Reklama

Reklama

VOD (1)

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

brutální experiment o autoritě a moci... náhodně vybraní mladí kluci s náhodnými rolemi. what could possibly go wrong? psychologové jsou fakt na hlavu. pan.. teda DOKTOR zimbardo byl hlavní koordinátor tohoto kontroverzního experimentu. někdy mi připadalo, že je to ten největší magor ze všech. "You're a psychologist, and you're asking me what's wrong?" psychopati dostanou moc a jéje, NEČEKANĚ se něco posere. nevím, co jsme se měli naučit. možná, že když někomu dáme neomezenou moc, tak to nikdy nedopadne dobře. ale... neznali jsme tuhle skutečnost již před tím? šikanátoři nikdy šikanovat nepřestanou, protože mají tu dokonalou moc, po které všichni ODJAKŽIVA touží. "Back in that room, I became everything I've hated for so long. And I let it happen. And I enjoyed it." neskutečný. snad se lidi poučili a přestali dělat sadistický experimenty, jenž vždy končí špatně. lidská psychika by se měla zkoumat, ale lidskými způsoby. a hlavně s empatií. "It was a prison that was run by psychologists instead of by the state." ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Možná jsem úplně zbytečně čekala nějaké veledílo a potom mě to zklamalo. Ano vím, že je vše založeno na skutečném experimentu, ano věřím, že takhle to asi vážně nějak vypadalo (oproti verzi z roku 2005, která byla řekněme připepřená) a ano souhlasím, že herci byli perfektní. Ani jedna z těhle věcí ale nezabránila tomu, abych se u první poloviny filmu lehce nudila...V žádném případě to neberte tak, že se snažím znehodnocovat Zimbardovu práci, nebo že ji neumím ocenit, jen prostě tenhle film není něco, co bych si při sledování "užila" (možná špatný termín vzhledem k okolnostem, ale snad je zřejmá pointa) a něco k čemu bych se vrátila i když je tam bezesporu spousta podnětů k zamyšlení. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Docela kvalitní pokoukáníčko o tom jak si v pošahaných 70.letech arogantní blbeček Zimbardo vymyslel experiment.. Při rozmýšlení zůstal ale někde u základního konceptu a další postup měl asi jet stylem: Uvidíme co se stane a na konci si z toho vyvodíme nějaké moudro, které bude znít dobře a bude se nám hodit do krámu... Už před lety, když jsem si zjišťoval o co tam tenkrát šlo, jsem jen žasnul s jak nedostatečnou přípravou (jak myšlenkovou tak praktickou) může někdo začít psychologický (a vlastně jakýkoliv) experiment. Nejdebilnější je, že i po tomhle fiasku mu to někteří sežrali a pořád žerou jako něco hodnotného o co se lze dále opírat.. Detaily si už nepamatuju ale tuším, že film bude pro lepší dramatičnost poněkud přibarvený-což ve výsledku nevadí, zvláště když tu máme v přímé konkurenci německý “Experiment“(a jeho USA dvojče), který se nebál přitlačit na pilu a dohnat celý koncept do extrému, což cuká nervičky přecejenom trošku intenzivněji. Já jen pevně doufám, že za tohle zfilmování své blbosti nedostal Zimbardo ještě i zaplaceno. :/ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý film, ale na podcenenú verziu z roku 2010 a fantastického Whitakera to nemá, verziu 2001 som zatiaľ nevidel. V tejto tretej verzii toho istého námetu však je určite oveľa lepšie zachovaná pôvodná atmosféra sedemdesiatych rokov a rovnako tak dobre poukazuje na to, že stačí ľuďom vnútiť nejaké role a ochotne ju plnia. Vlastne dnes vidíme v plandémii to isté. Ovčinec. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Pokud budu hodnotit čistě film musím zůstat u průměru, protože nepřináší žádnou invenci, rutinně a stroze sleduje historii reálného experimentu a chvílemi selhává v popisu motivace jednotlivých účastníků experimentu, rozuměj - změna studenta na dozorce, potažmo na vězně, se vším, co k tomu patří nepůsobí ve filmu zcela reálně a uvěřitelně....prostě , kdybych nevěděl, že film je podle skutečné události, řeknu, že scénář je nesmysl, protože takhle by se to stát nemohlo. Pokud budu bych chtěl hodnotit samotný experiment a reálné události, tak ufff, není to příjemný koukání a zjištění a proto stojí za to film vidět. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama