Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitánu Outlému ještě není ani padesát a už se stává dědečkem. Jeho dcera právě před maturitou porodila syna. Jakoby toho nebylo dost, to dítě navíc nemá otce. A tak se ho dědeček rozhodne vypátrat... Na samém začátku filmové komedie scenáristy Ivo Pelanta a režiséra Karla Kachyni stál jednostránkový divácký dopis. Paní, která pracovala jako sociální pracovnice, v něm vyprávěla příběh těhotné dívky, které pomáhala hledat u jednoho vojenského útvaru otce jejího dítěte. Základní dramatická situace z tohoto dopisu inspirovala scenáristu Ivo Pelanta. Posunul celý příběh do naší současnosti, vypracoval dívce rodinné zázemí, rozšířil téma o souběžnou padesátnickou krizi dívčina otce a doplnil o humorné situace z vojenského života české posádky před vstupem do NATO. V režii Karla Kachyni vznikla komedie z vojenského prostředí, která od své premiéry v roce 2001 vždy znovu dokáže potěšit jak mladé, tak starší diváky. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Master19 

všechny recenze uživatele

Filmy z vojenského prostředí musí být opravdu dobré, aby mě zaujaly. Tady se to tak úplně nestalo. Není to televizní formou ani herci (zejména Heřmánek a Budař stojí za to). Vojenská pakárna prolézá do člověka mnohem víc než jiná zaměstnání (snad jen ti nádražáci jsou horší ;-) ) a proto je na toto téma tolik napsáno a natočeno. Ale ty cedulky připravené v programu Word, ty stály za to. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10/// +zábavné a je to z prostředí, které je mi blízké, spousta herců tady začínala (Michal Novotný, Jan Budař, Jiří Dvořák) -vtip nejde do absurdit, je to prostě jen úsměvné/// Milá podívaná, která příjemně pobaví. Herci hrají přirozeně. Prostě dobrá komedie ze života.// Celkem 69%/// ()

Reklama

roswelll 

všechny recenze uživatele

Velice úsměvná komedie, kde pan Heřmánek jasně ukazuje, že jeho komediální talent neuhasíná ani po letech, jeho výkon je výborný. Paní Konvalinková, která mu hraje manželku, velice citlivým a láskyplným přístupem krotí jeho temperament v hledání otce jeho vnuka. Nakonec vše dopadne tak, jak má, i když v tomto případě to nemusí být to pravé. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Námět: Marie Valíčková; scénář: Ivo Pelant; hudba: Petr Skoumal. I když je film z vojenského prostředí, tak díky výbornému scénáři je civilně, uvěřitelně podaný. A každodennost odrážející změnu rolí (na dědečka) vyšperkují i přeřeky "pane/soudruhu…" související se změnou role vlivem historických událostí. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nese to mistrovo jméno, ale ne jeho rukopis. Velmi tuctová režie, možná až na tu snovou realitu, kterou Kachyňa rád používal. Mizerný vedlejší casting, i ten Budař byl prazvláštní a Jakub Zdeněk? Ten už mi zkazil Zdivočelou zemi. Je mi líto, jeho herectví je pro mne jako osolený čajíček. Issová je lehké zpestření a dvojice Heřmánek Konvalinková zajišťují alespoň kousek toho hereckého kumštu. Jinak velmi bídně zpracovaná reklama na povinnou vojenskou službu v počátcích jejího zániku, míchaná kýčovitým románkem o chuligánském a nezodpovědném inseminátorovi a obětavém, přehnaně hodném otloukánkovi. Velmi úsměvná je taky příprava na vstup do NATO, i když dle prasáckého slovníku filmu bych měl napsat do NATA. Mistr obětí tuctové dobové kinematografie. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natáčen na letišti v Praze - Kbelích a Čáslavi, bydliště kpt. Outlého (Karel Heřmánek) je v Praze - Miškovicích. (rakovnik)
  • Karel Kachyňa chtěl do hlavní role obsadit Miroslava Donutila. V době, kdy o něm uvažoval, jej potkal v televizi na chodbě a řekl mu, že by s ním potřeboval mluvit a zamýšlel mu roli nabídnout. Donutil mu odvětil, že jestli nespěchá, tak on si odskočí natočit svůj díl televizního pořadu Věšák (od r. 1999), a pak se můžou sejít. Po natáčení se skutečně sešli a Kachyňa mu vysvětlil o čem by role měla být. Donutil však musel s lítostí odmítnout, neboť právě při natáčení Věšáku oznámil divákům, že s rolemi důstojínků končí, což stvrdil pověšením vojenské brigadýrky, ve které odehrál své tři vojenské role (Tankový prapor – 1991, Černí baroni – 1992 a Pelíšky – 1999), na symbolický televizní věšák. (cundak)

Reklama

Reklama