Reklama

Reklama

Rabbit Proof Fence

  • Austrálie Rabbit-Proof Fence (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmový příběh je natočen podle skutečné události. Odehrává se v roce 1931. Tři malé míšenky, byly uneseny z domova, aby je ve sběrném táboře připravili pro život mezi "bílými". Statečná Molly se ale rozhodne této budoucnosti vzepřít a společně s Daisy z tábora utečou. Vydají se na nebezpečnou cestu dlouhou 1500 mil, s domorodým stopařem ve službách státu v patách a jen s malou nadějí na přežití před sebou ... "Policajt přišel a vzal Gracie, Daisy a mne, Molly. A dali nás tam. Do tábora. Řekli, že nemáme mámu. Věděla jsem, že nemají pravdu. Utekly jsme. Byla to dlouhá cesta. Bylo nám jasné, že když najdeme plot, ten RABBIT - PROOF FENCE, že se dostaneme domů." K silně emotivnímu dojmu z filmu přispěje i dokumentární závěr. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

POMO 

všechny recenze uživatele

Síce pomalý a režijne nie moc nápaditý film - vizuálne osobitým ho robí iba rozbehaná kamera - ale témou veľmi príjemný a v rámci filmografie Phillipa Noyceho prekvapivý. Možno je politickou propagandou, ale tiež je príbehom dôležitosti rodinného puta a prítomnosti domáceho zázemia. A s výborným hereckým výkonom mladej hlavnej predstaviteľky. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Vlastně na tom až nic tak ohromujícího nebylo, jen že tři domorodé ušmudlané kočičky vytržené "zákonem" z domova, umístěné v jakémsi koncentráku, utekly a podstoupily strastiplnou pouť australskou přírodou (úchvatná kamera) a řízeny jen instinkty mířily (za zvuků Gabrielovy krásné hudby) domů k mámě. Jak řikám, nic ohromujícího, JEN obyčejně hezký film. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Na Noyce velmi slušné, celkově však jen lehounce nad průměrem. Vizuální pojetí filmu je bezpochyby zajímavé, některé pasáže jsou přímo skvělé (únos dětí), ale takový mdlý scénář se standardně charakterizovanými postavami a pomalu ubíhajícím dějem to tlačí hodně dolů. Já osobně podezřívám Noyce, že se svezl na vlně politicky korektních filmů. Emoce zůstaly prakticky netknuty, snad i kvůli averzi vůči záporákům, kteří se tváří tak zle, že by jim i přihláška do Satanova klanu byla málo. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Malé velké drama, které za většinu svých kladů (hrdinky, historie, lokace) i záporů (Noyceova akademická režie) vděčí Austrálii. 75% Zajímavé komentáře: zputnik, danliofer ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7miliónovTržby USA $6,199,600Tržby Celosvetovo $16,217,411║ Toto by som žánrovo začlenil skôr ako dokumentárny film, veľmi mi tam chýba rozvitie charakterov a veľká absencia dialógov. Určite to témou zaujme, opäť smutná časť histórie ľudstva. /55%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmů se mi prostě líbí. Rabbit-proof fence je ale ozvláštněn dětskými aboridžinskými herci, kteří hrají fakt přesvědčivě. Jejich hrdinové všechno snáší hrozně stoicky, prohodí vždy tak tři slova a prostě jdou. Hudba je mysteriózní a příroda hezká a drsná. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

MOŽNÝ SPOILER : Opravdu zdrcující film a když si představím, že to byla skutečnost, tak vůbec nechápu, jak něco takového bylo možné. To, jak ty děti odchytávali jako zvěř a v klecích je převáželi do jakýchsi pochybných táborů, je něco neskutečně drastického. Molly má můj obrovský obdiv, že se vzepřela a touha po domově jí pomohla najít tu sílu překonat nemožné. O táborech na převýchovu míšenek, vlastně dětí násilím odtržených od matek jsem nevěděla, ale jsem ráda, že jsem tenhle příběh mohla vidět, protože silně vypovídá (přímo řve) do světa lidí o tom, čeho všeho jsou schopni! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Režijně obyčejný, kamerově výtečný a příběhem velice silný film. Tři australské napůl domorodé dívky se vzepřou obvyklé úřední praxi spočívající v "táborové" převýchově na bělošský způsob života a rozhodnou se utéci z lágru zpět za mámou - tisíce mil divočinou. Směr jim dává jen plot postavený napříč kontinentem jako ochrana proti králíkům... Jo! Trailer: http://www.csfd.cz/film/43336-rabbit-proof-fence/videa/ ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Doslova mně iritují filmy, v nichž zajímavý a znepokojující námět zahluší přehánění a tendenčnost. Často výborné zpracování je pak zbytečně snižováno černobílým viděním světa - za všechny třeba Mullanovy PADLÉ ŽENY. Trochu jsem se před zkouknutím RABBIT-PROOF FENCE obával stejného prohřešku. O to větší bylo mé milé překvapení. Mohu s klidem v duši konstatovat, že v případě tohoto snímku se "zjednodušené a (byť s dobrým úmyslem) zkreslované pojetí světa" nekoná. Phillip Noyce předkládá civilní a uvěřitelný příběh, v němž grázlem není nikdo zbytečně a kde ti na "špatné straně barikády" nenosí všudypřítomný zlý výraz, neříkají automaticky zlé věci nebo přinejmenším při jejich hláškách nenaskakuje zlověstný tón. Phillip Noyce prostě podává příběh tak, jak se mohl skutečně odehrát. Druhou stranou mince je fakt, že to snímku může pro některé ubírat na zajímavosti, spádu či atraktivnosti. Nepříliš bombastický příběh však dává o to více prostoru pro hru s obrazem (výborná kamera) a zvukem (vynikající Peter Gabriel). A toto se Noyceovi povedlo na jedničku. Shrnuto a podtrženo: Realisticky zpracovaný příběh o tom, že "rasová čistota" nebyla vždy jen doménou Hitlera & comp. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, mé hodnocení za film je 4 a kousek, ale za hudbu, co k tomuto filmu vytvořil Peter Gabriel dám za 6. Nádherná podívaná. Škoda, že v kině se mnou seděli jen 4 lidé. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Prítomnosť faktu, že film je natočený podľa skutočných udalostí mu dáva trošku väčšiu váhu a určite sa stáva atraktívnejším. Skvelý príbeh, prakticky celú dobu je to jedno veľké putovné dobrodružstvo, ktoré sčasti pripomínalo tématikou film 'So weit die Füße tragen'. Asi mám na podobné slabosť. 80%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Vynikající kamera a příběh. Přesvědčivé dětské herecké výkony. Jednoduchý, ale přesto silný příběh. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ani spanilý motiv nedokáže z průměru vytáhnout film, kde hodinu neuvidíte nic víc než pouť tří postaviček z místa A do místa B. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jeden z filmů, které považuji za velmi zajímavý a nezapomenutelný. Jedná se o zfilmování nechvalně proslulé australské historie, kdy byly původním australským obyvatelům brány děti a odváděny na převýchovu do centra Austrálie. Je to velmi smutný příběh, ale zároveň příběh plný naděje a neutuchajícího boje za svobodu a demokracii. Film na mne zapůsobil jako málokterý, a to hlavně svým vizuálním pojetím a, jak jinak, svým scénářem. Mrzí mne, že v kině spolu se mnou sedělo jen několik málo lidí, přitom se jedná o neprávem opomíjený snímek, který by si zasloužil určité zviditelnění. Proto pokud budete mít možnost, zhlédněte tento smutný příběh a buďte rádi, že žijete v dnešní době a v této zemi. Tento snímek mne naučil vážit si toho, co mám a vážit si místa, kde žiju. A to je to hlavní poznání, jež vám film přinese. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film z Austrálie, ktorému sa donedávna dokonale darilo vyhýbať sa mi. K. Branagh hraje dôležitú úlohu, ale nemá veľa priestoru. Celý príbeh sleduje trojicu miešaných detí, ktoré po úteku z tábora majú dlhu cestu. Rasistický program v krajine sa držal dosť dlho, zrejme sa ľudstvo po druhej svetovej vojne nepoučilo. Ale čo sa čudujeme, v Amerike to s černochmi bolo podobné. Krásna a drsná príroda Austrálie je silnou stránkou tohto filmu a to, že je natočený podľa skutočnej udalosti zvýrazňuje jeho výpovednú hodnotu. Film 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tri malé miešanky žijúce v Austrálii sú na príkaz vlády odvlečené od svojich rodín. Podarí sa im však utiecť a vydávajú sa na cestu domov. Smer im ukazuje 1500 míľ dlhý protikráličí plot. V pätách však majú nekompromisných prenasledovateľov. Úžasný skutočný príbeh sa podarilo sfilmovať veľmi citlivo, elegantne a bez otravného patosu. V úlohe záporáka neprehliadnete skvelého Kennetha Branagha, režiséra prvého Thora. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když se nějaký slizoun s fašounskou image rozhodne, že bude kázat nadřazenost evropské běloby, vznikne silný lidský příběh. Filmů o nesvobodě a vzdoru už bylo více než japonských turistů na Karlově mostě a samozřejmě se jim nedá upřít morální síla, nicméně pokud chce tvůrce zaujmout širší diváckou obec (ne každému stačí, že je story na motivy skutečných událostí), musí přijít s něčím neotřelým. Rabbit Proof Fence TO má i nemá. MÁ skvěle nasnímanou australskou pustinu, atmosféru, dobré herce, výbornou hudbu a sílu v marnosti zobrazovaného boje (útěk holek byl silným protigestem, nicméně v Austrálii byla devastována práva původních obyvatel ještě desítky let poté; vzdor byl vlastně stejně účinný, jako výstavba králičího plotu - ten byl dostavěn až poté, co se králíci dávno rozmnožili na obou stranách), ovšem NEMÁ schopnost zaujmout či výrazněji zasáhnout. Je docela smutné, když tak krátký film působí tolik prázdným dojmem a některé scény až naivně protahuje. Jediným emocionálně silnějším momentem je - SPOILER - závěrečný záběr na zestárlé ženy, jejichž dětský příběh film zachycuje. Ve výsledku je to taková fajn dějepisná pohlednice z Austrálie. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Možná to někomu může připadat až přehnaně stereotypní (dívky prchají a potkávají různé lidi), ale mně se Rabbit-proof Fence líbil. Velmi dobrá hudba, herecké výkony (včetně těch tří dívek), kamera a navíc zajímavé téma. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Krásná hudba, krásná Austrálie, které ještě pomáhá kamera, a prostinký příběh, u kterého se člověk bojí, jak skončí, protože si stále uvědomuje, že je veden skutečnou událostí, a ty nekončívají vždycky dobře. To stačí na moc pěkný film. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mierne sklamanie. Na mňa to po emotívnej stránke moc nezapôsobilo, myslím, že na vine je hlavne réžia, pretože námet s utekajúcimi deťmi a neprávosťami páchanými na domorodom obyvateľstve ma vždy vedia chytiť za srdce. Chcelo to len iné spracovanie, lepšiu muziku, viac dramatických situácií a napätia. Niečo z toho prišlo až na záver, žiaľ. U mňa lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Reklama