Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kovboj Frank Hopkins, jehož matka byla indiánka, se pokouší utopit v alkoholu výčitky svědomí. Před půl rokem totiž jako nic netušící kurýr Pony Expresu osobně doručil majoru Whitsideovi rozkaz k masakru indiánské vesnice. Jednoho dne ho osloví rádce arabského šejka a vyzve ho k účasti v legendárním vytrvalostním závodu, nazvaném Ohnivý oceán. Závod dlouhý přes tři tisíce mil vede přes Irák a Syrskou poušť až do Damašku a šejk chce, aby Frank poměřil síly především s jeho šampiónem, hřebcem Al-Hatalem. Přátelé Franka přesvědčí, aby výzvu přijal. Od příjezdu do tábora, kde Arabové více či méně skrytě vyjadřují pohrdání nad ním i jeho koněm, je Frankovi jasné, že to nebudou mít snadné. Největším soupeřem bude pyšný princ Al Ríh, který pojede na Al-Hatalovi. Cenou za vítězství má být šejkova dcera Džazíra. Po startu Frank na rozdíl od ostatních šetří síly. Brzy ale musí čelit rozpálené poušti i lidským úkladům, ať už je to odepření vody v oáze, různé pasti na trase nebo zákeřné pokusy zastřelit ho ze zálohy. (TV Nova)

(více)

Recenze (275)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zopár technicky premakaných akčných scén vyvažuje zopár odpudivo gíčovitých poetických scén. A lepšie časti scenára, v ktorých sa deje niečo zaujímavé, vyvažujú zbytočné odbočky, ktoré celý film iba spomaľujú. Samotný závod nakoniec pokrýva sotva tretinu filmu. Viggo Mortensen je tu fajn, ale nie skvelý. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Varovali mě, ale já neposlechla. Oko si, pravda, přišlo na své - Viggo, modré nebe, Viggo, sahara, Viggo, moře, Viggo, stádo mustangů, Viggo .... nuda. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Je to něco jako Čtyři pírka a Iron Will dohromady. Scénář není příliš zdařilý, pár míst je hodně nudných, ale je tu charismatický Viggo Mortensen, který dává aspoň chvílemi zapomenout na to, jak zoufale je tenhle film neoriginální a plný klišé. Hezká práce kamery však ještě nedělá z filmu kvalitní podívanou, a tak je Ohnivý oceán jen průměrným snímkem, který přímo neznechutí, ale nejedná se ani o žádný zázrak. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná, oddechová a hlavně výpravná podívaná. Viggo Mortensen se úspěšně vyvlékl z postavy Aragorna a řekla bych, že cowboy mu sedí ještě mnohem víc. Vypadá jako by ke koním patřil od narození a rozuměl jim, což byl účel a ten byl splněn na 100%. Příběch sice není nijak objevný, naprosto se drží zavedených pravidel, kterak outsider k vítězství přišel (myslím, že tímto jsem neprozradila žádnou překvapivou pointu, protože to, kdo bude nakonec králem je jasné už od začátku), podporuje ho v tom pěkná kamera i hudba a samozřejmě exotická místa natáčení. U mě je tenhle film za poctivých 70%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pokud to mám brát jako agonický výkřik (kdysi velkého zvířete) Disney Pictures v posledním tažení, který je určený dětem do dvanácti let, tak by to mohlo obstát. Jenže to by se tu nesměli ve velkém masakrovat indiáni, že ano... Bohužel před odrostlejším publikem Hidalgo šanci obstát nemá, pokud tedy nejste obrovští fanoušci Karla Maye až za hrob. Protože jenom v tom případě byste možná překousli ten příběh "založený na skutečných událostech" z pera desetkrát většího kydoně než jakým byl zmiňovaný otec Kary ben Nemsiho. Ano, tím balíkem z Křupanova myslím pana Franka T. Hopkinse, jehož znalosti reálií jsou zhruba na té úrovni, pro kterou "běžného" tupého amíka zesměšňujeme jak to jenom jde. Nicméně, dejme tomu, pro nenáročné publikum, velká výprava, samý počítačový efekt, hezká práce s kamerou, proč ne. Bohužel k tomu, co se týká výběru námětu, musíte přidat ještě neuvěřitelné zmatené motání se mezi vážným historickým dramatem o dluzích bílé americké civilizace vůči původním obyvatelům, velkolepým dobrodružným filmem s větrem ošlehaným cowboyem a na smrt věrným geniálním koněm v hlavních rolích a slaboduchou komedií. Ono upřímně řečeno, jestliže se práce na podobném kousku chopí štáb, jehož hlava vám ve filmu o filmu řekne, že ho uprostřed pouště strašně překvapil ten písek a vítr, nevěští to nic dobrého. A výsledek? Podřadná ani ne kovbojka, ve které Damašek leží kdesi na pobřeží moře, desetiletí pasáci koz uprostřed pouště mluví slušně anglicky, počítačem vytvořené kobylky lezou pro větší autenticitu přes objektiv "kamery", v pouštních oázách běžně roste bambus, hodný arabský šejk je naprosto nakřivo z rodokapsu, jiný arabský šejk nepozná koně, po kterém celý život touží neb je jeho dědictvím a zná ho jako své boty, kde jeden den pláčete nad tím, že váš kůň zchromne, jestli bude muset ještě den jet po tom štěrku a písku a bůhvíčemještě, a druhý den ho tím pískem a štěrkem ženete jako vítr v touze po vítězství... no prostě grc. Přendal jsem DVDčko do jiné police, protože TOHLE zkrátka nesmí dlít na stejném místě jako Příšerky s.r.o. nebo Doba Ledová. 40%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem četl knihu, ve které se hrdina Západu dostává do Orientu a musí zde nějakým způsobem žít a přežít. Ten román se jmenoval Supové Mexika (Satan a Jidáš) a byla to jedna z mých nejoblíbenějších mayovek. Na ni jsem si vzpomněl při sledování filmu. Zajímavá je paralela s Indiány a Beduíny, srovnávání dobrých koní a jedinečných jezdců, kamera a exteriéry. I když hodnocení na plných osmdesát není, také bych si snímek nedovolil označit jako "patetický"... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný, zľahka indianajonesovský dobrodružák s prekvapivo dobre obsadeným Viggom, ktorý je s každým ďalším pozretím lepší a lepší. U mňa to od absolútneho hodnotenia "zachránila" len mierna rozvláčnosť. Pri záverečnom behu mustangov roním slzy. Škoda, že Joe Johnston nebude režírovať tú tretiu Múmiu, ako sa pôvodne špekulovalo. UPDATE: Fakt je to s každým pozretím lepšie. Pôjdem proti obrovskému davu, označím Hidalgo za skvelý dobrodružný film a vpálim mu plný počet. Dokonca aj nevýrazné ženské postavy odkazujú na žánrovú klasiku - baby v klasických chlapských filmoch nikdy nehrali prvé husle. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zdařilá dobrodružná podívaná, která sice ničím výrazně nepřekvapí, ale na druhou stranu ani neunudí diváka k smrti. Viggo Mortensen hraje solidně, Omar Sharif taky, na obě herecké představitelky je příjemné koukání, kameraman si místy pěkně vyhrál s obrazem, k tomu nepodbízívá hudba... Jako zpestření volného času je to doporučitelné. :-) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $67,303,450Tržby Celosvetovo $108,103,450║ Strhujúci dobrodružný film o boji kovboja s démonmi, kde máme pekný vizuál, dobrých hercov. Podarená je súhra medzi Mustangom a kovbojom, pobaví ale aj v závere dojme. /videl v kine: 75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oddechový film o muži a jeho koni, kteří se snaží porazit obrovskou poušt. Ano asi jste to už někde viděli a určitě si ten film umíte perfektně představit, ale vy se na něj stejně podíváte, protože tam hraje Viggo "Aragorn" Mortensen a dva velikání, kteří již dosluhují a to Omar Sharif a Malcolm McDowell. Neočekávajte víc než oddechový film, který vás ve dne potěší a v noci uspí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Naivní dobrodružný snímek starého střihu. Hodně připomíná Mayovky z Arábie, jen ve velkorysejší produkci. Výprava a kamera patří spíše ke kladům, naopak digitální efekty spolu se scénářem k záporům. Zbytek (aka celek) je šedivý nevýrazný průměr. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Main Title ,2. Don't Waste Our Money ,3. Arriving In The Desert ,4. Morning Of The Race ,5. The Race Begins ,6. The Second Half ,7. Sandstorm ,8. Frank Pushes On ,9. Katib ,10. Montage ,11. The Trap ,12. The Last Push ,13. The Final Three ,14. Let 'Er Buck, ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Klasická dobrodružná šablona v efektním a k mé velké radosti i neodolatelném balení. Mortensen v klobouku a na koni, krásná princezna, zákeřní protivníci, nečekaní přátelé a hory písku. Ve výsledku zklamání či solidní průměr pro běžného diváka a pro mě pohlazení na duši. Takhle mohl dopadnout Kara Ben Nemsi, kdyby se ho kdysi dávno stejně jako klasických Vinnetouvek chytil Harald Reinl. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najobľúbenejších filmov roka 2004. Skvelý hollywoodsky pukanec s vynikajúcim výkonom temnými udalosťami traumatizovaného kovboja (Viggo Mortensen je tu snáď ešte lepší, než v Pánovi prsteňov), výbornou atmosférou a napínavým dejom. Možno ešte viac indianajonesovské, ako Sommersova Múmia. Čo je však najdôležitejšie, snímka rozpráva o vážnych veciach a napriek strhujúcim akčným scénam a množstvu CGI efektov zostáva príjemne "zastaralým" a vážnym posolstvom o smutných veciach s niekoľkými pozoruhodnými zábermi (Socha slobody, útek pred púštnou búrkou). Mám túto dvojku "kovboj a jeho malý verný strakatý koník" rád. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Muž se srdcem kovboje a padesáti utajovanými procenty indiánských genů, který své srdce pohřbil u Wounded Knee, se vydává v pozici outsidera na životní závod a při té příležitosti uzdravit svou duši a zlomit u té příležitosti pár srdcí. Že tohle byla sbírka klišé už v časech Káji Maye? Jasná věc, ale jedno je jisté: pokud mi Joe Johnston učiní nabídku ve znění "madam, přijďte se ke mně někdy podívat na mou úžasnou sbírku klišé," tak se za ním poženu rychlostí, jaké ani strakatý Hidalgo nebude schopný konkurovat a že je to koník šikovný a hbitý. A příběh okouzlující jako v dobách, kdy byl Kara ben Nemsí mého srdce šampión, a Viggo, který Karu bez obtíží nahradil. Sice je s tou svou árijskou vizáží pro roli syna lakotské matky volbou vzhledově poněkud podivnou, ale vem to Manitou, v každém jiném ohledu je volbou skvělou a potvrdil mi, že v sedle i mimo něj zatraceně umí. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní směska westernu, dobrodružného příběhu, koňských dostihů, arabského světa a vybíjení indiánů. Zpočátku vypadá příběh zajímavě, ale postupně sklouzává k přílišné předvídavosti, nesmyslnosti, kovboj je příliš dobrý a dokonalý, jeho soupeři jsou příliš zlí a bez skrupulí, všechno je příliš černobílé, přechody ze smrtelné únavy k vrcholnému výkonu jsou na mě trochu moc, humorné hlášky jsou nevhodné a trapné, takže nakonec ty klady jsou výkon Viggo Mortensena a zajímavé atraktivní prostředí závodů včetně pouštních bouří, tekutého písku, kobylek a jaguárů. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kýč. Jediné slovo, které mě napadá. A rozhodně ne nějak zvládnutý kýč, který by alespoň nabízel pořádný vizuál. Ona je to totiž taky neuvěřitelná nuda. Viggo to zachránit nemůže, ani kdyby chtěl. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý filmeček, i když to "western" je poněkud zavádějící....Krásná hudba, krásná kamera... jen škoda toho zmrtvýchvstání a digitálních koček... ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Priemerný dobrodružný film s peknou myšlienkou a dobrou kamerou. Silno dopláca na nevyrovnané tempo, kde sa striedajú extrémne nudné a niektoré naozaj dobre zvládnuté akčné pasáže. Ako oddychovka v tv to však funguje dobre a to dokonca aj na viackrát. ()

Související novinky

Superhrdinové se šikují

Superhrdinové se šikují

13.11.2008

Captain America, Wonder Woman a Black Panther na vás útočí v dnešní novince. Marvel Studios už našli režiséra pro First Avenger: Captain America. Svalnatý patriot v kostýmu z pruhů a hvězd by měl… (více)

Problémové filmy

Problémové filmy

10.02.2008

Dva snímky se v posledních týdnech dostaly do vážnějších potíží, ale podařilo se je včas zachránit před tzv. development hell (peklem nikdy nezrealizovaných projektů). Mark Waters, od něhož brzy… (více)

Kolty versus dekolty

Kolty versus dekolty

18.08.2007

Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě… (více)

Reklama

Reklama