Reklama

Reklama

Wind River

  • Velká Británie Wind River (více)
Trailer 1

Stopař Cory Lambert objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Bannerová, která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas, zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti... (Falcon)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (1 146)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako režisér Taylor Sheridan trochu hledá styl i optimální rytmus vyprávění, jako scenárista (opět) exceluje. Podobně jako v Sicariovi a Hell or High Water vytváří další drsný prostor, který jako by existoval kus mimo naši realitu. A podobně jako v Sicariovi do něj přivádí trochu naivní ženu, která potřebuje průvodce a iniciátory, aby tu přežila. Tzn. ortodoxní zastánce feminismu ve filmu Wind River nezahřeje. Wyoming je tu především prostorem truchlení, zoufalství a mizejících tradic, sněhovým plátnem mizérie a odevzdanosti, krajinou lovců a stopařů, v níž ženy mizí beze stopy. Sheridan do detektivně-thrillerového půdorysu zapouští osobní příběh o smíření, o přijetí světa, v němž "štěstí bydlí ve městech" a lidé mimo něj mají nanejvýš dost času truchlit a propadat beznaději. Jeremy Renner je obdivuhodný, úsporný jako lovící šelma i zranitelný ve chvíli, kdy ztratí stopu. Předvádí nejlepší výkon kariéry, o tom nemám pochyby. Sheridan si pomalu připravuje půdu pro poslední dějství, jehož vrcholem není přestřelka ani drsná retrospektiva, ale poslední dialog, v němž je skryto všechno podstatné. O lidech, kteří žijí na půdě, jež jim byla ukradena, ztrácejí pouto s předky, nemají před sebou vidinu lepší budoucnosti, jen smutek, který je třeba přijmout. Wind River je melancholický film-portrét místa, akčnější žánrová verze Manchester by the Sea. Sheridan píše slova, krajiny i postavy, které se mě hluboce dotýkají. Věčná škoda, že český divák se v distribuci k Wind River nepodívá... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Som lovec. Lovím predátorov.“ – „Tak mi jedného ulovte.“ Jeden z najlepších filmov roka. Také vyhlásenie sa môže javiť ako odvážne. Je to ostatne "len" krimitriler o vyšetrovaní vraždy. No nezabúdajme na "tiež len triler" Mlčanie jahniat, ktoré kedysi získalo piatich najdôležitejších Oscarov. Vďaka kvalitným postavám Jeremyho Rennera a Elizabeth Olsen má film presah. K tomu výnimočné prostredie (megapochmúrna indiánska rezervácia urobí radosť každému fanúšikovi komiksových Skalpov), tucet silných scén, dve nečakané (ale o to beštiálnejšie natočené) akčné scény, nekonečné zasnežené scenérie a jeden z najhroznejších (a najzbytočnejších) filmových zločinov (v konečnom dôsledku oceňujem, že SPOILER nás na konci nečakaná žiadny šokujúci zvrat, ale že šlo proste len o primitívny počin od partie pologramotných debilov, ktorí sa vedia len ožrať SPOILER). Myslel som, že ma to vôbec nebude baviť, ale od prvých sekúnd ma to nekompromisne vtiahlo a už nepustilo. Vrátane komorného, ale o to intenzívnejšieho konca vysoko v horách. Niektoré drobnosti neboli doriešené (puma s mláďatami, vrátenie oblečenia) a občas sa to príliš spoliehalo na náhodu (ak by Rennera z cesty neodlákali stopy v snehu, ako by sa to asi skončilo?), ale inak ma mrzelo snáď len to, že to nebolo ešte dlhšie a ešte drsnejšie. Graham Green je môj miláčik, ale tu som ho vôbec nespoznal. Do popredia vstupuje najmä zmierený Renner s veľkým, ale zlomeným srdcom. No určite by som nedehonestoval ani Olsen, ktorej agentka FBI je v skutočnosti veľmi schopná, so žiarivou budúcnosťou a „tým“ v nemocnici si ma získala (určite je stokrát lepšia, než by ste čakali od mladšej ségry dvojčiat z Plného domu). ()

Reklama

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

203. nejlepší film databáze? Vždyť se to táhne jak smrad z hajzlu po brutální sračce. Zábleptka "filmu" je tak jednoduchá, že jí zkopírovali snad z céčkovýho seriálu typu To je vražda, napsala a jak se to semlelo plus kdo, co, jak, kdy, kde, s kým a proč dojde i průměrně chytrýmu debilovi hned, jak začne scéna s týpkama z ochranky. Pokud jste chytřejší než průjemně chytrý debil, dojde vám to i dřív. Jediný co se na týhle unylý píčovině dá pochválit je příroda, jenže tu mám i v každym dokumentu, takže jí chválit nebudu. Jeremy Renner je fajn týpek, ale zlomenýho dacana co trpí ztrátou dcery zahrál stylem, že mi přišel spíš jako dacan, co na něj jde sraní, nemá toaleťák a nechce aby mu v závěji zmrzla prdel, tak to i přes křeče do bachoru drží v sobě. A to byla chyba, měl se jim tam všem na to totiž vysrat hned, prdel si utřít se scénářem a mohlo to dopadnout líp. Fakt nechápu nad čím tady stříkáte. Zlatej přezlatej Sněhulák, tohle je zklamání roku. TFUJ ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně velká parádička pro milovníky žánru. Rozlehlé, pusté a zasněžené krajiny Wyomingu vydávají tělo mladé indiánky, začíná vyšetřování a divák zase jednou dostává možnost vidět pravděpodobně nejlepší kriminálku za několik posledních let. I když ona to vlastně ani tak úplně není kriminálka. Těch žánrů se zde sešlo malinko více a tak nějak tuším že nejlepším hercem je zde tentokráte sníh a okolní ticho. 95% PS: Jsem strašně moc rád, že zrovna tenhle kousek je mým 4 000 zdejším ohodnoceným. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Když se sejdou dvě srdce - jedno na dlani a druhé roztříštěné na tisíc kousků - aby vyřešily vraždu v místě, odkud se naděje na lepší zítřky dávno odstěhovala, vznikne něco až niterně osobního, čeho se bojíme my všichni. Že jednou slunce skutečně zajde a šedivá realita bude něčím naprosto všedním, s čím už ani nepůjde nic dělat. Sem tam padne pár slov navíc, ale většinu času zvládá Sheridan udržet rovnici "méně znamená více". Renner je na Oscara. Takhle se hraje očima! ()

Galerie (240)

Zajímavosti (18)

  • V priebehu natáčania navštívil režisér Taylor Sheridan niekoľkých kmeňových náčelníkov v rezervácii Shoshone, ktorí ho prekvapili zistením, že v tejto približne šesťtisícovej indiánskej rezervácii bolo v tej dobe (2016) až 12 nevyriešených vrážd. (De Large)
  • Zhruba v 47. minutě, kdy stopař Cory Lambert (Jeremy Renner) a agentka FBI Jane Banner (Elizabeth Olsen) najdou druhé tělo, je v záběru vidět postava ze štábu. (willy1)

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

26.10.2018

Chris Pratt (Jurský svět, Parks and Recreation) má teď díky odkladu třetích Strážců galaxie relativně volno, a vzhledem k tomu, že jeho Cowboy Ninja Viking zdá se taky před kamery nijak brzy nedorazí… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama