v naší televizi čím dál častěji. Čest, soudruzi. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z posledního dílu seriálu jsem měl velké obavy, ale první polovina byla výborná díky brysknímu plánu Martina Plachého na přechod státní hranice, druhá část už byla zcela na Filipu Marvanovi a kupodivu mě také nezklamala. Vysvětluji si to tím, že se hlavní postava konečně dostala z kómatu, což ději jedině prospělo. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úplně ten uspěchaný konec nenabyl má očekávání a jako úlet mi přišlo zapojení rodiny do svého osvobození z nemocnice za cenu překročení zákona ( to jako by šli sedět aniž by věděli smysl svého počínání?) , trochu jsem doufal, že minulost změní budoucnost pozitivněji a že nalezená nábojnice pošle za katr Klementa už v minulosti, ale budiž, nebudu hnidopich - jedná se o jeden z nejlepších a hlavně nejzajímavějších seriálů současnosti. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Konec za tři, čtvrtá za Trojana, jehož příběh mě asi jako jediný na tom konci opravdu zaujal. Znám britskou i americkou verzi a byla jsem docela zvědavá s jakou pointou se vytasí ta česká. Nemá cenu řešit, co všechno dávalo nebo nedávalo smysl. Trochu mě mrzí, že si tvůrci vybrali asi to nejjednodušší zakončení, doufala jsem v něco odvážnějšího.Ještě ale přidám plusový bodík za Miroslava Hanuše. ()

Zajímavosti (3)

  • Když se současný Klement Kratěna (Jan Vlasák) podívá na zarámované fotky Josefa „Šejbiče“ Šejby (Jan Cina a Miroslav Hanuš), lze si všimnout, že na stolku má i fotku mladého Klementa (Jan Budař) na moskevském Rudém náměstí. (Šéfik)
  • Závěr epizody se odehrává v Berouně – Filip Marvan (Václav Neužil) čeká na Danielu (Judit Bárdos) před berounskou nemocnicí a následně scházejí z kopce nad sídlištěm Hlinky, kde je výhled na město Beroun (v pozadí dálniční most nad Berounkou směr Praha–Plzeň). (nega)

Reklama

Reklama