Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 2
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (196)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, co ze začátku působí jako kriminálka ze Šumavy, se postupně rozjede ve vychytaný thriller s historickým základem, hledajícím náměty v období po druhé světové válce v oblasti tehdejších Sudet. A je to sakra dobře, protože podobná témata se tu zatím příliš neotevřela a přitom skrývají celou řadu zajímavých, originálních, neotřelých a hlavně smutných příběhů. A u Vztekliny rozhodně oceňuji zpracování a celý soubor herců, kde jsem některé znal, ale spíš neznal, čímž dostali šanci na to mě překvapit a tu bez problémů splnili. Negativně bych mohl hodnotit to, že v druhé polovině seriálu, kdy se příběh trošku zamotává, jsem měl problém, aby se mi v hlavě rozmotal. Některé logické neuvažování některých postav by také mohlo být důvodem sražení jedné hvězdičky. Já ale nic podobného dělat nebudu, protože mě Česká televize nadchla komplexností a zpracováním celého námětu, že ještě půl hodiny po skončení titulků šestého dílu jsem měl co dělat, abych si uvědomil, co jsem to vlastně dokoukal. Klobouk dolů Česká televize! Poslední dobou sypeš zajímavé náměty z rukávu a já doufám, že ti to vydrží co nejdéle! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Ale jo, ušlo to. Pokud tomu odpustíte všudepřítomné klišé (naprosto tupí policajti, virolog, co je lepší, jak oni) a dost slabý, poslední díl, tak je tahle série veskrze příjemnou, nenáročnou podívanou. Nenadchne, ale ani neurazí a pokud vypnete mozek úplně, může se Vám líbit snad i víc, než na ty tři hvězdy. A pokud ne, pokocháte se pěknou krajinou a některými méně známými herci, z nichž já bych asi jmenoval Johanu Matouškovou. Ta na mě udělala největší, zdaleka nejen herecký dojem. ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Za naturalistické pohledy, které Vzteklina nabízí, by se nemusel stydět ani samotný Emile Zola. Místy to opravdu stálo za to. Ostatně celý seriál je důkazem toho, že Česká televize pořád kvalitní seriály umí (posledně to byl skvělý Trpaslík). Doufám, že podobně kvalitních projektů bude vznikat více, protože Vzteklina vás do sebe vtáhne a zápletka, potažmo rozuzlení, nejsou vůbec špatné, ba naopak. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě to nezaujalo. Jako vizuál je pěkný, exteriéry šumavské skvělé, ale to je asi tak všechno. Děj je z prstu vycucaný, stejně jako motiv, postavy se chovají idiotsky, jen aby bylo napětí, vesničané jsou tu zase za kolektivní blbce, sem tam se věci řeší stylem deus ex machina, a na šest dílů je to tak roztahané, že veškerá jakž takž atmosféra prvního dílu jde časem zcela do kopru. Navíc to začne jako mysteriózno, přehoupne se v to v krimi, aby z toho celého nakonec vylezla moralitní agitka o hodných Sudeťácéch a zlých Češích? Wtf? Četl autor třeba od Škrábka knihu Včerejší strach, aby si uvědomil, že takto černobílé to ale rozhodně nebylo? ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

70% — Seriál se mi líbil a bavil mě až do konce. Samozřejmě, že se vyskytly občas nějaké logické dírky, ale tomu se neubránily ani detektivky vzývaných seveřanů. Jak už to tak bývá, první polovina byla o něco zajímavější, protože to se rozjížděly různé motivy a z hlediska atmosféry byly napínavě natočeny. Jakmile se pak ve druhé polovině a hlavně v samotném závěru měly jednotlivé nitky splétat ve finální rozuzlení, už to bylo trochu křečovité, a to právě kvůli tomu, že to vše muselo směřovat do požadovaného konce. To, že jsem pachatele odhalil asi ve čtvrtém dílu, není nijak na závadu, vždyť je to šaráda s divákem. Celkově seriál hodnotím jako povedený, líbil se mi. ()

Galerie (620)

Zajímavosti (10)

  • SPZ na starostově vozu chybí pomlčka mezi dvojčíslími, této číselné kombinaci navíc odpovídá starší, nereflexní typ SPZ, vydávaný ještě za dob Československa. Filmaři však použili typ novější, ve standardizovaném evropském rozměru, vydávaný až od roku 1994. (MIK0cz)
  • Čtyřměsíční natáčení v drsných přírodních podmínkách bylo fyzicky i psychicky velmi náročné. Režisér Tomáš Bařina zhubl 7 kg. Na některé lokace jako např. na zaniklou osadu Bystrá/Wunderbach jezdil štáb čtyřkolkami a jeho někteří členové zůstávali na místě a spali v lese. (quixote)
  • Při natáčení noční scény na chatě byly teploty pod nulou a pršelo, tvůrci však používali i uměle vyrobený déšť k znásobení toho přírodního. [Zdroj: iDnes.cz] (hansel97)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama