Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Česko, dnes. Nově jmenovaný ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr brzy po nástupu zjišťuje, že rozpočet ministerstva je téměř vyčerpán projektem České nebe, jehož cílem je vyslat českou posádku na Měsíc. Vychází najevo, že posádka už usilovně trénuje v budovách areálu Brdy 1, který v účetnictví vychází na pět miliard, ale v realitě vypadá jako rozpadající se areál zrušené základní školy. A že centrifuga, kterou ředitel projektu ing. Sumec zanesl do účetnictví v hodnotě 250 miliónů korun, je ve skutečnosti upravený řetízkový kolotoč z majetku firmy Atrakce – Farkaš a syn. Je pochopitelné, že ministr Šnajdr má na Sumce řadu otázek. Ale protože Sumec promptně odcestoval na ostrov Martinik, kde si z peněz ušetřených z úřednického platu postavil luxusní hotel se soukromým kotvištěm, musí si své otázky zodpovědět Šnajdr sám. Hlavně tu jednu: jak dostat tu partičku ztracenců do konce roku na Měsíc a nemuset tak vrátit Evropské unii dotaci... Kosmo vypráví v nemilosrdné nadsázce příběh velkého projektu malého národa. Nelítostně se věnuje českým mindrákům, nezůstává však uzavřeno v české kotlině, ale vtahuje do své ironické hry i Američany, Rusy, Číňany, Poláky a Slováky. Je vyprávěno po dvou liniích: Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří putují vesmírem v absurdní raketě spolu s živou slepicí, jejíž účast na vesmírném dobrodružství si vymínil sponzor letu, přední český drůbežář. Hrdiny té druhé je ministr školství a mládeže se svým tajemníkem, kteří let jistí zespodu a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy. Žánrově Kosmo připomíná klasické české crazy-komedie, ale s temným podtónem společenské kritiky, trochu Zelený Raoul, trochu Červený trpaslík, trochu Jistě, pane ministře, ale zcela stoprocentně Česká republika roku 2016. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mělká satira bez hrany, která se nedotýká prakticky vůbec ničeho a jen ždíme všechna ta klišé, kterým se o sobě tak rádi smějeme. Občas vykoukne povedenější bezkontextový vtípek, tak jeden dva za epizodu, ale nebaví mě na ně čekat. Všechen ten hajp je mi upřímně záhadou. Naštěstí jsem to viděl na první projekci ve Varech, kdybych byl dopředu natěšený vším tím pozitivním šumem, bylo by to pro mě asi o kus horší. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním dílu těžko soudit, ale vzhledem ke skutečnosti, že se do vysílání dalších dílů už vložila Rada pro cenzuru a rozhlasové vysílání, možná bude zároveň posledním. Ono totiž ani nejde tak o tu věhlasnou radu a slůvko kur*a, které ve filmu padlo a které při nezdaru vypustí i slušňák poněvadž při jeho vyslovení se tak nějak člověku více uleví, ale o pány politiky, kteří se v tom asi kurva vidí. Seriál to totiž vystihuje všechno naprosto přesně, a ono je vlastně jedno se jedná o novou dálnici kamsi či o kosmickou misi Říp 1 kamsi. Osádka je vybrána dokonale! V čele s krásnou (a lehce dofouklou) kapitánkou Plodkovou. Myšička jako ministr také super. Ne že bych u toho umíral smíchy, ale rád si počkám na druhý díl - bude-li šance ho vidět :-). Zatím je to za tři úhoře. * * * ()

Reklama

packa 

všechny recenze uživatele

Pozoruji, že Baldýnského smysl pro humor se vzácně shoduje s tím mým. První díl možná nebyl dokonalý, ale naznačoval, že tenhle útvar má vysoký potenciál. A počínaje druhou částí startuje jízda, která z mého pohledu nemá v české komediální tvorbě obdoby - směju se až mi místy tečou slzy! A skvělé je, že počínaje třetí částí nestojí humor pouze na politické satiře, nýbrž že se konečně chytla i posádka. Verdikt - aniž bych viděl závěrečné dvě části (na které se mimochodem nesmírně těším), už nyní dávám za pět hvězdiček. /// EDIT: poslední dva díly na mě působily dojmem, jako by je napsal úplně jiný autor než první tři - kvalita humoru šla citelně dolů. Strhávám tedy jednu hvězdu, ale i nadále trvám na tom, že druhý a třetí díl jsou prostě geniální. ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Výborná česká minisérie. Konečně přišel komediální seriál, který je vtipný, dokáže si inteligentně utahovat z našeho národa a z absurdní myšlenky, na které je celý děj postaven. Nečekal jsem takovou komediální perlu a po shlédnutí prvního dílu jsem byl spíše v rozpacích, než že bych tomuhle kousku nějak fandil, ale každý další díl už byl tak precizní, zábavný a tak napěchovaný různými narážkami a vtípky, že nemohu jinak, než říct, že takhle jsem se bavil naposled u Okresního přeboru. I když oba seriály jsou svými světy a dějem nesrovnatelné, tak na poli zábavnosti jsou si podobné. Celé herecké osazenstvo je výborné a casting se zde opravdu vydařil. Zejména pak ministr školství, tělovýchovy a kosmonautiky v podání Martina Myšičky, který si i přes svou vedlejší roli dokáže ukrást každou scénu a objevuje se v těch nejlepších scénkách. Také musím zmínit s nadhledem podané herectví Evy Josefíkové, která dokázala s přehledem uhrát naprostou blbku. Scénář nepřestává překvapovat a po všech stránkách se jedná o velmi kvalitně zpracovanou sérii. Doufám, že takových komediálních seriálů se u nás objeví více, i když překonat výborné Kosmo nebude zrovna jednoduché. První díl = 6/10, druhý díl = 7.5/10, třetí díl=8.5/10, čtvrtý díl=8/10, pátý díl= 710.. celkově 75%. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jak dobře tento satyrický seriál začal, tak nechvalně trapně skončil. Bohužel, ale jeho tvůrci totálně zprasili nadějný scénář a kvalita šla po prvních dvou dílech rapidně dolů. Komu to jako celek přišlo opravdu zábavné – že tomu najebe vysoká hodnocení a dostane to do červených čísel – ten by si měl dát mokrou hadru na palici. Plodkovou vyšoupli, Josefíková občas pobavila – stejně jako ministr a jeho poradce, ovšem zbytek osazenstva – dost velcí kripli. Inu ukázka toho jak „velcí čuráci“ Češi opravdu jsou – jo to se povedlo. Na druhou stranu se tu pár humorných situací a hlášek vskutku objevilo a to je taky jediný důvod, proč tomu dám alespoň průměrné tři hvězdy. Jinak to však byla spíše přehlídka trapnosti… ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Během závěrečných titulků hraje slovenská hymna. (OJan)
  • Při telefonické rozhovoru posádky s Liborem (Jiří Hána) ve 32.minutě je několikrát v záběru kniha služebního zákona a pokaždé je vidět jiný rozsah textu na stránce. (Záry)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama