Reklama

Reklama

The 39 Steps

Trailer

Obsahy(1)

Kanadský turista (Robert Donat) je v Londýne krivo obvinený z vraždy a tak musí prchať pred FBI a zároveň pracovať na dokázaní svojej neviny. Na úteku stretáva krásnu blondýnku (Madeleine Carroll)... Mysteriózny thriller s odleskom komédie a romance. (POMO)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z radu tých Hitchových filmov, na ktorých sa podpísal rok vzniku a nepatria medzi nadčasové diela. Hoci tempo je skutočne svižné a stopáž akurátna, nemôžem odpustiť tú nelogickosť a deravý scenár. 39 Steps je pre mňa zaujímavá a nenudiaca, celkom príjemná historická exkurzia na jedno pozretie, ktorá ľahko zapadne v porovnaní s najväčšími peckami Maestra. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle si představuju šestákový román. Autorem Thirty-Nine Steps je Skot John Buchan. Toto jeho první dobrodružství s akčním hrdinou s knírkem, Richardem Hannayem, poprvé vycházelo jako seriál na pokračování v Blackwood's Magazine v létě 1915. Později vyšly ještě další čtyři romány s Hannayem v nesnázích. O adaptaci prvního dílu pro film se postaral oblíbený spolupracovník Hitchcocka Charles Bennett. Nenáročný divák byl spokojen a postupem času se román stal klasikou a další adaptace na sebe nenechaly čekat (1959, 1978 a 2008). Co říci k obsazení? Ačkoli Robert Donat patřil mezi tu šťastnou partičku, která se sešla nad Jindřichem VIII. (1933), své herecké kvality jako solitér nepotvrdil a i když krátce platil za hvězdu, hned v dalším roce pokazil film s Marlene Dietrich Rytíř beze zbraně (1937). A Lucie Mannheim? Jako hostující hvězda z Němec měla až překvapivě málo prostoru. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

A to jsem měl pocit, že už asi těžko narazím na nějaký skrytý Hitchcockův masterpiece. V podstatě se jedná o North by northwest z 30. let, ale s celkem jinou atmosférou, překvapivě moderně a skvělě hrajícími herci a na svou dobu brutálním tempem, které vás díky tomu ušetří nudě, která je u podobně starých filmů velmi častým společníkem. Dokonce jsem se i několikrát zasmál nahlas a hlavně jsem si celou dobu vědomě užíval tohle staré, ale zubu času naprosto v poklidu odolávající, milé překvapení. 9/10 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Krásná, záhadná žena pronásledovaná zabijáky. Zní to jako špionážní román.“ Velmi kvalitní špionážní thriller. Ne však snad proto, že by samotné téma muže, který se snaží prokázat svoji nevinu a zároveň dopadnout skutečného zločince, bylo nějak zvlášť originálně pojato. Tento snímek sází na něco jiného, tuto krimi honěnou totiž vhodně doplňuje od začátku občasným humorem a pak také funkční romantikou (jakože od chvíle spojení „siamských dvojčat“ je film velmi úsměvný a jiskření mezi ústřední dvojicí je opravdu zábava sledovat). Navíc, samotnou pointu (držení a předávání informací) snad ani nejde odhadnout. Jenže na plný počet film nemá. Zadní projekce ještě tak do očí nebijí, ovšem „vzdušný“ trik už docela ano, zrychlený pohyb jako by byl dodán z jiného filmu, a přeskočenou pasáž po scéně s knihou nepovažuju za úspěšný režisérský tah, jako spíš šetření rozpočtu, a to nepříliš férové vůči divákovi. Ovšem pokud bych dokázal nad tímhle vším přivřít oči, nemůžu to samé udělat v případě konce, který byl tak strašně naivní, až mě naštval. Jak byl celý film vcelku chytrý, tak konec si vypomohl pěkně hloupou berličkou (a ani ten milý „úchop“ v posledním záběru nedokázal zakrýt fakt, že závěr tvůrci nepěkně odflákli). V celkovém součtu mi to tedy dává „pouze“ solidní 4*. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

39 stupňů je velmi svěží detektivkou z raného Hitchcockova období. Svým tématem, nespravedlivě obviněným mužem z vraždy, je podobný jeho pozdějšímu a dle mého názoru nejlepšímu filmu Na sever severozápadní linkou. Je sice pravdou, že občas snímek pokulhává v logice, ale tady mi to ani trochu nevadilo. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (10)

  • Postava pana Memoryho (Wylie Watson) vychází z Hitchcockových vzpomínek z mládí. Předobrazem byla postava jistého pana Dartase, kterého Hitchcock potkal v Londýně. (ČSFD)
  • Hitchcock si pronajal 62 ovcí, aby scéna na skotských vřesovištích působila realističtěji. Ty však způsobily chaos a spásly část dekorací. (Sinecod)
  • Obsadit do hlavní role Madeleine Carroll byl nápad Hitchcockovi ženy Almy, která se s ní setkala jako první a svému muži ji doporučila. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama