Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

Cival 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaná a skvěle zahraná divadelní hra. Ale jen kvůli třem šikovným hrátkám se stíny a slušné porci napětí to ale nehodlám označovat i za skvělý film. Studiová inscenace možná... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pro rozklíčování otázky "Jak natočit pořádnou detektivku?" zdá se býti klíčovým klíč. Remake téhle klasiky byl trochu jinde, nešlo o "konverzační" film a podstatně víc se tam vraždilo:) Ale řeknu vám, Hitchcock má svoje kouzlo i po víc jak půl století, a i když se ty tehdejší postupy dnes už nenosí (a netočí), dám bez váhání víc než předělávce. A to i přes to, že minimálně v téhle roli vypadala Gwyneth Paltrow líp než Grace Kellyová;) A je to hlavně proto, že ten parchant Ray Milland byl naprosto famózní... 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

S přesností švýcarských hodinek fungující thriller. Vše v něm do sebe perfektně zapadá, vše je jasné a srozumitelné, nic nenadbývá. 90% filmu spočívá v dialogu dvou osob v jedné místnosti. Dílem Hitchcockovou precizní režii, dílem skvělého scénáře, jsem hltal každé slovo a toužil se dovědět detaily plánu dokonalé vraždy (jak zní název remaku z roku 1998), čekaje, zda-li vše vyjde podle plánu. Vývoj situace byl poměrně nečekaný a stejně jako v jiných mistrových filmech jsem ani zde nevěděl, komu fandit (znáte to: mozek velí jedno, srdce druhé). Ke konci bylo těch řečí možná zbytečně moc a prapodivně vykonstruovaná pointa (klíčem ke všemu je klíč) zchladila mé prvotní nadšení. Přesto, když vezmu v potaz svůj vztah k filmům od Hitchcocka v globále, byl tohle vysoký nadstandard. (Hitchcockovu tvář můžete spatřit na fotografii ze studentského večírku, kterou Tony ukazuje Charlesovi) 80% Zajímavé komentáře: Radek99, Anderas ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hitchcock s přehledem. Vražda na objednávku je přesně takový ten typický hitchcockovský zábavný thriller, který mám rád. Tentokrát sice jen v kulisách jednoho bytu (lépe řečeno jednoho pokoje), takže to vše spíš trochu připomíná divadlo, ale nevadí. Btw záporák Raye Millanda je úžasný sympaťák. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výborný krimithriller, který se dočkal i remaku s Michaelem Douglasem a Gwyneth Paltrow v hlavních rolích. Hitchcokův originál je ale přece jen jiná káva, Mistr totiž uměl navodit atmosféru tak, jako nikdo jiný. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,4miliónaTržby USA $6,012,562Tržby Celosvetovo $6,018,000║ šikovne rozohraná detektívka /75%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Divadelní, ale napínakové a opět ohromující. Buď vám bude vrtat hlavou, jak může být někdo tak geniální padouch jako Ray Milland nebo budete váhat nad tím, zda po světě chodila půvabnější herečka než Grace Kelly. Film je velmi spartánský, ale všechny klíčové situace a dialogy (vysvětlování postupu vraždy, všechny rozhovory s inspektorem Hubbardem, démonická scéna soudu) jsou natočeny tak pečlivě a... nebojím se říct bezchybně, že člověk opět musí smeknout. Hitchovy filmy jsou jako procházka muzeem... musíte mít na to náladu, pak vám bude úplně šumák, že to co vás obklopuje má na kontě pár desítek křížků, protože pochopíte, že je to výběr toho nejlepšího z (filmové) historie. Bráno touto optikou, patří Vražda na objednávku mezi ty důležitější expozice v Hitchově křídle. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock předvádí své schopnosti s několika velmi dobrými herci na malém prostoru prakticky jednoho domu. Postavy se chovají velmi zajímavě, chvílemi překvapivě a neomrzí. Po celou dobu Hitchcock drží film pevně ve svých rukou a to potvrzuje nejen atmosféra, ale také neustálé zajímavé dění na plátně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočená (jak jinak) konverzační detektivka s jasně čitelným odkazem na svou divadelní předlohu. V rukou režijního Mistra ožívá plán na dokonalou vraždu a je úžasné sledovat, jak je tu napětí budováno a tvořeno takřka z ničeho. Téměř stále v jednom pokoji, nulová akce, statické scény, nízká dynamika střihu, ale přesto atmosféra houstne a přituhuje. Dokonalá ukázka budování napětí hudbou, slovem a náznaky... Vynikající jsou také různé Hitchcockovy vychytávky - hra stínů, práce s detailem anebo sofistikovaný filmový humor - všimli ste si Mistra sedícího vedle muže s doutníkem na výroční fotografii spolužáků?:-) Jediným problematickým místem je tedy jen konec - všechno je vlastně jasné už dopředu a čeká se jen na to, jakým způsobem to vyšetřovatelé odhalí... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Až do rozsudku je to skvěle vymyšlené, uvěřitelné a prostě to tam mělo i skončit. Zbytek sice není přímo špatný, ale už z něj je až přespříliš slyšet šustění papíru, všude čouhají velké náhody a i postavy jsou rázem spíše loutkami. Což si obzvláště Millandův výstavní charismatický záporák nezasloužil. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Důmyslná konverzačka, která baví i po letech, hlavně díky skvělým hercům. Ray Milland je boží a téměř jsem mu i fandil. Hrozně mě bavila ta jeho krásná britská angličtina a žoviální obraty á la "thank you old boy." Grace Kelly je opět velice půvabná a při soudní scéně mi jí bylo upřímně líto. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vražda na objednávku nepatrí k najklasickejším snímkam majstra Hitchcocka, ale vďaka šikovnému scenáru a nenapodobiteľne morbídnemu humoru á la Alfred Hitchcock, sa jedná o nadpriemerné kaskadérske salto. Ak budete spokojní, prekvapivo seriózne vám môžem s čistým svedomím odporučiť aj výborný remake s Gwyneth Paltrowovou, Michaelom Douglasom a Viggom Mortensenom. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"3D technika nebyla tehdy žádnou novinkou. To se používalo už ve dvacátých letech za pomoci speciálních červenozelených brýlí. Kostlivci házeli lebky do publika nebo v sále začali létat netopýři. Jelikož jsem si neuměl představit Raye Millanda nebo Grace Kellyovou, jak dělají něco podobného, rozhodl jsem se zopakovat vraždenou scénu z Její zpovědi (...) Ve 3D jsou nůžky v popředí a její ruce působí, jako by pronikaly směrem k publiku, aby je mohly uchopit a zavraždit tak případného vraha, který je ukryt v pozadí." Tolik Alfred Hitchcock, citovaný v knize Vždyť je to jen film. Hitchcockovy filmy byly jen zřídka exteriérové, ale Vražda na objednávku je spolu s Provazem to nejdivadelnější, co natočil. Důvod byl pragmatický - tehdejší 3D technologie vyžadovala speciální dvojkameru, která byla tak těžká a nepraktická, že ji téměř nebylo možné přesouvat z místa na místo. Navíc Hitchcock věřil, že právě divadlo, obohacené filmovými výhodami jako je střih a zaměření na detail, bude tou správnou cestou pro 3D. Těžko říct. Film jsem viděl pouze v klasické, "placaté" podobě. Divadelní fundament mi nepřekáží, hra je to chytře vymyšlená a výborně zahraná. Ray Milland, tento nestor herecké kategorie "přítel hlavního hrdiny", měl IMHO nespravedlivý osud. Typově byl něčím na půl cesty mezi Jamesem Stewartem a Rexem Harrisonem, ale chyběla mu bezelstnost prvního a aristokratičnost druhého. Zajímavá na něm byla právě ta kombinace a našly se přinejmenším 2 filmy, které ji dokázaly účelně využít. Prvním byl Ztracený víkend, druhým právě Vražda na objednávku, kde hraje lidi dvou tváří. Ve Vraždě na objednávku mě tak fascinoval, že jsem mu i tak trochu fandil, a to i přesto, že v sázce byl život Grace Kellyové. ;-) 80% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tak vám vlastně nevím proč, ale občas fandím padouchovy a říkám si, no jo, kdyby to tomu zákonu zas jednou nevyšlo. // Snímek, který se odehrává v jen omezeném prostředí, ale Hitch ho zvládá opět skvěle.Grace Kellyová je v roli Millandovi (a nejen v této roli) manželky výborná! ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Báječný krimithriller, ve kterém netušíte co se stane za další minutu a jaký zvrat vám Hitchcock přichystá. Zvratů je skutečně hodně a celý vynikající scénář plný skvělých dialogů vygraduje závěrem, který mi připomněl "columbovský závěr" :). Už jsem si říkal, že by to snad záporákovi projde a náhle obrat o 360 stupňů a vše bylo zase jinak. Alfred Hitchcock nikdy nepřestane udivovat svou režií, která je velmi osobitá a nenapodobitelná a dodnes jsem nepochopil jakto, že si nikdy neodnesl Oscara za režii. Gracy Kelly je nadpozemsky krásná a společně s Rayem Millandem vytvořili úžasný manželský pár. Robert Cummings, v roli milence, také není vůbec špatný. Zkrátka kdo má rád Hitchcockovi filmy a detektivky obecně, nemůže být zklamán........ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V povídkách se všechno stane tak, jak si přeje autor. Ve skutečném životě nikdy." Jenže to tvrdí pouhý spisovatel, ale skutečný pachatel, pohotový improvizátor Tony, se to rozhodl vyzkoušet v praxi. Já jsem tedy vždy na straně práva a nevinných, takže absolutně nechápu, jak mě Hitch dokázal přesvědčit o tom, že mám fandit padouchovi, aby se mu podařilo zbavit sympatické, byť lehce nevěrné, manželky. To klobouk dolů a hvězdy na stůl, protože já jsem si to hodně užil. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

I když Vražda nejspíš nepatří mezi Hitchovu úplnou špičku, je to rozhodně nesrovnatelně víc než jen dobře natočená divadelní hra. Když se po několikáté dívám na ty přepečlivě komponované obrazy (klidně přecházející do do očí bijících zadních projekcí), skvostného padoucha Raye Millanda (který reaguje na odhalení tím, že si nalije panáka) nebo na hitchcockovskou hrdinku nezvykle pasivní Grace Kelly v nedbalkách, to vše v rytmu rafinované detektivky, která vás baví a napíná do posledních sekund, míň než pět prostě dát nemůžu... P.S. Moc rád bych jednou viděl i původní 3D verzi. Peter Bogdanovich říká, že byla super... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Hitchcock rozvíjí svou ideu dokonalé vraždy - z naivních a namyšlených "postpoberťáků" v Provazu přešel k vyspělé a chladnokrevné kalkulaci v podobě charismatického vysloužilého tenisty. Výsledkem je perfektně napsaný brilantní thriller bez jediného slabého místečka. Ač se drtivá většina filmu odehrává v jedné místnosti, film dokáže zavládnout intenzivní atmosférou a neúnavným tempem... Z dnešního hlediska už zážitek filmové extázi sice neodpovídá, ale osobně cítím touhu přihmouřit všechny tři oči a tento klenot 50. let ocenit plným počtem. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

O něco nadprůměrnější epizoda Columba. Hitchcock si tu tolik nehraje a zbývá jen kriminální zápletka a děj bez překvapení a hrdinů, kterým bych mohl držet palce. ()

Reklama

Reklama