Reklama

Reklama

Lev v zimě

(TV film)
  • USA The Lion in Winter (více)

Obsahy(1)

Dvoudílné historické drama natočené podle divadelní hry Jamese Goldmana. Píše se rok 1183 a v rodině anglického krále Jindřicha II. to doslova vře. Jeho žena královna Eleonora je zavřena ve věži, protože se ho už několikrát pokusila sesadiť z trůnu. Politická situace však není jednoduchá a země potřebuje silného vůdce. I oproti omezeným možnostem plánuje královu demisi a výměnu druhého preferovaného syna Richarda za krále. Jindřich má však jiné plány a zdá se, že i jeho další synové. Blíži se zima a situace se vyostřuje. Začíná nemilosrdná rodinná válka o trůn, kterou vyhraje ten nejsilnější a nejschopnější... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nevyhnu se srovnání s britskou verzí ze '68. Oproti ní se Steward a Close představují v o něco více filmovější verzi téže divadelní hry. Více filmovějších záběrů, více pompéznějších obrazů, více filmovější hudby. Zprvu mi neseděla Glenn Close, obecně jí nijak nemusím, ale postupem filmu i byla snesitelnější a obě hlavní postavy skutečně nádherně své role zahrály. Co se královských synů týče, ti mi, proti britské verzi, byli o něco více ... ukradení, nebyli zahráni špatně, jen nijak zapamatovatelně, takové v ději se stále objevující se vedlejší postavy. Francouzský králíček se ale také povedl. Celkově se to povedlo, na 5 hvězdiček to ale nemá, přeci jen 150 minut je dost, a rovné 4 hvězdičky si po právu zaslouží Peter O'Tool a Katharine Hepburn. 3 by ale pro Patricka s Glenn byly málo. Končalovskiho adaptace tak ode mě dostane 3,5*. Sice se zobrazí hvězdičky 4, ale já budu vědět své. Já vím. Vy víte, že vím... ;) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Hudba Richarda Hartleye je velmi příjemná a pěkně pseudogotická. Scénář asi zabral hodně popsaných stránek, film je sice plný dobrých hereckých výkonů, ale co naplat, když se v něm jen mluví, intrikuje přesně podle stejného vzorce, který se nemění, kdyby několik jinak zbytečných dialogů vystřihli, mohlo to být lepší. Takhle je doba - středověk - jen vedlejší činitel. Hlavní slovo mají dialogy a neustálé dohadování, což začne být zdlouhavé. Škoda toho, protože napodruhé už se to dokoukat nedá! ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Původní vetzi z roku 1968 těží z filmových prostředků, tato je zase sevřenější. Neumím říct, že tamta je lepší, než tato a naopak. Skvělý scénář, dokonalá režie a herecký koncert Patricka Stewarta a Glenn Closse. Samozřejmě to není historie, je to především drama plné espritu, vtipu a stále nových a stupňujících se nečekaných zvratů. Nádherná konverzační záležitost v historických středověkých kulisách, která ani při své douapůlhodinové délce nenudí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kašlu na nějakou historickou přesnost, výprava je mi naprosto ukradená, původní verzi jsem neviděl a je mi to jedno, protože takováhle exhibice pro dva výjimečné herce nemůže být hned tak něčím zastíněna. Milující se, nenávidějící se, neustále intrikující a duchy minulosti i budoucnosti pronásledované ústřední duo je naprosto famózní. Tolik proměn od pólu k pólu v tak rychlém sledu jsem snad ještě neviděl. Standing ovations také pro režiséra, jenž neodolal a do role spanilé francouzské princezny obsadil svou neméně spanilou choť Julii a ve výsledku pro celý film plně využitých 80%. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Poznámka rýpávého historika: Na začátku druhé části filmu se Eleanor zmiňuje o syfilis, i když je známo, že syfilis se začal šířit do Evropy z Ameriky až po jejím objevení 1492. Nechci touto nepřesností film shazovat, protože v tomto filmu nejde o přesnou historickou věrnost a vyčerpávající fakticitu, ale především o herecké výkony a o zobrazení toho, co s lidmi dělá nezřízená touha po moci. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Film sa čiastočne natáčal aj na Spišskom hrade. (denulik)
  • Kráľ Henry II. (Patrick Stewart) v jednej scénke rozbije ľad v miske, aby sa mohol umyť. Miestnosť je pritom dostatočne teplá na to, aby sa ľad nevytvoril, keďže nikomu nevychádza para z úst. (misterz)
  • Eleanor (Glenn Close) v jednej scénke spomína syfilis. Termín syfilis však v Anglicku roku 1183 ešte nepoznali. Ten bol zavedený až roku 1530, kedy túto chorobu objavil a pomenoval Hieronymus Fracastorius. (misterz)

Reklama

Reklama