Reklama

Reklama

Černobyl po třiceti letech

(TV film)
  • Česko Černobyl: 30 let poté (více)
Německo, 2015, 54 min

Obsahy(1)

Před třiceti lety došlo v Černobylu k největší nukleární katastrofě v dějinách lidstva. Poškozené reaktory zakrývá gigantický betonový sarkofág, ale na ozářeném území stihla už dosud smrt mnoho tisíc lidí a neustále ohrožuje miliony dalších životů. Radioaktivní záření je ovšem nebezpečí, které hrozí i v jiných částech světa – proto je důležité, abychom na tyto životu nebezpečné hrozby našli co nejdříve pádnou a adekvátní odpověď. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (12)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rozhodne lepší dokument ako “Návrat do Černobyľu”, ktorý sa taktiež venuje tematike presunu sarkofágu, pričom tento disponuje viacerými zábermi aj z pohľadu dopadu na život a zdravie obyčajných ľudí. Stále je to však v porovnaní s inými dokumentami len priemerný zážitok, ktorý už prakticky nemá čo nové ponúknuť. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

26. apríla 1986 vo štvrtom bloku ukrajinskej jadrovej elektrárne v Černobyle prebiehala bežná simulácia vypadku elektriny, ktorá však mala fatálne následky. Personál porušil bezpečnostný protokol, v dôsledku toho sa tlak v reaktore dostal veľmi rýchlo mimo kontrolu. Došlo k obrovskej explózii. Bola to najväčšia atómová katastrofa v dejinách ľudstva. I tridstať rokov po tejto hroznej udalosti je Černobyl a jeho okolie stále nebezpečnou, rádioaktivitou zamorenou oblasťou. ** ()

Reklama

Rominator 

všechny recenze uživatele

Základní rám nového černobylského sarkofágu má hmotnost 29000 tun a jedná se o největší mobilní stavbu na světě. V současnosti je na světě asi 400 jaderných elektráren ve více jak 30 zemích. Dokument se nezabývá pouze Černobylem, ale zavítá také do Německa, kde řeší problém s konečným uložištěm jaderného odpadu. Od roku 1990 na demontáži odstavené elektrárny v německém Lubminu pracuje 700 inženýrů, počítalo se s tím, že radioaktivní materiál bude odstraněn za 18 let, ale po 25 letech je hotovo 70%. Starý solný důl v Asse od roku 1978 slouží jako uložiště radioaktivního odpadu, ale vyskytl se problém s prosakující vodou z nadloží, která zaplavuje skladovací prostory a dochází ke kontaminaci... Animované a skutečné záběry ze stavby sarkofágu stojí za to, ale dokument mohl být delší a některým věcem se mohl věnovat více. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se dokument nezabývá černobylem po celou svoji stopáž. Dokument spíše poukazuje na jadernou energetiku jako takovou. Uložením nebezpečného odpadu a na jeho dopad na životní prostředí. Ale na toto téma by se dalo natočit daleko více dílů a né to celé zaplácnout do necelé hodiny skvělého dokumentu, škoda. Ale i tak velmi dobré. 75% ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se tento dokument jevil vcelku kvalitně. Dokonce ani srovnávání s elektrárnou v Německu mi nijak nevadilo, dokud se neukázalo, že se dokument zaměřuje hlavně na onu Německou elektrárnu a že je vlastně Černobyl pouhou zástěrkou na to, aby tento dokument získal alespoň nějakou sledovanost. Fakty i záběry omílané dvacetkrát dokola, opravdu zajímavých informací se divák dozví sotva hrstku. Vcelku velké zklamání. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama