Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nádherné dílo, jež si naše příroda rozhodně zaslouží! Oceňuji široké využití dosud vzácných leteckých záběrů, v kombinaci s detaily na zemi, výběrem neskutečných a mnohdy opomíjených zajímavostí, (možná až trochu moc) dramatickou hudbu a především erudovaný zaujatý komentář příjemným naléhavým hlasem obou vypravěčů. Obrovské díky především panu Krejčímu, z jeho díla jsem opravdu nadšený! ()

rigby 

všechny recenze uživatele

V tomto případě nelze volit jinak, než plným počtem hvězdiček. Jediná vada tohoto dokumentárního seriálu je ta, že bylo natočeno jenom osm dílů. Jinak co díl, to perla, ze které oči přecházejí. Nádherné průlety dramatickou krajinou, která je zachycena v nejhezčích ročních obdobích. Jen možná někdy dramatičnost až moc zvyšuje hudba i komentář, ale na to si lze zvyknout. Nelze říct, který díl se mi líbil nejvíce a který nejméně, ale zřejmě nejslabší se mi zdál poslední o Vysočině. Úchvatný počin, který by si zasloužil další pokračování. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Už v prví sérii nám ČT ukázala, že umí, že umí udělat dokument, který vypadá jako kdyby byl z dílny velké mocné BBC. Zároveň je to taková první ukázka z roku 2014, kam může a bude směřovat snímání krajiny z dronu. Zkrátka zemský ráj to na pohled a z úhlů, které člověk sám neuvidí jen tak. A proč jsem tomu nedal všech 5 frček? Trochu mě sem tam vyděsí hudba Jana Maxiana, jeho hlas jako vypravěče je ok, ale taky v tom scénáři je plno zbytečné vaty. ()

busa 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je koukatelný pouze s vypnutým zvukem. Výpovědní hodnota tohoto jistě velmi drahého dokumentu je pro čecha téměř nulová. To může nadchnout opravdu jenom někoho, kdo o české krajině dosud vůbec neslyšel. Informací je tam tolik, co by se vešlo do jednoho destiminutového dílu pořadu "Vysílání pro školy", co nám pouštěli za totality na základce. Dobrý jedině tak k promítání turistům v letadle cestou do Ćech... Pokud někoho opravdu zajímá česká krajina, at si pustí něco od Václava Cílka. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jakoby poskládaný z nejkrásnějších obrázků na plochu počítače. K tomu doprovodný symfonický spektákl, za nějž by se nemusel styděl ani Tuomas Holopainen z Nightwish a mluvené slovo, vyžívající se v barvitě lyrickém patosu. Přitom nejde o dokument BBC, ale o konečně sebevědomě zpracovanou přírodovědnou anabázi České republiky. Stačí se pohodlně usadit a vrcholně se kochat. ()

Galerie (389)

Zajímavosti (5)

  • První český dokumentární seriál, který divákům představuje ty nejvzácnější druhy naší přírody filmovým a výpravným způsobem. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (me116)
  • Seriál se natáčel za pomocí speciální techniky, která umožňuje záznam v maximálním možném rozlišení 4K a 8K. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (me116)
  • Natáčení probíhalo téměř dva roky, ve všech ročních i denních dobách. (me116)

Reklama

Reklama