Reklama

Reklama

My Scientology Movie

  • Austrálie My Scientology Movie (více)
Trailer
Velká Británie / USA, 2015, 99 min

Recenze (8)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Žádný polopatický popis kontroverzní "hollywoodské" sekto-církve, nýbrž velmi zajímavě pojatý experiment s ex-členy a lehká provokace scientologů již během natáčení. Tak akorát poodkrývá tajemství a láká mě vypátrat si víc (a dohnat S09E12 South Parku). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co je scientologie? No podle všeho jen další nebezpečná sekta a fanatismus, jehož stoupenci už nejsou schopni moc rozlišovat, co je dobré a správné. Alespoň to nám prezentuje snímek "My Scientology Movie", ale myslím si, že se mu daří to prezentovat celkem nenásilně a hlavně bez nutného nátlaku. Protagonisté se pod tlak dostávají sami. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Nejnovější film s Louisem Therouxem mi dává přesně to co se snažím v dokumentární tvorbě najít - nezvyklý rámec, nejen odměřený souhrn či zběsilý rant co o tématu vím, prohrabu se daty, finančními motivy a nechám "skandálně" vystoupit několik hlav. Tohle vše najdete, v ne vůbec špatném, Going Clear Alexe Gibneyho. Ale to není cílem My Scientology Movie. Louis využívá rámec, aby se dostal do hlavy hlavního aktéra tohoto dokumentu, Martymu Rathbunovi, dezertérovi církve. Rekonstruovat scény v dokumentech není nic nového (viz. Joshua Oppenheimer), ale ve filmu o kultu jež ovládá Hollywood dává naprostý smysl a katalyzují vztah Louise a Martyho jež má filmování konzultovat. Ostatní scény, kde vidíme pronásledování paranoidní církví jsou už jenom malým žánrovým zpestřením, kde Theroux jako ostřílený a klidný novinář hraje prim. To hlavní se však děje na place, ve studiu. 90 % ()

xxSmoldaxx 

všechny recenze uživatele

Vymejvání mozků za účelem vydělávání peněz. Funguje to od středověku pomocí různých církevních a náboženských spolků. Dřív se vybírali desátky a jiné daně (čti dary) bohům. Scientologie tomu ovšem dokázala nasadit korunu. Zakladatel je velice úspěšný sci-fi autor (což věřícím zjevně nevadí), jehož jedno dílo ze scifi přešlo do skutečného světa. Představte si, že jednoho dne si řeknete, že napíšete další sci-fi, ale lidem se pokusíte vnutit, že je to pravda a že vám musí zaplatit aby mohli žít spokojené životy do konce věků. Pak tomu stačí dát jistou infrastrukturu, hodně slabomyslných lidí a máte vyhráno. Bylo by to všechno vlastně docela vtipné, kdyby to nemělo neblahé dopady na životy milionů lidí. Dowerův dokument je hezkou sondou pod pokličku této organizace. Netlačí na pilu, protože prostě nemusí. Stačí se začít zajímat a najít pár odpadlíků, a oni už vám budou materiály dodávat sami. 75% ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější dokumentarista Louis Theroux natočil film o scientologii. Nikdy jsem o nich nevěděl nic moc víc, než to, že členem je Tom Cruise. Plus hlášku zakladatele Ron L. Hubbarda "jsem sci-fi spisovatel, což moc nenese, až budu chtít zbohatnout, tak založím sektu". Fascinující je pozorovat, jak tenká hranice se line mezi těmi "správnými" náboženstvími/naukami a sektami, ten brainwashing arzenál používají víceméně stejnej (split/dualita - buď jsi s námi a směřuješ k osvícení a osvobození skrze nějakej systém okultních titulů a zasvěcení, nebo jsi proti nám a pak skončíš v pekle, nebo přinejmenším promarníš svůj život děláním čehokoliv jinýho, než schvalujeme my), je to akorát otázka intenzity. ()

tereez 

všechny recenze uživatele

Scientologové aneb ještě větší magoři, než jsme doufali... V Evropě scientologie moc nefrčí, proto pro mě až doposud byla vnímána jako v podstatě neškodná libůstka Toma Cruise, Johna Travolty a dalších. Jenže evidentně není tak neškodná, jak se zdá. Film měl velký potenciál, kdyby ty jednotlivé zajímavé střípky a životní osudy jednotlivých protagonistů trochu rozvinul, bohužel je to celé lehce zmatené (a místy zdlouhavé) prolínáním tří rovin děje - vyprávění odpadlíků, scény ve studiu a pronásledování v realitě. Od Martyho Rathbuna, vysoce postaveného odpadlíka, si lze již od začátku slibovat, že prozradí interní informace, nejrůznější pikantnosti a také že bude schopen v přímé konfrontaci uznat, že se nechoval nejlíp. Bohužel, on tu páteř asi nemá a hrané scénky s násilím si navíc - dle výrazu tváře - celkem užívá. Tak nevím, je ok postavit dokument čistě na násilnickém psychopatovi a jen protože pomáhá filmu se tvářit, že teď už je vlastně ten normální, když od scientologů odešel? Myslím, že je velká škoda, že více prostoru nedostali i jiní ex-scientologové. ()

vladi3 

všechny recenze uživatele

velmi zaujimave spracovanie... Rekonstrukcia toho, co sa stalo v "The hole" bola originalna a musim povedat, ze aj velmi silna. Je velka skoda, ze je Marty opat v scientologii, ale vlastne na konci uviedol vsetky dovody, preco by sa tam mal vratit. Louis je riadny trn v pate a scientologia by ho urcite mala rada na svojej strane.... Miestami silno vtipne a casto aburdne... Ale k tomu vo velkej miere prispieval aj Louis... Ak by to "moderoval" niekto iny, bol by to tazky (pod)priemer, ale s nim to bola komedia, fraska a putavy dokument... ()

Reklama

Reklama