Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V románu Ta třetí jde o niterné drama Jiřího Mánka, čtyřicetiletého pokladního v Živnostenské bance, který má umělecké nadání, vlohy hudební i malířské. Po zkušenostech z bojišť první světové války si zvolil zaměstnání, které ho velmi dobře zajišťuje existenčně, ale neuspokojuje ho v jeho ambicích. Žije osaměle s matkou, dobře si rozumí s bratrem Teodorem, s kterým ho spojuje láska k hudbě. Vzruch do Jiřího života vnese náhodné seznámení s mladou atraktivní dívkou Adélou, se kterou si, aspoň v počátku, připadá uvolněný a jakoby omládlý. Adéla je otevřená a přímá, až někdy netaktní a provokativní. Její vyzývavost a Jiřího přecitlivělost jsou stále silnějším zdrojem konfliktů, které vrcholí ve chvíli, kdy se Adélina bezděčná koketérie stává příčinou pokusu o sebevraždu Jiřího synovce. Problematický vztah s Adélou se ještě zkomplikuje, když do Jiřího života vstoupí bývalá kamarádka z dětství Milena. Jiří bezvýchodnost nedokáže vyřešit jinak než únikem ze života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Dej pozor, aby ti na podzim ta tvoje vlaštovka neuletěla," radí matka v podání Blanky Bohdanové svému synu, čtyřicátníku Jiřímu Mánkovi, kterého zcela excelentně ztvárnil Vladimír Dlouhý. Jiří si postupně uvědomuje, že ve svém věku již nestačí na svou až přes příliš přímočarou mladičkou přítelkyni Adu, se kterou musí být člověk "furt ve střehu" a kterou "čím více poznává, tím více se od ní vzdaluje". Rozčiluje ho přitom svými řečmi o tom, že "aspoň budeš vždy vědět, jak na tom jsme." Rád by proto zakotvil v klidném přístavu, který by pro něj mohla představovat jeho kamarádka z dětství Milena, která je přesným opakem Ady. Přesto je její krása nakonec silnější než jakékoliv racionální úvahy... A Ada? Ta se poprvé za dobu jejich společného vztahu nezachová podle toho, co o sobě až dosud tvrdila. A tragédie je na světě... Přiznám se, že i já jsem podlehl kouzlu Ady v podání Lucie Vondráčkové, která se své role zhostila bravurně. Občas si říkám, proč ona si svou reputaci v posledních letech zkazila filmy jako Babovřesky apod. Přitom zde hraje naprosto věrohodně. Možná je to i zásluhou Dušana Kleina, který taky má za sebou řadu spíše lehčích filmů, ale tohle se mu vážně povedlo. ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Období první republiky mám rád a Lucku Vondráčkovou jako herečku snesu, obzvlášť zde v roli lolitky, která pořádně (a vlastně osudně) otřese životem chudákovi Dlouhému. Zatím jsem neměl možnost srovnávat s originálem z roku 1968 s Idou Rapaičovou v hlavní roli, ale i tak mi Ta třetí příjde (a to i přes krajně otravnou Ilonu Svobodovou) na televizní měřítka jako vysoký nadprůměr. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Druhá adaptace stejnojmenní Havlíčkovy prózy, kterou Jaroslav Balík v první filmové verzi z roku 1968 zasadil do současnosti, si ponechává původní dobové reálie 20. let. Co mají oba verze společného, jsou skvělí herci. Vladimír Dlouhý znamenal sázku na jistotu, pozitivním dojmem působily i Ilona Svobodová nebo v roli matky Blanka Bohdanová (v první adaptaci si zahrála jednu ze dvou milenek). Ale především velice překvapila jednaadvacetiletá Lucie Vondráčková v typu role či filmu, jaký si snad už nikdy později nezopakovala a nezopakuje (a že byla jak kouzelná, tak hodně přesvědčivá). Pokud jde o hudební složku, stařičký swing mi zde k příběhu sedl lépe, než psychedelický rock ze zlatých šedesátých u Balíka. Přesto mne tento příběh o muži, který zamilovaně váhá mezi mladou slečnou a starou kamarádkou z dětství, a ze své neschopností dát přednost jenom jedné se nakonec zastřelí, nijak výrazně neoslovil ani teď v tomto odlišném podání. Celkově za mne opět lepší průměr. 60% (Filmová výzva: Padme_Anakin) ()

pm 

všechny recenze uživatele

90%. Psychologické drama "Ta třetí" disponuje skutečnou atmosférou. Výborně zahrané, ústřední herecká dvojice je skvělá. Filmům Dušana Kleina se snažím vyhýbat, ale za adaptaci Havlíčkovy novely se stydět nemusí. Není jistě bez zajímavosti, že Blanka Bohdanová, tady v roli Jiřího matky, si v předchozím filmu Jaroslava Balíka z roku 1968 zahrála "tu druhou". ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní film, vynikající herecké obsazení a zajímavé charaktery. Navíc je příběh lemován malebnou prvorepublikovou krajinou a doprovázen líbivou hudbou, které jej ještě povyšují. K dokonalosti možná scházelo ještě jiné/lepší dotažení příběhu, přesto se jedná o velmi dobrou práci. Kéž by takových televizních filmů přibývalo... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Stejnojmenná kniha spisovatele Havlíčka, podle které byl film natočen, vyšla poprvé v roce 1939 a nese autobiografické prvky života autora. (sator)

Reklama

Reklama