Reklama

Reklama

32 utajovaných stran_zpráva z pekla

  • Česko Zpráva z pekla (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Námětem dokumentárního filmu je útěk z vyhlazovacího tábora, který se odehrál v dubnu 1944. Zpráva dvou uprchlých Čechoslováků, Rudolfa Vrby a Alfreda Wetzlera, dvou slovenských židů, nenalezla u spojenců patřičnou odezvu a masová vražda pokračovala. Jejich informace mohly přispět k zastavení deportací maďarských židů. Uprchlíci se po třech týdnech dostali do Židovské obce v Žilině. Tam na ně čekal šok: nevěřili jim. Nakonec Vrba a Wetzler napsali zprávu o 32 stranách, která se dostala do Vatikánu k papeži, prezidentu Rooseveltovi, premiéru Churchillovi a novinářům. V květnu o Osvětimi i zprávě informovala britská BBC, v červnu New York Times. Ale přišel další šok. Nic se nestalo. Spojenci nepodnikli nic, aby deportace zastavili. Tady příběh uprchlíků nekončí, naopak, přechází do dalšího, jemuž se začalo říkat "spiknutí ticha". S důsledky tehdejší politiky nesoucími se skrze současnost do budoucna, ve formě popírání holokaustu...
Na pozadí útěku a třídenního výslechu uprchlíků se pokusíme odpovědět na otázky, proč zpráva neměla takový ohlas, jaký bychom při luxusu historického odstupu a vědomí toho, co víme dnes, očekávali, a proč byla reakce spojenců tak opožděná a zdánlivě málo efektivní. S pomocí historiků rovněž prozkoumáme, co je na příběhu útěku Vrby a Wetzlera, jak je dnes podáván, skutečností a co dramatickou licencí, která obrací skutečné role obou mužů. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (14)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ja už roky čakám kedy niekoho napadne zfilmovať tento útek, je to skvelý námet na film. Útek Vrbu a Wetzlera historici označujú za jeden z najväčších útekov všetkých čias. Povedzme si ale na rovinu, že v našich končinách na to nemáme ani financie ani talent v podobe režiséra. Dokument Jána Nováka nám približuje ich príbeh a hlavne ťažký osud ich 32 stranovej správy, ktorej mnohí neverili alebo nechceli veriť. Režisér nám ponúka klasickú kombináciu dobových záberov, hraných scén a rozhovorov s historikmi. Kto čítal Vrbovu knihu "Utiekol som z Osvienčimu" ako ja by si mohol myslieť, že mu dokument nemá čo ponúknuť, ale predsa. Netušil som, že Vrba mal v USA súdny spor, ktorý prehral!! Takýchto dokumentov nebude nikdy dosť, pretože súčasná mladá generácia, ktorá žije v mobilnej a internetovej bubline by to rozhodne potrebovala naštudovať. 80%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Příběh Vrby i Wetzlera by si zasloužil lepší formu. Tady byla ústřední koprodukční dvojice mladých naivních blbů, která v tomto vyhlazovacím pekle způsobovala tolik WTF momentů, že jsem se u filmu i několikrát hlasitě zasmál. Takže z mého pohledu je verdikt jednoznačný: inscenačně nezvládnuté. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě neznámá část historie. Napínavý příběh o útěku z koncentráku , překvapivé cesty a ignorování zprávy o vyhlazování, takže mimo jiné zahynulo 600 tisíc maďarských Židů a v závěru krkolomné uvažování historiků proč nebyly příjezdové cesty do koncentráků nebo některé budovy bombardovány. V závěru dokumentu překvapí teorie o Osvětimské lži, které někteří lidé po roce 1945 věřili... ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument sa začal tvoriť už v roku 2014 a natáčalo sa v Poľsku, na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku a v Nemecku. Ide o dokument spoločne s hranými úsekmi a snaží sa rekonštruovať osudy oboch utečencov. Je zarážajúce, že ešte aj v apríli 1944 samotní židovskí predstavitelia v Žiline sa zdráhali uveriť Vrbovi a Wetzlerovi čo sa v Osvienčime deje. Odkiaľ sa zobrala tá nenávisť voči tomuto etniku. Ja si zoberiem, ako príklad v tej dobe silne katolícke Slovensko. Tu už storočia farári na kázňach predstavovali židov ako vrahov, ktorí zabili nášho Boha, ktorí okrádajú ľudí (vlastníci takmer všetkých obchodov), ktorí sú nápomocní pri alkoholizme národa (vlastníci takmer všetkých krčiem), že nechcú prejsť na katolícku vieru, že do svojho spoločenstva nikoho cudzieho nevpustili. Takže, aký svetonázor si môže obyčajný človek vytvoriť a ak niekto pomáhal židom tak to museli byť predovšetkým ľudia. Ale nacizmus bol zlý a ľudia, ktorí mu pomáhali pomáhali zlu. Samotné akty deportácii aj zo Slovenska, vtedajšie protižidovské zákony ako aj arizácia ich majetku je nespochybniteľným zlyhaním , ale vo svetle vtedajšej doby to nebolo nič výnimočné. Veď po vojne nasledovali ďalšie turnusy vysídľovania židov. Celý film sa točí okolo 32 utajovaných strán dokument, ktorý mal i zabrániť ďalšieho vraždeniu, tentokrát maďarských židov, pre ktorých sa Osvienčim rozširoval. Táto správa sa dostala aj k pápežovi, aj k britskej vláde aj k americkej vláde bez nejakej širšej odozvy. Nakoniec v júli 1944 sa deportácie zastavili. Táto ich správa sa stala jedným z prvých podrobných písomných dokumentov očitých svedkov o holokauste. Po vojne bola využitá v norimberskom procese a dnes je považovaná za jeden z najdôležitejších dokumentov 20. storočia. Jej oficiálny názov je Auschwitz Protocols (Osvienčimský protokol) a ten bol zostavovaný podľa správ väzňov, ktorí utiekli z tábora 1. Správa Vrba-Wetzler (utiekli 7.4.1944 a správa bola dokončená 24.4.1944), 2. Správa Rosin-Mordowicz (utiekli 27.5.1944 a ich 7 stránková správa bola dodatkom k prvej správe) a 3. správa Tabeau (poľského veľvyslanca, ktorý bol v Osvienčime pod pseudonymom Jerzy Weselowski) a ktorý utiekol 19.11.1943 spoločne s Romanom Cielicsom ich správa mala 19 strán a odovzdaná bola poľskej vláde v exile a židovskej skupine. A na záver ešte perlička, tento protokol je uložený ako dokument číslo 022-L a uložený je v prezidentskej knižnici Franklin D. Roosvelta a múzeu v Hyde parku v New Yorku. Myslím si, že na tom pravom mieste, pochopiteľne z mnohými otáznikmi.Ďalším filmom na túto tému je Kroky na hrane z roku 2017. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Ach jaj, tak už aj k nám dorazil ten nešťastný trend hraných scén a "sprievodcov" dokumentárnym filmom, ktorí objavujú jeho tému spolu s divákom! Bože, prečo!? Prečo sa musím pozerať na nejakých dvoch študákov-pátračov, ktorých z neviem akého dôvodu namontovali do filmu a ktorí sa snažia vylúdiť na svojich tvárach celú škálu emócií, pričom mňa rozčuľujú, seba strápňujú a ten silný príbeh, o ktorom sa pojednáva, degradujú ? Osudy dvojice V+W za druhej svetovej vojny patria k tým silným príbehom o vôli, odvahe a vynaliezavosti ľudského ducha v túžbe po slobode a spravodlivosti, ktoré fascinujú a oduševňujú už len ako samotné holé fakty. Ale tri štvrtiny obrazovej zložky tohoto filmu je úplne zbytočná hmota, nič, prázdno, čo je škoda už len preto, že informačná časť nie je na zahodenie a prináša aj zaujímavé a prevažne neznáme poznatky, ako cesty troch kópií správy k západným spojencom alebo vyjednávanie maďarskej židovskej obce s Adolfom Eichmannom či horký kanadský súdny proces s popieračom holokaustu, v ktorom Vrba neuspel. No, podobne ako Bebjakova SPRÁVA, ani tento film  neprezentuje V+W tak, ako by si zaslúžili. Snáď do tretice. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si pro dokument vybrali podle mého velice zajímavé téma, pokusili se ukázat hrůzy války, masové vyhlazování z jiného pohledu, představit pro řadu lidí asi docela neznámé informace. Líbil se mi nápad vytvořit průvodce, který prochází klíčovými místy příběhu a prostřednictvím rozhovorů se dozvídá důležité skutečnosti. Sedělo mi do toho i proložení částečně autentickými, částečně hranými videozáběry a fotografiemi a doprovodný komentář. Proč i přes uvedené dávám pouze tři hvězdičky - použité titulky, které splývaly s pozadím a chvílemi nebylo skoro možné je přečíst; často nehodící se a nepřirozené výstupy mladých průvodců (jak už tady někdo napsal, jejich přehnaně udivené výrazy a poznámky mnohdy i přes závažnost tématu nutily člověka k úsměvu); nelogičnost při rozhovorech, kdy v jednom jazyce padla otázka a v jiném odpověď. Škoda, že takto zajímavé téma nebylo lépe zpracováno. I přes zmíněné klady u mě po zhlédnutí převážil dojem, že tvůrci se snad na konečnou verzi svého díla před jeho uveřejněním ani nepodívali (protože jinak by je musely některé nedostatky bít do očí).. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Musel jsem dát tenhle dokument, abych se ujistil, kolik potenciálu promrhal Peter Bebjak zpracováním slavného útěku z Osvětimy Vrby a Wetzlera ve svém filmu Zpráva a ikdyž je tenhle dokument formou jednoduchý a místama dost hloupý jak pro dětský pořad nebo ročníková práce studenta FAMU viz. účinkování průvodců, kteří koulí nevěřícně očima nad známými fakty, ale i tak to má několik dechberoucích info a perfektně vysvětluje proč byli vybráni tihle dva, jak provedli útěk, jak prchali na Slovensko, jak je na Slovensku vyslýchali, než jimaspoň trochu uvěřili - to vše bylo víc strhující než Bebjakův film vůbec nastínil. Pak je tam několikvěcí zbytečně navíc, ale třeba přehled uprchlíků a jejich zpráv o Osvětimy bylo plusem a jako perlička soudní proces v osmdesátých letech, kde Vrba prohrál s popíračem holocaustu ( WTF?). ()

Linki 

všechny recenze uživatele

Pre intelektuálov, všeznalcov a podobne miestami trochu blbý a ocenili by sme menší vklad dvojice, na druhú stranu, ako film na oboznámenie s témou, pre stredoškolákov a podobne - úplne super. Beriem to ako dobré spracovanie pre širokú verejnosť. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Dokumentov na tému holokaust nebude nikdy dosť. Zvlášť tých, ktoré reflektujú reálie jeho histórie v kontexte vojnového Slovenského štátu, čoho je ešte aj v súčasnosti smutným dôkazom nárast extrémizmu a stále prítomné tendencie popierať holokaust alebo ospravedlňovať čelných predstaviteľov ľudáckeho režimu. Pre tých, ktorí sa chcú na túto tému z našej nedávnej minulosti dozvedieť viac a možno už vyčerpali aktuálnu ponuku filmovej databázy, odporúčam mnou len nedávno objavený projekt Dokumentačného strediska holokaustu vo forme podcastu pod názvom Odkrývanie. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Ostudné zpracování. Kniha je parádní, ale tady tomu dokumentu nepomáhají ani drastické záběry střídány borcem se somradlem, který neuběhne ani 100 metrů a tlusté baby, která neumí položit smysluplný dotaz. Závěr, kdy Vrba prohraje soudní proces mě přinutil snížit bodování o 1 hvězdu. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument hodně kazí rušivá dvojice herců - průvodců, jejichž amatérský projev a hrané emoce mi otvíraly kudlu v kapse. Kdyby Novák tuto dvojici vyhodil a natočil běžný dokument, bylo by to lepší. ()

Gmisiycs 

všechny recenze uživatele

Místo dokumentu jen propagandistické žvásty a nonstop kroucení hlavou (hrané) hlavních protagonistů ve stylu: Je toto možné... Dozvěděl jsem se cca 3 nová fakta, jinak to byla záměrná agitka proti popíračům holokaustu v kvalitě skoro studentského filmu. Aby bylo jasno. Nemám rád ani jeden z těchto směšných táborů. Rád bych se konečně dozvěděl pravdu. Jako správný český zoufalec ji očekávám v dokumentech. Vida mou infantilitu, nereflektujte můj názor. ()

Reklama

Reklama