Reklama

Reklama

Nomádi – Bitva o pastvu

(festivalový název)
  • USA Grass: A Nation's Battle for Life

Obsahy(1)

Tento film pojednává o dobrodružství lidí. V černobílém němém snímku režiséři Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack a Marguerite Harrisonová doprovázejí jeden z perských kočovných kmenů na osmačtyřicet dnů dlouhou cestu přes horu Zardeh Kuh. První třetina filmu je cestopisná. Ale poté, co se ve filmu, který poprvé zaznamenává tento „zapomenutý národ“, objevují kočovníci, snímek získává spád a epický rámec. Bez použití loděk či mostů trvá jen překročení ledové řeky Karun Bakhtyarům šest dní. Pak musí zdolat „šest set metrů vysokou strmou skálu“ a přejít další zmrzlý horský proud, než se dostanou k největší překážce, k zasněžené hoře Zardeh Kuh. „Musíme jít dál!“ hlásá titulek a my nevíme, jestli se jedná o hlas jednoho člověka nebo celého kočovného kmene. Civilizace spočívá ve více než v jednom muži, ženě nebo dítěti. Náročná rituální cesta kmene je vykreslena pomocí nádherných záběrů. (Festival íránských filmů)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Divoký americký západ je dobit a je třeba dobývat jiné trhy v jiných zemích. Takové bylo společenské klima v USA v době natáčení tohoto snímku. Schoedsackovi s Cooperem nešlo ani tak o umění, ale oba sdíleli nadšení pro cestování, film a nové vynálezy (zejména letadla). Proto natáčejí v Etiopii tento dokumentární film se slavnou scénou překračování ledovce. Mezititulky mají biblickou rétoriku ("zaslíbená země"...). Do filmu vkládají hrané scény. Film produkuje Paramount. Film musíme oceňovat pro jeho historickou hodnotu a ukazování nových možností dokumentárního filmu. Divácky to je nudný popis cesty z které vyplývá jen odvaha filmařů, vydat se tak daleko. Sledovat to je až úmorné. e zde jen jedna akční scéna s honěním kozy. Vidíme jak pastevci se stádem překonávají skalnatou bariéru hor a dramatizaci této scény. Pastevci to přitom dělají každý rok. Nevidíme nikdy jejich obličeje, proto byl Cooper po natočení snímku nespokojen, že se mu do filmu nepodařilo dostat lidské rozměry. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Historický význam filmu je jedna věc, divácké hledisko je věc druhá. Mě cizí kultury a životní styly zajímají, historie rovněž, ale kvůli tomu nebudu předstírat, že jsem z tady toho celý paf. Celý film jsou nomádi pojímáni jako stádo bez tváře a beze jména, takže vše stojí na záběrech krajiny, ale těch se člověk brzo nasytí - přece jen to není žádné snímání á la BBC. Skvělé jsou scény zobrazující překročení ledové řeky, ale zbytek? Pán v řadě za mnou v jedné chvíli začal chrápat a já se mu ani nedivím. Polohraný film Čang od týchž autorů mě oslovil víc. ()

Klaricicinka 

všechny recenze uživatele

"Film z roku 1925? Bez zvuku? Tak to jsem teda zvědavá..." A právě z této zvědavosti jsem si ten lístek zaplatila, ačkoli jsem byla velmi pochybovačná. Nicméně, nikdy bych nevěřila, jak se mi téměř 100 let starý film může líbit! Naprosto úžasná krajina a příroda kolem, Nomádi, kteří tuto velkou pouť dělají dvakrát do roka - to všechno v dokonalé atmosféře dobrodruhů, kteří vyráželi v klobouku se síťkou ve stylu Lawrence z Arábie. I bez zvuku má ten film úžasnou atmosféru a pokud si ho člověk spojí do dobových souvislostí (Persie v roce 1924 - Pahlaví, persekuce těchto kočovných kmenů, vztah s GB a USA...), musí být fascinován. Je jen škoda, že dokument neukazuje úplný život Bechtjárů, jejich dovednosti, kmenovou strukturu atd., ale dokumenty z roku 1924 se od těch dnešních prostě musí lišit - jinak by to přece nebyla tak exotická podívaná :-). Pozn. - celý film je doprovázen hudbou, kterou složili nynější íránští skladatelé. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Téma Cooperova a Schoedsackova národopisného dokumentu a zároveň (autentického) exotického dobrodružství je fascinující, podání malebné, napínavé a zábavné. Chci věřit, že není pravda, co se lze někde dočíst, totiž že tvůrci přemluvili bachtijárské vůdce, aby se šlo po delší, nebezpečnější a filmově přitažlivější trase. ()

Reklama

Reklama