Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prohnilém texaském městečku vedou zuřivou válku dvě strany. Záhadný cizinec John Smith stojí na obou... Nájemný pistolník John Smith v drsném podání Bruce Willise je na dlouhé cestě do Mexika, protože většinu života strávil hrou na schovávanou. Osud ho ale zavane do zapadlého texaského městečka kousek od mexických hranic s příznačným názvem Jericho v době přísné prohibice. Špinavý zapadákov si zcela podmanily dva pašerácké gangy, které odtud řídí špinavý trh s alkoholem a uzavřely mezi sebou křehké příměří. Záhadný cizinec dokáže hrát vypočítavou hru na obě strany, protože muž jako on se stará jen o svou peněžitou odměnu. Celý svůj život se totiž řídí pravidlem, že nežádá a především neprokazuje nikomu laskavost. V případě krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá tím krvavou válku znepřátelených gangů, v níž zůstane naživu jen ten poslední... Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na oblíbený námět potulného samuraje Sandžúróa ze slavného japonského filmu Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Pro zajímavost lze doplnit, že námět se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (382)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bruce Willis to u mě neukočíroval. Jeho typický motherfucker ksicht si tady nešetřil a táhnul se za ním jak smard z čerstvě odložených fuseklí. Chybí mi v tom ale strašně věcí, abych se u toho mohl bavit. Především fakt, že to má takový ten nádech westernu, který jsem nikdy zvlášť nevyhledával a taky fakt, že Bruce tam tolik nehláškuje jako například v Posledním Skautovi. On se ten jeho drsnej ksicht dá vydržet nějakej čas. Ale ne, když na něj musim čumět skoro dvě hodiny. V dnešní době mě baví víc, když si ze sebe dělá legraci a pouští se spíš do akčních komedií, než do vážných akčňáren, jako je právě Poslední zůstává. Na ty jeho velký akce to prostě nemá. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

V čase vzniku filmu neexistovala možnosť, že by som si nechal ujsť film s Brucom v hlavnej úlohe. Tento počin som si naviac ešte vychutnal v kine, takže o vystupňovaný zážitok bolo postarané. Nezabudnuteľná je pre mňa hlavne scéna, keď Willis súloží a do toho vtrhnú do jeho izby záporáci. Prestrelka v erekcii to už hej :). ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nemohu popřít, že jsem se nebavil, ale po celou dobu sledování jsem měl pocit, že pan Hill byl během režírování nějaký unavený a líný snažit se vylepšit film po emocionální i hudební stránce, téměř celý film mi připadal takový monotonní. Po půl hodině jsem si udělal názor a ten jsem nezměnil ani po skončení. Zkrátka je to celé na jedno brdo a každá nově započatá scéna ničím nepřekvapí. 60% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Duo W&W, tedy Bruce Willis a Christopher Walken, proti sobě v jednom filmu, to jsem si nemohl nechat ujít, a nakonec jsem byl i vcelku spokojen. Willis odvádí svůj vysoký standart a sledovat jeho zručnou práci při likvidaci mafiánských protivníků je zážitek jako vždycky. No a Walken opět potvrdil, že když Hollywood potřebuje chladnokrevného a cool záporáka, on je prostě tou nejlepší a nejjistější volbou, byť mu zde bylo ponecháno na můj vkus trestuhodně málo prostoru. Poslední zůstává je svým pojetím hodně netradiční gangsterskou podívanou, která si ale zaslouží větší pozornost už jen proto, že takové pocty Leonemu, Coppolovi a dalším legendám již v dněšní době bohužel nevznikají, a těžko se jich ještě někdy dočkáme. Od Bruce už jsme sice zvyklí na mnohem kvalitnější kousky, ale přirovnávat tuhle spíše komorní kriminálku k Poslednímu skautovi nebo Smrtonosné pasti by byla stejná hloupost, jako očekávat od Uwe Bolla, že někdy natočí dobrý film... 75% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Týjo. Jo! Filmy pro chlapy můžu. A bez reptání. Olovem se tu rozhodně nešetří, horko k zalknutí, písek eklhaftuje všude, prohibice v plným proudu a úžasná autina. Bruce Willis v nejlepších letech, formě a donaha, plus hlasové (podotýkám extra) i jiné charisma Christophera Walkena. Krásná žena rovná se problém. Retard znamená rozbité auto. Odjeď? Cha. A jak? Zůstanu. Do posledního. Třa dechu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Okrem štátu Texas pracovali filmári aj v Novom Mexiku a Kalifornii. (MikaelSVK)
  • Na začátku filmu, kdy Smith (Bruce Willis) střílí, vystřílí zhruba 30 ran, přestože jeho pistole je na 7 ran. (dc125)

Reklama

Reklama