Reklama

Reklama

Nejhorší zvuk, který můžete uslyšet v ráji, je zaklepání na dveře. Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrají v thrilleru matka! manželský pár, jehož idylické soužití v nádherném domě v lůně přírody naruší nezvaní hosté, kterých neustále přibývá. (CinemArt)

Diskuze

PozorGranat

PozorGranat (hodnocení, recenze)

Allien.9

Zakázané ovoce byl drahokam. To, co pila, má spojitost s The Yellow Wallpaper, kde žlutá barva reprezentovala hranici mezi šílenstvím a rozumem, jak už jsem zde psal.

Habansz

Habansz (hodnocení, recenze)

Nebyl jsem z nej teda nijak uneseny, ale ty stripky si musi poskladat snad kazdy.
- On je stvoritel (buh) ona je matka (zeme, priroda).
- Dum je jejich raj na zemi, jak rekla sama Jennifer Lawrence.
- Prvni navsteva jsou Adam a Eva, kdyz prijdou jejich 2 synove, tak jsou to Kain a Abel (jeden zabil toho druheho a je ve vyhnanstvi).
- Kdyz napsal tu basen, bylo to jako prikazani, nebo proste zaklad nabozenstvi samotneho. Proto ty davy a proto pak ty valky atd... Protoze stejne jako nabozenstvi, si to jeho dilo kazdy proste vysvetlil po svem. On sam rekl, ze to ma na kazdeho jiny vliv, ze je to fascinujici.
- Tady mozna strelim vedle, ale ten kuchynsky drez byl neco jako zakazane jablko. Pres vsechny zakazy sedani na nej nikdo neuposlechl a tak byly vyhnani z Raje. Tady to tedy mohl byt i ten drahokam z pokoje, do ktereho nikdo nikdy nesmi a po zniceni taky basnik vyhnal "Adama a Evu", jenze ti dal zustali.
- No a to batolete na konci bylo jako ukrizovani Jezise. Dokonce i basnik rekl, ze jim zabili syna, ale oni jim musi odpustit.
- A to jak ho jedli, to byla hostie, kdy se dava oplatka a vino, jako telo a krev pana.


 

na příspěvěk reagoval Allien.9

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

 Jennifer Lawrence hraje dokonale - jinak je to nechutná alegorie sebelásky - Aronfsky sobě, zum Kotzen!

Uživatel mavin smazal svůj příspěvek.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

Esgalnor

Kontroverze ani snad ne. Aronofsky zkrátka cílil na náročnější publikum, takže drtivá většina diváků snímek nepochopila, což se negativně promítlo do zdejšího hodnocení.

JanMarek

JanMarek (hodnocení, recenze)

Úžasná alegorie věčného souboje kapitalismu a socialismu, dokonale vystihuje mrazivou podstatu levicových ideologií a nazapomíná ani na to, jakou roli v tom všem hraje kulturní fronta (zde vtělena do neschopného umělce). Opravdu výborný kousek k zamyšlení.

DamonS

DamonS (hodnocení, recenze)

Tento film ve mě vyvolal velké nervy, klaustrofobii, bezmoc a depresi.. Naprosto šílený námět.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

jedněmi milován, druhými nenáviděn, jestli pak Aronofsky, nebude ďábel ? 

Uživatel Yoshitsune smazal svůj příspěvek.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Allien.9

A proto záleží na každém, jestli mu to stačí, či nikoli.. Ale nejspíš podle svitků a předávání informací vznikl i Nový Zákon, s tím, ze asi to tak bylo a dle dostupnych informací, které měli by měli být fakta a zbytek si nejspíš domysleli, jak to asi mohlo být a aby jim to zapadalo do knihy..

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

rounen

Přesně. Vyprávění, které bylo předáváno x-set let a svitky, které byly sepisovány x-set let. To není úplně věrohodný materiál. Nepopírám, že v minulosti žil člověk, který chtěl něco změnit (takových je v každém století několik) a nepopírám, že mohl svou ideologií zblbnout davy. Ale existence Ježíše, popřípadě jinak pojmenovaného chlápka, který by v tomto historickém období působil, zkrátka potvrzená není. Nelze dohledat ani existenci panovníků, kteří v té době podle Bible žili a vládli, natož pak nějakého chudého joudy (bez urážky). Ale tohle už začínají být pomalu, ale jistě spamy.;-)

na příspěvěk reagoval rounen

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Allien.9

Jo na to ses ptala aha.. Existence Ježíše a jejich rodičů byla nalezena v uchovalych svitkach a od lidí, svědků, kteří to pak zapisovali do knih a rozšiřovaly dále.. Kdyby to nebylo pravdivé, tak krestani nejsou krestani.. Proto ti píšu co jsou fakta a co jen domněnky jak to mohlo být.. Osobně si myslím, ze Bible je z hodně procent pravdivá, ale taky tam jsou jen úvahy jak to asi bylo a něco se přidalo.. O tom že Ježíš žil, lze dočíst kdekoli na internetu i to kdo presne o něm vyprávěl a další důkazy.. Takze je to tam.. Stačí hledat a urcite bych ho neprirovnal k Cimrmanovi, ktery byl na 100% smysleny..

na příspěvěk reagoval Allien.9

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

rounen

Na to se tě neptám, to jsem brala ve 2. třídě na hodinách Náboženství. Ale řekl jsi: "Jediny fakt je ten ze sv. Marie a sv. Josef meli syna Ježíše.. To ostatni o Bohovi se jen lide domnívali, ze to tak je.." Takže pokud tvrdíš, že Josef a Marie byly reálné osoby, zajímal by mě zdroj tohoto tvrzení. Jejich existence je totiž dokázaná stejně jako existence Robina Hooda nebo Cimrmana - tj. vůbec.

na příspěvěk reagoval rounen

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Allien.9

Zeptej se biskupa, nebo navstiv kostel.. Momojine učí se to i ve skolkach, a ve skolach (kdo chce).. - vychazi to vse z bible.. Bůh seslal na zem skrze Marii a Josefa syna.. Ti dva mu dali jmeno Ježíš, a nadále Bůh promlouval skrze Ježíše.. Buh nebyl bran jako člověk, ale jako stvořitel.. Kdyz pršelo, rikalo se Bůh pláče, kdyz prisla bouře, rikali Bůh se hněvá.. Atd.. Další teorii nevim jistě, ale nejspis umel Ježíš léčit lidi - dar od Boha.. Atd.. Nebudu to rozvádět.. Chci jen poukazat na základy křesťanství..

na příspěvěk reagoval Allien.9

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

harfuska

Jeste jinak to vysvětlím.. Jediny fakt je ten ze sv. Marie a sv. Josef meli syna Ježíše.. To ostatni o Bohovi se jen lide domnívali, ze to tak je.. Z toho vychází i křesťanství a jeho podoba..

na příspěvěk reagoval Allien.9

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

harfuska

Podobenstvi muze být i mysleno jako životní moudrost, mravní ponaučení z něčeho co je špatně.. Ježíšovi se říkalo boží syn, ale pravy otec byl sv. Josef.. Jako co myslíš, ze za Římské vlády oplodnil Buh Marii? Nebo vysvětli mi proc si myslíš, ze Buh je synem Ježíše.. To ze se mu rikalo syn Boží neznamená, ze jeho otec je Buh.. Jen se říká ze Buh seslal Ježíše,  aby spasil svět  ale jen tak to nelze, a obetoval se za vsechny lidi.. Ale seslal ho skrze sv. Josefa a jeho matkou je sv. Marie.. 

harfuska

harfuska (hodnocení, recenze)

rounen

prepáč, ale nedá mi nereagovat.. ten film predsa nieje životopisný, ale podobenstvo, takže tam nebudú presné fakty z biblie ale len náznaky a myšlienky.. myslím, že ani Granát nehovoril o tom, že by to bol presný prepis biblie :) Jennifer bola v tomto prípade myslená ako matka - matka národa, matka príroda a možno aj utlačovaná žena. A že Boh nemal nič spoločné s narodením (počatím) Ježiša? Veď je to jeho syn! takže s tým mal vela spoločného.. určite to je ale celé vztiahnuté na dnešnú dobu - chovanie ľudí voči sebe, ich prístup k náboženstvu, prírode.. Nedá sa povedat, že by to bolo len o jednom alebo druhom.

na příspěvěk reagoval rounen, rounen

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

PozorGranat

Inspirace z bible tam je, ale nikoli fakta.. Bůh stvoril Adama a Evu, ti měli syny Kaina a Abela, Kain zabil Abela.. Eva utrhla ze stromu jablko, a Buh je vyhnal z ráje.. Časem se sv. Marii a sv. Josefovi narodil syn Ježíš.. Buh s tim neměl nic spolecnyho.. Oba meli Ježíše rádi, a tady ho má rada maximálně J. Lawrence Tohle jsou křesťanské fakta.. A Aronofsky se tim jen inspiroval, protože jeho verze neni přesná.. Jak píšeš že dle filmu Matka příroda a Bůh meli dite Ježíše je dle krestanstvi nesmysl.. Jezis trpel za lidi, po ukřižování vstal z mrtvych a Buh ho vzal k sobě.. Proto bych tomu nechal otevřenou cestu a každý si nejspis udela svou verzi, co vlastně viděli.. Nedival bych se jen na bibli, ale i na zivot kolem sebe dnesni doby..

na příspěvěk reagoval harfuska

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

PozorGranat

Ta žába je zajímavé zvíře, protože zatímco v Bibli symbolizuje něco špatného (katastrofu, zánik), v "předbiblickém" období byla symbolem plodnosti, obnovy, regenerace, zkrátka něčeho nového a zdravého.;-)

harfuska

harfuska (hodnocení, recenze)

PozorGranat

Díky. O spojitosti s yellow wallpaper som nevedela, ale všimla som si tej žltej farby aj na stenách. Už som našla pár článkov, tak ich skusim prelúskat z angličtiny. Biblické symboliky mi boli jasné, aj keď o tých poschodiach som veru neuvažovala. Každopádne si ten film pustím ešte niekolkokrát. zatial som ho videla 2x a vždy som si tam všimla niečo nové.

PozorGranat

PozorGranat (hodnocení, recenze)

harfuska

!Spoiler! 
Aronofsky řekl, že ten žlutý prášek má spojitost s The Yellow Wallpaper, kde žlutá barva reprezentovala jakousi hranici mezi šílenstvím a rozumem. Jedna z dalších alegorií. Co se týče bible, ten první návštěvník, Ed Harris, byl Adam, poté přišla jeho žena, Eva. Ten drahokam, který rozbili, bylo samozřejmě zakázané ovoce (v bibli není toto ovoce popsáno jako jablko, spíše jako symbol) a za to byli vyhnáni do spodního patra (střední patro symbolizovalo nejspíše ráj, vrchní nejspíše přímo nebe). Poté přišli jejich dva synové (Káin a Ábel), starší z nich zabil toho mladšího a utekl (v bibli Káin zabil Ábela z žárlivosti). Poté začíná ta šílená gradace děje, lidé se začínají rozšiřovat po celém domě (po celé zemi), a ničí ji. Matkou je nejspíše myšlena příroda, matka příroda. Lidé začínají bláznit, postupně válčit, ještě více ničí přírodu, ale Bohu to vůbec nevadí - považuje to za svůj výtvor. Poté se Bohu a Matce narodí dítě - Ježíš, kterého lidstvo zabije, vykořistí. A teď si nejsem jist nad dalšími symboly, ale tuším, že ta místnost ve sklepě je symbolem pekla, kde započala apokalypsa, která zničí nejen všechno lidstvo, ale i přírodu samotnou. Když poprvé otevřela dveře do té místnosti, vyšla z ní žába - asi symbol démonů. Mně se ten film líbí hlavně proto, že pokaždé, co se nad ním zamyslím, přicházím na nové a nové alegorie.

na příspěvěk reagoval harfuska, Allien.9, rounen

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Allien.9

Muze tam byt inspirace, ale nemusí to myslet doslovně.. Kristus byl take křesťan z bible a pokud nekdo o nem točí film, je to historický žánr.. Tady to historicky film není, nestalo se to i presto ze je to v bibli.. Pokud jdu na film do kina, tak kazdy se podívá na žánry, at ví na co jde a co od toho čekat.. Lide si vybírají filmy dle žánru a jdou na to do kina.. Takze dle toho by to mělo souhlasit a brat to jako fakta.. To ze se Darrren inspiroval uryvku z bible nic neznamená.. I v běžném životě se může stát to, ze cizí lidé si přečtou knihu, kterou napsal autor a zacnou ho vychvalovat za dobrý děj v knize.. Autora to změní natolik, ze nehledí na vztah, a kazí si charakter.. Přičemž nakonec si uvědomí, ze ztratil zenu a dítě ktere ho milovali, za cenu ,, být slavný pro lidi a mít obdiv,,

harfuska

harfuska (hodnocení, recenze)

rounen

žáner nežáner.. ten nieje podstatný v tomto prípade, si myslím.. Doležitý je obsah filmu. Spojitost s bibliou tomu nemožno uprieť - raj, prvý hriech, vyhnanie z raja, narodenie Krista, obetovanie.. Niesú tam ale len tieto symboliky, je to podla mna komplexnejšie, rieši to existenciu človeka a prírody, dobra a zla, začiatku a konca. Každý si v tom ale može nájst to svoje vysvetlenie a to je na tom to zaujímavé. Pre mňa to bola hlavne ukážka vzťahu človeka k Bohu a hroz, ktoré dokážu ludia napáchať.

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

rounen

"Kazdy si myslí, ze kdyz zna bibli, tak chape tento film.. " Vzhledem k tomu, že je to de facto doslovný přepis některých pasáží, tak i jo.

na příspěvěk reagoval rounen

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

PozorGranat , harfuska

Ja se na to dívám z pohledu žánrů.. Podobenství, mysterie, psychologie.. Tak jak to je dané jako fakta .. Darren se treba jen inspiroval biblí, ale nemusel to tak myslet, aby jste to museli brat jako je v bibli.. Hodne v tom filmu může byt mysterie, proste z prášku ji jebalo v hlavě.. To píšu příklad.. U žánru mysteriózní nemusí byt obraz bran jako fakta, ktere vidíte.. Kazdy si myslí, ze kdyz zna bibli, tak chape tento film.. Je treba se hlavně zaměřit na žánry co vam tento film nabízí a dle toho to taky brát..

na příspěvěk reagoval ComicBookGuy, Allien.9, harfuska

PozorGranat

PozorGranat (hodnocení, recenze)

Jeden z doopravdy nejrozporuplnějších filmů - není divu, že se někomu líbí a někomu ne. Ne každému sedne film s tak silnou gradací, navíc když pointa tkví v hádankách a metaforách. Mně se to osobně líbilo. Nejspíš protože bibli znám a neztrácel jsem se v tom. Ale úplně chápu ty, kterým se to nelíbilo; to však hned není důvod film tak odsuzovat.

na příspěvěk reagoval harfuska, rounen

Související novinky

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

12.01.2021

Režisér Darren Aronofsky (Requiem za sen, Fontána) prostřednictvím své produkční společnosti Protozoa Pictures spojí síly se studiem A24 při natáčení dramatu pod názvem The Whale. Snímek bude… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama