Reklama

Reklama

Columbo - Série 1 (1971) (série)


Vražda podle knihy (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Námět na detektivku (více)

Obsahy(1)

Ken Franklin je jedním ze dvou spoluautorů veleúspěšných detektivních románů. Ve skutečnosti se spíš stará o popularitu, zatímco skutečným autorem je pouze jeho partner James Ferris. Ten se však chce osamostatnit, což znamená ohrožení Franklinova rozhazovačného života. Jediným způsobem, jak si zajistit finanční příjem, je pro Kena pojistka pro případ Jamesova úmrtí. Muž proto připraví rafinovanou vraždu: zastřelí Jamese ve svém víkendovém domě ve chvíli, kdy muž mluví po telefonu se svou ženou Joannou. Ta si však myslí, že James je ve své kanceláři. Tam však poručík Columbo se svým týmem nenajde žádné stopy, tím méně mrtvolu. Kvůli jeho následným dotěrným otázkám Franklin rychle pozná, že žádná vražda není dokonalá... Po dvou samostatných televizních filmech s poručíkem Columbem odstartoval legendární seriál prvním „řádným" dílem 15. září 1971. Jeho režisérem se nestal nikdo jiný než budoucí filmařské eso, tehdy pětadvacetiletý Steven Spielberg. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víte co je ironie? Tenhle nápad byl můj. Ještě předtím, než nám Steven Spielberg naservíroval žraloky, ufony či dinosaury, natočil ve svých pětadvaceti (!!!) letech tuhle vydařenou Columbovku. Columbovku, která oficiálně otevřela slavný seriál, jenž se poté natáčel ještě několik dalších dekád. Kromě několika záběrů či nájezdů kamer, kde okamžitě poznáte, kdo sedí na režisérské stoličce, si na nás ještě budoucí mistr připravil ve dvou scénách hudební mrknutí, která odkazují na oba starší pilotní filmy (první je z VRAŽDY NA PŘEDPIS a ozve se ve scéně po vraždě Jima Ferrise, kdy v chatě na pobřeží zvoní vrahovi telefon, druhé je z dílu VÝKUPNÉ ZA MRTVÉHO v sekvenci s paní La Sankovou v restauraci). Peter Falk je jako tradičně vynikající (zde ho poprvé dabuje Petr Haničinec) a Jack Cassidy hned na úvod ukázal, že bude patřit k nejlepším záporákům celé série. Skvělá práce. P.S. Všimněte si igelitové fólie na sedačce, těsně před první vraždou. Z toho mrazí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět chytře vymyšlená zápletka, Jack Cassidy hraje svého padoucha par excellence, vaječná omeleta skoro v přímém záznamu pobavila, velkolepá krajina kolem zlosynovy chaty, režíroval to Steven Spielberg, ale stejně mi přijde, že to není až tak ono (třeba, co se stalo s tím právě dopsaným románem, který kolega psal na začátku?, ta prodavačka ho sice na jednu stranu podezřívá, ale chová se až moc bezelstně, ta černovláska plus několik dalších lidí v divadle i v restauraci by potvrdilo, že prodavačku znal apod.). Nejlepší je stejně poslední dialog s tím krásným paradoxem. 3/69 ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I samotný Steven Spielberg kdysi točil pro TV (viz Duel) a natočil i tento díl Columba. A je to zrovna díl docela povedený. Hrdinou je spisovatel detektivek, který podle své knihy zavraždí svého "spoluspisovatele", s kterým tvořili "tvůrčí tým", protože ten se chtěl osamostatnit. Kdyby ovšem nebyli svědkové, možná by mu to i prošlo. Kdo ví. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okouzlujíce vlezlý poručík Columbo u prvního televizního případu, který mu přichystal neméně skvělý pan Cassidy. Jediné co jsem asi nepochopil byl motiv vraždy, protože tam v průběhu jasně zazní, že všechen majetek zůstane v rukou pozůstalých v rodině oběti. Trochu jsem se při sledování pozastavil u náhody kdy údajně Columbo volá panu podezřelému na chatu a ten zrovna není přítomen z čehož následně usoudí, že vraždí a přitom se šlo lehce vymluvit na trilion dalších věcí a nedat na sobě cokoliv znát. Na to jak vražda byla v úvodu skvěle naplánovaná a pan Cassidy si jistý v kramflecích, úplně cítíte jak v průběhu vyšetřování, ztrácí půdu pod nohama. Každopádně jsem si jistý, že pro svou obhajobu šlo udělat více než pod tíhou prakticky nepřímých důkazu kapitulovat. ()

nash. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Falk se teprve rozjíždí, ale už má vše co Columba dělá Columbem. I když s tím vším zatím ještě trochu šetří, včetně svých pověstných „odcházecích“ otázek. Přesto první díl nasazuje laťku těm dalším poměrně vysoko. Má promyšlený zločin, dokonale slizkého padoucha, skvěle rozehranou hru nervů, která ty špatné zábavným způsobem vytáčí. A to vše v nepříliš tradičně pojaté sérii, kde nehledám stopy, které by vedly k odhalení zločince, ale drobné chyby, které vrah ve svém zdánlivě dokonalém zločinu udělal. No, a jako třešnička je tu možnost podívat se na Spielbergovy začátky. Co víc si od televizní detektivky přát. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první ze tří epizod, ve kterých se v roli Columbova (Peter Falk) protivníka objevil Jack Cassidy. (Pepinec)
  • Do role zavražděné vdovy Lily La Sanky byla obsazena nadějná herečka Barbara Colby, která se v roce 1975 sama stala obětí neznámých střelců v podzemních garážích v Los Angeles. (moriaty)

Reklama

Reklama