Reklama

Reklama

Julek

všechny plakáty
Československo, 1979, 82 min

Režie:

Ota Koval

Kamera:

Andrej Barla

Hrají:

Aleš Monteleone, Marcel Oktábec, Filip Renč, Ladislav Frej st., Jana Preissová, Žaneta Fuchsová, Blažena Holišová, Miloš Nedbal, Vlastimil Brodský (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Budoucí komunistický novinář Julius Fučík prožíval v dělnickém prostředí podnětné dětství a mládí, kdy se již projevovala jeho mravní vyspělost. Autoři filmu připomínají, že mladičký Julek byl hvězdou předměstské operetní scény, a ve třech epizodách jej zachycují jak v raném dětství, tak již na gymnasiu, kdy vypuknuvší světová válka v něm formuje rozhodnost. Snímek se řadí mezi oslavná dílka, která mají přispět k upevnění známé komunistické ikony. Jedna z prvních rolí režiséra Filipa Renče. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nebyla bych tak rychle hotová s hodnocením tohoto filmu, jako mnozí zdejší uživatelé. Jistě, premisa je čistý plakát a je v podstatě zbytečné se věnovat dětství Julia Fučíka na ploše celého celovečerního filmu (specificky v době úpadku Fučíkova kultu), ale je potřeba vnímat za jakých okolností byl takový projekt řešen a zda je výsledek skutečně taková prohra. Za normalizace vznikla celá řada mnohem problematičtějšího odpadu. Toto jsou alespoň zajímavé obrazy ze starého Rakousko-Uherska, určitý pohled na dětský svět v letech před první světovou válkou. Režisérem je Ota Koval, rutinér v práci s dětským hercem (zejména tolikrát často vychvalovaná spolupráce s Žanetou Fuchsovou) a minimálně v těchto kategoriích je výsledek zdařilý. Chápu, že dnes jen minoritu budou zajímat reálie z Fučíkova dětství, které prožil v divadelním prostředí v Praze a v Plzni, ale minimálně hudební, filmoví vědci či teatrologové jistě ocení pokusy o zachycení toho skvělého kulturního života mezi smíchovskou Arénou, filmovými projekcemi v hospodských lokálech a operní scénou Městského divadla v Plzni. Protože tato linka za pozornost skutečně stojí. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Dal jsem tomu 30 minut šanci, ale nešlo to. Komu to doprdele podstrkujou? Sledování tohoto filmu je úplně stejný jako koukání do zdi. Navíc propaganda pro malé děti mi příjde odporná. Chudák Filip Renč ještě tenkrát nevěděl, co dělá. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Režisér Ota Koval uměl točit pro děti a mládež stejně nápaditou poetikou, jako Karel Kachyňa nebo Věra Plívová-Šimková. Možná, že si tolik nevybíral pro své filmy závažnější nadčasová témata nebo neměl štěstí na kultovní filmy známý desítky let od vzniku napříč generacemi, ale ani zde tolik podhodnocovaný Julek není vyloženě průšvih. Rozporuplné pocity dělá nejvíc rámcování celého příběhu, které na objednávku propaguje osobnost J. Fučíka, nutno však říct, že si Koval pohrál s námětem velice slušně a film o dětství budoucího komunistického novináře (jako o dětství jednoho z mnoha kluků, jenž se narodili začátkem 20. století a zažili ve velkém městě slávu posledních let monarchie) působí spíše příjemným, poetickým dojmem. Druhá výhrada by byla k možná až příliš rozmarnému a zdlouhavému vyprávění útržků klukovských příhod, než přišel zásadní a napínavý okamih s vypuknutím 1. světové války... Přes výhrady hodnotím veskrze pozitivně, byť jen silnými třemi hvězdičkami. Ladislav Frej se do role tatínka skvěle hodil. (70%) ()

packa odpad!

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že na základce jsme museli tento film povinně shlédnout. Bolševici začínali s vymýváním mozků v ranném věku. Soudruh Koval splnil stranické zadání na jedničku, zasloužil by odznak Fučika. Na závěr vzkaz pro Lewasa, nepleteš si Julka s Jakubem? ()

zette 

všechny recenze uživatele

Uprimne jsem to cekal daleko horsi nez to ve skutecnosti je. V nicem nenasilny film. Jak psal muj oblibeny uzivatel Vitekpe, to "detstvi" mohlo byt natoceno o komukoli. Takze z podani Fucika de facto o nicem. Ale ja se stejne nejradeji koukal na nadhernou Janu Preissovou. ()

Faramir 

všechny recenze uživatele

Také se mi plete Julek a Jakub, to víte, stejný režisér, stejný hlavní představitel, stejná doba, podobný název. Abych náhodou nehodnotil jiný film (obsah se může mýlit), zeptal jsem se strýčka Googla a zde je odpověď: http://www.fdb.cz/film/julek/fotogalerie/9788 Zvláště poslední fotka (výstřižek z novin s rozhovorem) dokazuje, že se opravdu jedná o mladého Fučíka. Taky jsem si mohl ten film někde sehnat a znovu zkouknout, ale obávám se, že v tom případě by přišel o poslední * ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Zbytecnej, ale neurazejici film o detstvi Julia Fucika. Coz se z toho, krome jmena, neda poznat. Mohlo to bejt asi o komkoliv... ()

klúčik odpad!

všechny recenze uživatele

Nerád to konštatujem, ale niektoré filmy nemuseli vzniknúť !!! Tento určite patrí medzi takéto diela..... Hodnotím - odpad. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Vyměnit julkovo jméno za jakékoliv anonymní a vystřihnout úvodní i závěrečné slovo vypravěče, okamžitě by tento film přestal budit apriorní odsudky. Dětský film, v některých momentech i poměrně poetický, se zdařilou výpravou a mnoha zajímavými záběry na tehdejší každodennost. A navíc, opravdu překvapivě, propagandy prostý. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Náhodou to není špatný film a dětství Julia Fučíka mi přijde celkem zajímavé. To jen zdejší uživatelé zase prskají nenávist na vše komunistické, stará známá obehraná písnička... ()

Frog.cz 

všechny recenze uživatele

Hodnotit film jako odpad jenom kvůli tomu že to byl Julius Fučík aniž by se na něj podíval dokáže jenom dement.Já říkám že je to normálně dívatelné a né úplně špatné.Howg. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Hérdek, to museli komančové v kinech slintat blahem až na zem a snad se i ukájet. Pro mne absolutně nestravitelné. Ano, myslím filmově, místo Julka mohl být hrdina třeba Matěj Kostohryz. No, ne tak to trošku kecám, dětská role Julka byla jediné, co za něco stálo. Když ne pro mne tak pro dívky v publiku jistojistě. ()

Reklama

Reklama