Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Albert Ganz je odsouzený trestanec, kterého osvobodí jeho přítel Billy přímo ze stavby silnice. Zastřelí přitom dva dozorce a uprchnou. Následně ještě zastřelí svého komplice Henryho Wonga. Téhož dne ještě zastřelí při policejní razii v hotelu dva policisty a odzbrojí policistu Jacka Catese. Jack zuří, a když se dozví, že ve vězení sedí Ganzův bývalý parťák Reggie Hammond, neváhá a ihned se za ním vydává, aby od něj získal informaci, kde se může Ganz skrývat. Hammond mu nemůže z vězení pomoci, jedinou možností je získat pro něj propustku na 48 hodin. Reggie zavede Jacka k dalšímu bývalému parťákovi, Lutherovi, který se však brání a na Jacka střílí. Jack ho spoutá a odvede na policejní stanici. Reggie dostane nápad, jak zjistit, kde žije Billy, Ganzův parťák. Předstírá, že je policista, a poněkud svérázným způsobem získá informace o tom, kde žije Billova dívka. Ta tvrdí, že s Billym už nemá a nechce mít nic společného. Zatím tedy Jackovo a Reggieho hledání moc úspěšné není. Jediným dílčím úspěchem je, že Jack Reggieho trochu lépe snáší. Sám je málomluvný a Reggie nezavře pusu. Prozradí Jackovi, že společně s Ganzem, Billym, Lutherem a Wongem obrali drogového dealera o půl milionu dolarů. Ty peníze jsou stále v Reggieho autě v parkovacím domě. Ganz unesl Lutherovu přítelkyni, aby Luther peníze vyzvedl a přinesl mu je výměnou za její život. Luther, který byl propuštěn, peníze vyzvedne, Jack a Reggie ho sledují až do metra, kde je však spatří Ganz a Billy. Jack je pronásleduje, ale jim se podaří uniknout. Reggie se snaží dostihnout Luthera, ale ani on nemá štěstí. Jack se vrací na stanici bez Reggieho, bez peněz, bez Ganze a navíc má potíže s přítelkyní. Poněkud se mu zvedne nálada, když mu kolega, se značným zpožděním, řekne, že mu Reggie u něj nechal vzkaz. Má mu zavolat do baru. A Reggie tam skutečně na Jacka čeká. V protějším hotelu se ubytoval Luther. Podle Reggieho pátrání si objednal buzení asi na osm hodin a tak mají čas. Jenže netrvá dlouho a Luther vychází z hotelu i s penězi. Nastupuje do autobusu, který ukradli Ganz s Billym, aby vyměnil peníze za přítelkyni... (TV Prima)

(více)

Recenze (178)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů Eddie Murphyho a jeden z těch nejpovedenějších. Nesourodá dvojka Nolte - Murphy působí docela komicky, zvláště když se spolu neustále hádají. Rozhodně je to dobrá zábava. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $78,868,508Tržby Celosvetovo $81,500,000║ Eddie Murphy to vytiahne vyššie svojou odviazanou postavou než by sa dalo čakať, súhra Murphy-Nolte celkom ujde, akčnosť sa drží trošku nečakane na uzde, réžia trošku rutinná. /70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Eddie Murphy a Nick Nolte v době, kdy ještě měli na první ligu. Bohužel na filmu to je znát jen občas, čemuž nepomáhá ani příběh samotný. Postavit film na hodně primitivní podstatě a pak spoléhat na ústřední dvojici se občas vyplácí, ale Eddie tady příliš nepředvede a Nick Nolte už vůbec ne (kromě závěrečné scény, to asi potkal cestou na plac Stalloneho:-)). Je to zvláštní, ale tentokrát se mi opravdu dvojka líbila o něco málo víc a utíkala také o hodně rychleji. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmu kvuli kterym mam Murphyo rad i pres jeho posledni propadaky. Opravdovy gejzir hlasek a narazek mezi nim a Noltem cini z tohoto filmu nadprumernou zabavu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak ho nechytíme, bude ťa mrzieť, že si ma spoznal.“ – „To ma mrzí už teraz.“ Nolte je tu výborný, zvierací, podráždený, prchký a alkoholický týpek, ale či sa mu to páči alebo nie, 48 hodín je film Eddieho Murphyho. Jednalo sa o jeho strhujúci debut. Doslova z noci na ráno (!) sa ním preslávil v celej Amerike. Dovtedy to bol mladučký, neveľmi úspešný afroamerický komik z robotníckej newyorskej štvrte. Začínal skečmi v nočných kluboch a následne sa síce dopracoval do renomovanej Saturday Night Live, no ako sám priznáva, po odchode prvej generácie (Murray, Chase, či Belushi) sa ocitol s tými ľuďmi, s akými sa ocitol, preto to vlastne žiadne veľké víťazstvo nebolo. Televízii NBC, ktorá show vyrábala, trpezlivo ponúkal vlastný zábavný program, ale odmietala ho. Sám nevedel, ako sa jeho agentovi podarilo dohodiť mu rolu v drsnej buddy movie 48 hodín. Avšak nič náročné to v skutočnosti nebolo: film bol odpísaný samotným štúdiom dávno pred uvedením do kín v na konkurenciu bohatom vianočnom období. Nolte bol síce známy, ale v tom čase sa znemožnil sériou prepadákov. A Eddieho nikto nepoznal. I preto bolo štúdio presvedčené, že ak na filme zarobí aspoň niečo, bude to stačiť. To, čo sa však stalo, nikto nečakal ani v najlepšom sne. Prišla premiéra. Traduje sa historka, že kým Murphy do kinosály vstúpil, pozdravilo ho pár kamošov. Keď chcel vyjsť von, nadšený dav ho odmietal pustiť von. Keď nasledujúce ráno usporiadal tlačovku, vyhlásil, že mu v NBC môžu pobozkať jeho pekný čierny zadok a v bleskovom časovom úseku ovládol pokladne kín sériou strhujúcich trhákov od Cesty do Ameriky po Policajtov v Beverly Hills. Aj jeho slabšie snímky zarábali nekresťanské prachy. Eddie sa stal jednou z najväčších hviezd 80. rokov. Právom. Jeho Reggie Hammond je sympatický, urečnený grázlik, ktorému sa podrezaný jazyk nezastaví 24/7. Jeho jedinou životnou prioritou je prežiť deň. Improvizáciou privádza svoje okolie do šialenstva (country bar). Jeho spojenie s Nolteom je fantastické. Zlo kvalitné (indiánsky ex-pornoherec Sonny Landham z Predátora), akcia drsná, dialógy božské, hlášky odzbrojujúce, Murphy rozkošný. Netvrdím, že pred 48 hodinami neexistoval jediný buddy movie, ale až práve tento kúsok (na ktorom sa stretli také akčné esá, ako Steven E. de Souza, Joel Silver, Lawrence Gordon, Roger Spottiswoode a Walter Hill) pomáhal definitívne postaviť základné pravidlá obľúbeného parťáckeho filmu ()

movie 

všechny recenze uživatele

O snímku jsem vždy slýchal jako o ohromné klasice.Což by se dalo uznat v žánru buddy movie, neboť Nolte a Murphy jsou vynikající, ale chrlí mezi sebou solidní hlášky, ale jinak se snímek potýká z dost béčkovým scénářem, díky kterému mu dám jen ty "tři"... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Sedím v base tři a půl roku. Mně se postaví, i když foukne vítr." Nerudnej polda a ukecanej vězeň. Jeden bílej, druhej černej a mezi nima rasistický vtípky z doby, kdy se lidi ještě mohli označovat trefnými výrazy a nikomu to nevadilo. Tehdy by policajti v Minneapolisu nezabili při zatýkání svatýho občana tmavý pleti George Floyda, ale zfetovanýho negra, kterej neuposlechl pokyny policisty. A nikdo by to neřešil. To je nostalgie. Ale vraťme se na stopu zločinu s Jackem a Reggiem, protože s nima docela je zábava a při občasný střílečce nikoho ani nenapadne se o ty dva borce bát. Tak zkrátka vypadaly pohodovky na začátku osmdesátek a já jsem si je už tehdy užíval. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Možná je to jenom můj názor, ale podle mě tyhle buddy movies z 80. a začátku 90. let strašně zestárly. Byly doby, kdy jsem třeba Smrtonosný zbraně považoval pomalu za nejlepší filmy všech dob. Ale nějak už mi ty klišé, kdy jeden z dvojice je takovej a ten druhej je úplně pravej opak (obvykle navíc jeden běloch a druhej černoch), spíš lezou na nervy. A scénář taky neni zrovna na oskara. Tohle je prostě jedna z mnoha průměrnejch akčních komedií od průměrnýho režiséra Waltera Hilla - 3 hvězdy. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tvůrci měli štěstí, že si vybrali Nolteho a Murphyho, kteří dokázali z dost nevýrazného akčního béčka vydupat docela zábavnou komedii. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměrná krimikomedie, kde medvědovitý Nolte a ukecaný Murphy pobíhají po San Francisku, občas se střílí, většinu času se dohadují a párkrát Murphy zahlásí (v pozdějším Policajtovi z Beverly Hills to rozbalil výrazně víc). Snad jen s výjimkou návštěvy kovbojského baru chybí nějaká zapamatováníhodná scéna a je škoda, že kvalitní záporácké duo Remar-Landham nebylo využito víc. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Představte si filmovou zápletku, kdy dva brýlatí třídní šprti vyšetřují nějaký zločin. Nuda.. Když však jednoho z nich vyměníte za ročník potřetí opakujícího delikventa, co propíchal ředitelce gumy na autě, sprostě kleje a spí se školníkovou ženou, začne vše nabírat na zajímavosti. Rozdílné naturely spojené společným cílem - to je buddy movie. Žánr, jenž je k mé lítosti na pokraji vyhynutí.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony Nicka Nolteho a Eddie Murphyho jsou bohužel zbytečné v tomhle obyčejném snímku. Jednoduše, tyhle dvě hvězdy showbyznysu hrají, jak nejlépe umí, ale tomuhle snímku to bohužel nic nepřidá. Akce ničím nepřekvapí, vtipným scénám se zasmějete jen občas a konec je velice předvídatelný. Samozřejmě to není špatný film, ale není ani obzvlášť dobrý. Je to prostě průměr. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Klasika, ktorá odpálila boom v sub-žánri buddy-movie akčných komédií, ktoré sú obľúbeným nástrojom hollywoodskych tvorcov na tvorenie blocbusterov, väčšinou s tými najväčšími esami v brandži. Škoda, že nie každý vie, že práve týmto to celé začalo, dnešný divák už vidí len série 'Leathal Weapon', 'Rush Hour' či 'Bad Boys'. K tomuto filmu som sa aj ja dostal až po prelúskaní sa spomínanými trhákmi a tak mi už ostáva len poznamenať, že Walter Hill ukázal svojim následovníkom ako to má vyzerať. Chémia medzi dvojicou Nolte-Murphy je skvelá, nasrane drsný Nolte a drzý hajzlík Murphy si svojimi nevymáchanou hubou koleduje o nejednu vzduchom-chladenú, a o tom to celé, doslova celé je. Nič viac v tom totiž nenájdete, tvorcovia sa tak viditeľne sústredili na ústredné duo, že na scenár im akosi neostal čas, béčková zápletka je naozaj tou najväčšou brzdou, i keď je to svižné a razantné, drzé a drsné, po príbehovej stránke neuspokojivé a (dnes už bohužiaľ) tuctové. 65%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď sa za nečakaných okolností stretne znudený policajt Nolte s excentrickým väzňom Murphym, môžete tušiť problémy, a to nemalé. Inteligentná, vtipná, skvelou hereckou dvojkou umocnená komédia obsahujúca humorné situácie, trefné hlášky a akčný švih. Jasný nadpriemer schopný vyjasniť upršané popoludnie. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct. James Remar je velmi zajímavý záporák, který upoutal už ve Warriorech. Potěší Billy (Sonny Landham), příliš nepotěší Horner, protože chvílemi hudba navozuje pocit, že se díváte na Komando (což ještě podpoří další Hillův oblíbenec - David Patrick Kelly). Kladem je bezpochyby také nevyzpytatelné duo Nolte-Murphy. Někoho by mohlo znechutit, že určité scény jsou poněkud nerozvinuté, přímočaré (stejně jako celý příběh) – ale možná díky tomu má 48 Hrs. takové zajímavé kouzlo. Za pozornost rozhodně stojí manifestace Hillova kladného vztahu k hudbě, obzvláště té živé. Slabší čtyři. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vůbec první buddy movie? Možná ano a ačkoliv je to na filmu znát, je plný policajtských klišé a (vesměs rasistických) hlášek, které z dnešního pohledu působí úsměvně, ba až směšně (za což možná může i nový Prima 2017 dabing, kterému se určitě vyhněte), jenomže...Eddie Murphy tu klasicky hláškuje v jeho vůbec první roli a Nick Nolte tu naprosto kraluje v roli zprvu nevrlého, posléze klasicky poučeného detektiva, který nejde pro nějakou tu ránu daleko...7/10 úplně na pohodu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Kvalitní podívaná a první herecká příležitost pro Eddie Murphyho. Walter Hill ho obsadil do svého akčního krimi jako užvaněného parťáka drsnému poldovi Jackovi. Není to sice komedie, ale Eddieho přítomnost je zárukou nějaké té zábavy. Nick Nolte je správně drsný polda a tudíž naše černobílá dvojice perfektně šlape. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Toto su presne tie filmy, ktore som mal na zaciatku 90-tych rokov najradsej a preto som si ho s chutou zopakoval a opät som sa nasmial na roznych dialogoch a rivalite medzi Noltem a Murphym. Ta nahanacka s autobusom takmer na konci filmu mi pripominala iny film RUDE HORKO (1988) s Arnoldom Schwarzeneggerom, ktory tiez natocil Walter Hill, len tam sa asi buralo trosku viac aut, ak si dobre spominam. Mimochodom aj vam pripominal Nick Nolte Gerarda Depardieua? Mne by to ani nenapadlo, keby ma na to uzivatelka Madison neupozornila :-) Hudbu mal James Horner a cely film bola totozna s akcakom KOMANDO (1985) taktiez s Arniem. Reziser Walter Hill natocil napriklad: BREWSTEROVE MILIONY (1985), DALSICH 48 HODIN (1990) alebo aj akcnu dramu s Bruceom Willisom POSLEDNI ZUSTAVA (1996)... 15.09.2010 _______ Nick Nolte - (Jack Cates) +++ Eddie Murphy - (Reggie Hammond) +++ Annette O´Toole - (Elaine) +++ Frank McRae - (Haden) +++ James Remar - (Albert Ganz) +++ David Patrick Kelly - (Luther) +++ Produkcia: Joel Silver, Lowrence Gordon +++ ()

Související novinky

Čeká nás nových 48 hodin?

Čeká nás nových 48 hodin?

18.08.2021

Akční komedie to v současnosti nemají lehké. Jejich místo zastoupily komiksy, a filmů jako Správní chlapi režiséra Shanea Blacka se tak v současnosti točí méně a méně. Nyní to každopádně zkusí po… (více)

Dva upíři proti apokalypse

Dva upíři proti apokalypse

30.08.2015

Nová Fantastická čtyřka se nedočkala vysokých tržeb ani pochvalných reakcí, takže to s druhým dílem nevypadá moc dobře. Michaela B. Jordana (Kronika, Creed), který si zahrál novou verzi Human Torche,… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Stallone: Méně brutality, víc srandy

Stallone: Méně brutality, víc srandy

08.04.2011

Nebojte, netýká se to dvojky Expendables, která by se měla začít natáčet na sklonku léta. Tento film chce Sly dokončit ještě předtím. V akční krimi Headshot si zahraje nájemného zabijáka z New… (více)

Reklama

Reklama